Είναι κάποια πράγματα που σε ρίχνουν από την στρατόσφαιρα της πραγματικότητας, σε αφήνουν να πέσεις στα σύννεφα και από εκεί στους δρόμους της Αθήνας. Της μαγικής και ήσυχης Αθήνας που χαρακτηρίζεται από την ευγένεια των κατοίκων της, την ποιότητα ζωής της και φυσικά, την άριστη συμπεριφορά των οδηγών της. Γράψτε λάθος, οι Έλληνες οδηγοί -και -όχι μόνο- είναι απολίτιστοι.

Σε λίγο θα μας πουν ότι δεν ξέρουν να παρκάρουν σε Πάτρα και Λάρισα, εκεί φτάσαμε.

Σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνα του ιδρύματος Fondation VINCI Autoroutes, μαθαίνουμε ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι σε υψηλά επίπεδα επικίνδυνων και μη πολιτισμένων συμπεριφορών, με τους ποδηλάτες (ποιος θα το λεγε!) να σταματούν στη μέση του δρόμου για να μιλήσουν με τον κολλητό τους, οι πεζοί να μιλούν στο κινητό διασχίζοντας το δρόμο χωρίς να κοιτάζουν δεξιά και αριστερά, να μην χρησιμοποιούν τις διαβάσεις και να παραδέχονται ότι συχνά παραβιάζουν και το κόκκινο. Οι φίλοι μας οι μοτοσικλετιστές, επίσης, βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο επικίνδυνης και μη πολιτισμένης συμπεριφοράς με τους οδηγούς οχημάτων να παραδέχονται ότι επίσης οδηγούν επικίνδυνα!

Fast and the Furious στα Πετράλωνα.

via GIPHY

Η έρευνα οποία διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos και καταγράφει συμπεριφορές των Ευρωπαίων όταν χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους μετακίνησης, είτε είναι οδηγοί αυτοκινήτων είτε οδηγοί μηχανοκίνητων δικύκλων είτε ποδηλάτες, χρήστες συσκευών προσωπικής κινητικότητας ή πεζοί.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν ξεκάθαρα: Ποια είναι η ψυχική τους κατάσταση όταν μετακινούνται; Πόσο προσέχουν τους άλλους χρήστες του δρόμου; Τηρούν τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας; Μήπως η χρήση διαφορετικών τρόπων μετακίνησης έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά τους; Την εποχή που αυξάνεται ο ρυθμός ανάπτυξης ενεργών τρόπων μετακίνησης, ειδικά του ποδηλάτου, η συνύπαρξη στον δρόμο, και τον δημόσιο χώρο γενικότερα, απαιτεί την ικανότητα προσαρμογής του κάθε ατόμου για να διασφαλίσουμε τις ασφαλείς και ήρεμες μετακινήσεις για όλους; Κάνουν οι αρκούδες την ανάγκη τους στο δάσος;

Οι απαντήσεις 12.400 Ευρωπαίων αποδεικνύουν την ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων όσων κινούνται στον δρόμο σε σχέση με τον συνάνθρωπο και τους κανόνες, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να συνυπάρξουν όλοι αρμονικά. Να είστε αγαπημένοι, μωρέ, τι σας ζητάμε;