Όσο βίαια διαβάζουμε τα κομμάτια της έμφυλης βίας και καμουφλαρισμένης ανισότητας εδώ, στην Ινδία κόρες οικογενειών κυριολεκτικά πωλούνται για «αποπληρωμή δανείων», αλλιώς βιάζονται μητέρες, σύμφωνα με υποθέσεις που μας κάνουν κόμπο το στομάχι και τις οποίες κατήγγειλε αρμόδια επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διατάσσοντας έρευνα. 

Σύμφωνα με τον Guardian, στην προειδοποιητική αναφορά που έστειλε η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (National Human Rights Commission) στην κυβέρνηση του Ρατζαστάν, ζητείται αστυνομική έρευνα και απαντήσεις σε διάστημα ενός μήνα για αυτό που χαρακτηρίζεται «απεχθής πρακτική». 
Στην ινδική ύπαιθρο το να δανείζονται οι άνθρωποι χρήματα από συντοπίτες τους είναι κάτι το συνηθισμένο, όταν ένα μέλος της οικογένειάς τους αρρωσταίνει βαριά και χρειάζεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.  Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, όπως σε τουλάχιστον έξι περιοχές γύρω από την Μπιλγουάρα, αν η εκάστοτε οικογένεια δε δύναται να αποπληρώσει το δάνειο αυτό, ο θιγόμενος «πιστωτής» υποβάλλει διαμαρτυρία σε ένα τοπικό συμβούλιο καστών (panchayat). 

Μερικές ενδεικτικές υποθέσεις ντροπής 

Τα συμβούλια αυτά διατάσσουν, σαν μορφή διακανονισμού, την παράδοση της κόρης (πολλές φορές των κορών) ώστε ο δανειστής να μπορέσει να πουλήσει το παιδί σε κάποιον trafficker, για την απόσβεση του δανείου. Στην ειδοποίησή της η Επιτροπή αναφέρει πως, αν μια οικογένεια αρνηθεί να παραδώσει την κόρη προς τράφικινγκ, «οι μανάδες υποβάλλονται σε βιασμό κατ’εντολή του συμβουλίου καστών για τον διακανονισμό της διαφοράς». 

Μια υπόθεση που αποκάλυψε στην αναφορά της η Επιτροπή αφορά έναν άνδρα ο οποίος δανείστηκε 1,5 εκατομμύριο ρουπίες (περίπου 18.000 ευρώ) από γείτονα. Το «συμβούλιο» τον ανάγκασε να πουλήσει την αδερφή του και τη 12χρονη κόρη του για να διευθετήσει το χρέος. Σε άλλη περίπτωση, άνδρας που δανείστηκε 600.000 ρουπίες (7.300 ευρώ) όταν αρρώστησε η γυναίκα του και χρειάστηκε να νοσηλευτεί, δήλωσε αδυναμία αποπληρωμής. Το  panchayat τον ανάγκασε να παραδώσει την κόρη του στον δανειστή, ο οποίος αργότερα την πούλησε σε διακινητή στην Άγκρα. Από εκεί «πουλήθηκε ξανά άλλες τρεις φορές και έμεινε έγκυος τέσσερις φορές» καταγγέλλει στην αναφορά της η Επιτροπή. 

Τι είναι τα panchayats

Τα panchayats είναι γνωστά συχνά για την εξόφθαλμα αναχρονιστική δύναμή τους στην ινδική ύπαιθρο που με «δίκες» – παρωδία διατάσσουν εγκλήματα τιμής για περιπτώσεις ζευγαριών που αψήφησαν την παράδοση και παντρεύτηκαν κόντρα σε κάστες ή θρησκεία ή παραδειγματικές τιμωρίες για «άπιστα» ζευγάρια. 

Όπως αναφέρει η Καβίτα Σριβαστάβα, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τζαϊπούρ του Ρατζαστάν, είναι γνωστό πως τα «δικαστήρια» αυτά ρυθμίζουν ανεπισήμως ιδιωτικές υποθέσεις των πολιτών, παρεμβαίνοντας σε γάμους, κληρονομικά ή ζητήματα επιμέλειας. Κι αν οι πολίτες αψηφήσουν τις προσταγές τους, εξοστρακίζονται και αποκλείονται από την υπόλοιπη κοινωνία.