Έχουμε φτάσει στο σημείο να χωριζούμε τους ανθρώπους σε δυο κατηγορίες, σε αυτούς που “πέφτουν από τα σύννεφα” και στους άλλους που ξέρουν τι σαπίλα κυκλοφορεί εκεί έξω και πόσα αβοήθητα πλάσματα χάνουν την αθωότητά τους, την ψυχή τους, το σώμα τους, στα χέρια διεστραμμένων ανθρώπων της διπλανής μας πόρτας. 

Απόφευγουμε πλέον μετά μανίας να διαβάσουμε ειδήσεις για παιδοβιασμούς, δεν ανοιγουμε την τηλεόραση και ψάχνουμε κάτι για να στρουθοκαμηλίσουμε. Δεν ηδονιζόμαστε με τα πραγματικά εγκλήματα, πλέον αποφεύγουμε κι εκείνα του Netflix. Δεν αντιμετωπίζουμε τα θύματα ως ανώνυμους κομπάρσους. Σε μια προσπάθεια να βρούμε ένα παυσίλυπον, ξαναείδαμε το πολυβραβευμένο ελληνικό animation “Από το Μπαλκόνι”. Και αυτή τη φορά είδαμε όλα όσα πριν πιστεύαμε ότι ανήκουν στο κινηματογραφικό σύμπαν του Οικονομίδη.Ο Άρης Καπλανίδης και ο Ηλίας Ρουμελιώτης έκαναν την πιο αντιδημοφιλή παρατήρηση: η γειτονιά πλέον είναι ένα εχθρικό περιβάλλον ματαιωμένων ανθρώπων που η ζωή τους προσπέρασε και το κύμα της πραγματικότητας τους έπνιξε. 

Τι θα δεις; 

Η μεσόκοπη κυρία Λίνα, εγκατεστημένη στο μπαλκόνι της, παρεμβαίνει σε οτιδήποτε συμβαίνει στη γειτονιά. Περαστικοί, αλλά και γείτονες από τα απέναντι διαμερίσματα νιώθουν το βλέμμα της καρφωμένο επάνω τους, ενώ η ίδια είναι έτοιμη να τους πετάξει επίδεσμο, αν συμβεί κάποιο ατύχημα, να δώσει συμβουλές παρκαρίσματος και να ειδοποιήσει την αστυνομία εντοπίζοντας μια διάρρηξη. Κάποιοι την αντιμετωπίζουν με απορία και θαυμασμό, όμως οι περισσότεροι νιώθουν ενοχλημένοι. Τη φωνή τους, μεταξύ άλλων, δανείζουν στους ήρωες ο Γιώργος Νινιός και ο Γιάννης Οικονομίδης.

Τι σχολιάζουν με χιούμορ οι δυο νέοι δημιουργοί;

Η αποτυχία των κρατικών δομών του ελληνικού κράτους είναι μια αδιαπραγμάτευτη αλήθεια. Σε κάθε γειτονιά που βλέπουμε σε πηχυαίους τίτλους αστυνομικών ρεπορτάζ τον τελευταίο μήνα (Κολωνός, Πετράλωνα, Σεπόλια), οι κάτοικοι βιώνουν  τον κοινωνικό αποκλεισμό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, την απουσία κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Βρείτε την ταινία, «Από το μπαλκόνι» και μαζί κορυφαία ελληνικά animation στην κατηγορία ελληνικό animation στο Ertflix.