Η λέξη “τοξικό” συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει σχέσεις. Σχέσεις οικογενειακές, ρομαντικές, σεξουαλικές, συναδελφικές. Στην περίπτωση της φωτογράφου Hideka Tonomura, τοξική φαίνεται να είναι σχέση της με τον ίδιο της τον εαυτό. Φαίνεται πως η επαφή με τον ίδιο μας τον εαυτό, σαν πεδίο παρατήρησης και έρευνας, έχει μείνει ακόμα πολύ πίσω από τις σχέσεις μας με τους άλλους. Ένα καλό αποδεικτικό στοιχείο του πόσο μακριά μένουμε ακόμα από τον πυρήνα του προβλήματος.

Στις φωτογραφίες του “Toxic”, του νέου της project, η Tonomura βάζει τον εαυτό της μπροστά στην κάμερα. Πρόκειται για το ένα μέρος της τριλογίας “Love”, η οποία είναι κάτι σαν μετάφραση της ουσίας του έρωτα και της ζωής.

Από την αρχή της καριέρας της, η Tonomura έχει δείξει πως αυτό στο οποίο θέλει να επικεντρωθεί είναι τα ταμπού στον έρωτα και τις πιο πλατωνικές σχέσεις. Τράβηξε για πρώτη φορά το διεθνές βλέμμα με το “mama love” το 2008. Σε εκείνο το φωτογραφικό λεύκωμα υποκείμενο ήταν η μητέρα της η οποία προέβαλε στον φακό κάτι που ζούσε στην πραγματική της ζωή: την απιστία της. Η σκιώδης φιγούρα σε εκείνες τις φωτογραφίες ήταν ο εραστής της, η εξωσυζυγική της σχέση. Έπειτα ήρθε το πρώτο μέρος του “Love”. Λεγόταν “die for love” και ήταν μια συλλογή από γυμνά, θολές σκηνές νυχτερινής ζωής και κλικς μιας κάπως μπανάλ καθημερινότητας. Δεν πρόκειται για κυριολεξία. Κάπως έτσι περιγράφει η ίδια ένα love story.

Τώρα με το “Toxic” προσπαθεί να δώσει εικόνα στην ηθική και τον παραλογισμό του έρωτα. Παράλληλα όμως επιχειρεί και κάτι ακόμα: να αμφισβητήσει την ίδια της την αγάπη για τη φωτογραφία αναζητώντας νόημα. “Είμαι η μόνη που μπορώ να παρουσιάσω την καλύτερη φωτογραφική σκηνή για να την πραγματικότητα που βλέπω εκείνη τη στιγμή”, λέει η Tonomura μιλώντας στους Japan Τimes. “Η φωτογραφία είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγω τον παραλογισμό”.

Κόντρα στον νιχιλιστικό τρόπο με τον οποίο περιγράφει τη δημιουργική της διαδικασία, ισχυρίζεται το εξής: “Πιστεύω πως η μοναδική κινητήριος δύναμη πίσω από τα πάντα είναι ο έρωτας”.

Αντλεί έμπνευση από τη μουσική. Μουσική που η ίδια φτιάχνει στο κεφάλι της και που “παντρεύει” με το όποιο project δουλεύει εκείνη τη στιγμή. “Το ‘die for love’ ήταν ο jazz αυτοσχεδιασμός μου, και το ‘mama love’ είναι punk μουσική. Αλλά για το ‘toxic’ δεν υπάρχει μουσική – μόνο θόρυβοι”.

Οι φωτογραφίες του “Toxic” είναι επιλεγμένες από τα αρνητικά. Θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για εικόνες που έχουν απορριφθεί, ως ελαττωματικές, ήδη μια φορά. Ίσως για αυτό σαν σύνολο, να μοιάζουν κάπως random. Ασυνάρτητες, ασύνδετες. Άλλωστε, βασικά συναισθήματα που προκαλούν οι εικόνες είναι αμφιβολία και μπέρδεμα.

Δες όσες από αυτές δεν είναι NSFW παρακάτω: