Η Αμερική έχει μία όχι και τόσο κρυφή ιδιότητα: δημιουργεί τάσεις, μόδες και γενικότερα αφήνει τις υπόλοιπες χώρες να “κλέψουν” λίγο τις συνήθειές της. Μία από αυτές είναι και το Χάλογουιν που, όπως πολλοί άλλοι, έτσι και οι Έλληνες, έχουν βάλει στη ζωή τους τα τελευταία χρόνια, ειδικά με την άνοδο των social media.

Φυσικά, κάνουμε μερικές ακρότητες γιατί, εντάξει, Έλληνες είμαστε, βάζουμε κάτω τους Αμερικανούς όποτε θέλουμε. Για παράδειγμα, αν όχι στο Χάλογουιν αλλά στις δικές μας Απόκριες, μαζί με τα παιδιά μας, ντύνουμε και τα άλλα παιδιά μας, τα κατοικίδια που περιφέρονται στο σπίτι όσο σκέφτονται πού έχουν μπλέξει και ποιες αμαρτίες πληρώνουν.

Υπάρχει όμως κάτι που πρέπει να μάθουμε. Δεν αρέσουν στα ζωάκια μας να τα ντύνουμε νυχτερίδες ή φραουλίτσες. Μην παριστάνετε τους ανήξερους, φαίνεται ότι δεν θέλουν και αυτό γιατί, όπως προειδοποιούν οι κτηνίατροι, τα ζώα ενεργούν με διαφορετικά ένστικτα και σίγουρα όχι με ανθρώπινους όρους, όπως επιμένουν πολλοί να τα αντιμετωπίζουν. Ας αφήσουμε λοιπόν τα φτερά και τα καπέλα στην άκρη.

via GIPHY

Όπως λένε, το να εξαναγκάζεις ένα ζώο να φορά κοστούμι, όχι μόνο τρομάζει το ζώο, αλλά το καθιστά ανήμπορο, αλλά το κάνει να αισθάνεται πως δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του ή να διαφύγει από ενδεχόμενο θηρευτή. «Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θεωρούν τα κατοικίδιά τους μέρος της οικογένειάς τους, κάτι που ναι μεν είναι υπέροχο, όμως είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τα ζώα δεν είναι αξεσουάρ μόδας» σημειώνει η Τζαστίν Σότον, της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ένωσης, σύμφωνα με την Telegraph.

«Το να ντύνουμε τα ζώα ή να αλλάζουμε αφύσικα την εμφάνισή τους δεν είναι μόνο αχρείαστο και δυνητικά επικίνδυνο, αλλά μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εμποδίσει το κατοικίδιο να εκφράσει τη φυσική συμπεριφορά του και να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα του σώματός του για να επικοινωνήσει. Κάποια από τα κοστούμια ίσως εμποδίζουν τα κατοικίδια να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και να αναπνέουν άνετα, κάτι που είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τα σκυλιά με επίπεδο πρόσωπο, όπως τα γαλλικά μπουλντόγκ και τα παγκς» προσθέτει η ίδια. 

Κι έπειτα, υπάρχει και το ηθικό κομμάτι, το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε. «Με τις στολές να ταπεινώνουν το ζώο», όπως το θέτει ο καθηγητής Κλάτον. «Θα ντύνατε το παιδί σας να μοιάζει ηλίθιο και οι άνθρωποι να σχολιάζουν ότι είναι ο “σκύλος – Δράκουλας”; Δεν αντιμετωπίζεις έτσι τους σκύλους ως σκύλους και τις γάτες ως γάτες» σημειώνει.