Στις φωτογραφίες της Sarah Bahbah συνήθως βρίσκουμε ψίγματα της μορφής που έχει πάρει σήμερα το dating. Τον χειραφετημένο μεν, συναισθηματισμό δε των σύγχρονων γυναικών που έχουν πια τα ηνία των θέλω τους. Μια πλήρη συνειδητή εικόνα του τι θέλουν, από ποιον, για πόσο. Του πότε τα συναισθήματά τους είναι αληθινά και πότε έχουν απλώς παρασυρθεί από την ιδέα της καύλας. Αυτή τη φορά, όμως, στις φωτογραφίες της δεν βρίσκουμε την ερωτική ζωή του σήμερα, αλλά μια τραγική απόδειξη πως ο μισογυνισμός, το slut shaming, ο σεξισμός και η ανάγκη να προκαλέσουμε ντροπή σε μια γυναίκα που έχει πάρει τον έλεγχο της αυτοδιάθεσής της, αφενός δεν έχει πεθάνει, αφετέρου δεν έχει φύλο. 

Η Παλαιστινιακής καταγωγής καλλιτέχνιδα ανέβασε μια σειρά από στόρις στα οποία φαίνεται να παρτάρει και να απολαμβάνει το outfit που επέλεξε για να γιορτάσει τις μέρες του Halloween. Φόρεσε ένα φόρεμα μαύρο, see-through, αφήνοντας τις θηλές της ακάλυπτες. Όπως μπορεί να καταλάβει κάθε γυναίκα που έχει κατά καιρούς επιλέξει να μην υπακούσει σε καταπιεστικές για το σώμα της προσταγές, αυτό δεν πήγε απόλυτα καλά. 

Στα επόμενα στόρις της, ανέβασε το screenshot μιας από τις χυδαιότερες απαντήσεις που έλαβε σχετικά με την εμφάνισή της. Το μήνυμα έγραφε “Θεέ μου, ο μπαμπάς σου πρέπει να είναι πολύ περήφανος για την πόρνη του”. Ναι, κάποιος χρήστης βρήκε μέσα του το απαραίτητο απόθεμα σεξισμού, συντηρητισμού, ήπιου (ή και όχι μίσους) και ελεύθερου χρόνου, για να πληκτρολογήσει αυτές ακριβώς τις λέξεις και να πατήσει το “send”. 

Μετά από λίγο, η φωτογράφος, ενημέρωνε πως είχε μόλις συνειδητοποιήσει πως το μήνυμα είχε σταλεί από γυναίκα. Όχι από κάποιον thirsty τύπο που έχει μάθει να μισεί ό,τι κατά βάθος του αρέσει, αλλά κοντράρει το βολική θέση του στην πατριαρχία. Το μήνυμα το είχε στείλει γυναίκα. Μια γυναίκα αποκάλεσε μια άλλη γυναίκα “πόρνη”, επειδή άφησε ακάλυπτες τις θηλές της μέσα από το φόρεμά της. Μια γυναίκα που έχει τόσο διαμορφωθεί από την πατριαρχία, θεώρησε πως μια πόρνη μόνο θα φορούσε ένα τέτοιο φόρεμα. Επικαλέστηκε μάλιστα και τον μπαμπά της φωτογράφου. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πατριαρχική φιγούρα στην οποία θεωρεί πως κάθε θηλυκότητα λογοδοτεί. Μάλλον μέχρι να παντρευτεί και να τεθεί υπό την κυριαρχία άλλου αφέντη. 

Ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς των γυναικών. Όχι απλώς επειδή καταλήγουν να καταφέρονται η μια εναντίον της άλλης, αλλά λόγω όλων των εσωτερικών διεργασιών καταπίεσης και αυτοπεριορισμού που μαρτυρούν οι εκδηλώσεις του. Δεν χρειάζεται να ταυτιζόμαστε με τις επιλογές κάθε γυναίκας γύρω μας για να στηρίζουμε με όλη μας τη δύναμη την επιλογή της να δηλώνει αλλά και να ζει ως ελεύθερο ον. Δεν χρειάζεται να κουβαλάμε στους ώμους μας, καμπουριάζοντας σε κάθε βήμα, όλες τις αξιώσεις που έχει η πατριαρχία από εμάς. Όλα τα “πρέπει” και τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει ώστε να μη μας αποκαλεί “πόρνες” επειδή δεν θυμίζουμε τις μανούλες μιας άλλης γενιάς. 

Πάντως η Sarah Bahbah δεν φαίνεται να το πήρε ιδιαίτερα βαριά. “Pumpkin slut latte” έγραψε στη λεζάντα του post της. Γελάσαμε αρκετά.