Η ιστορία, μάλλον ταιριαστά, ξεκινά με μια εικόνα ενός σκύλου. Η φωτογραφία του Kevin Systrom με έναν αδέσποτο σκύλο που κάθεται κοντά σε ένα μαγαζί με τάκος στο Μεξικό είναι η πρώτη εικόνα που κοινοποιήθηκε ποτέ στο Instagram. Ο συνιδρυτής της εφαρμογής το έγραψε ως «δοκιμή» και το ανέβασε λίγους μήνες πριν κυκλοφορήσει η ιδέα του στο κοινό στις 17 Ιουλίου 2010. Εκείνη την εποχή ο ιδρυτής του Instagram δεν μπορούσε να αντέξει τις ακριβές διακοπές.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kevin Systrom (@kevin)

“Αν ήξερα ότι θα ήταν η πρώτη φωτογραφία στο Instagram, θα προσπαθούσα λίγο περισσότερο”, είπε αργότερα στην Daily Telegraph. Κι έκανε λάθος. Γιατί ήταν η δεύτερη φωτογραφία που ανέβηκε.

Μια ημέρα νωρίτερα,  στις 16 Ιουλίου 2010, ο συνιδρυτής του Instagram Mike Krieger ανέβασε την πρώτη ανάρτηση στο Instagram. Στην πραγματικότητα, ανέβηκε χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που ονομάζεται Codename, η οποία τρεις μήνες (η επίσημη κυκλοφορία της εφαρμογής έγινε στις 6 Οκτωβρίου) αργότερα έγινε η εφαρμογή που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε. Η φωτογραφία του απεικονίζει το λιμάνι South Beach στην προβλήτα 38. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το Instagram στις 12 Δεκεμβρίου 2010. Μέσα σε δύο χρόνια περισσότεροι από 50 εκατομμύρια χρήστες είχαν εγγραφεί στην εφαρμογή

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mike Krieger (@mikeyk)

H πραγματική πρώτη ανάρτηση στο Instagram ήταν η φωτογραφία της προβλήτας με αριθμό 38 του South Beach Harbor, SF, που δημοσιεύτηκε από τον Mike Krieger, τον συνιδρυτή του Instagram. Έτσι, το Instagram στη δέκατη επέτειό του ανέφερε επίσης τη λάθος πρώτη ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο. Το Facebook αγόρασε το Instagram με 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2012. Εκείνη την εποχή, το Instagram είχε μόλις 13 υπαλλήλους. Στις 2 Μαΐου 2013, οι χρήστες του Instagram άρχισαν να προσθέτουν hashtags στις φωτογραφίες τους. Τον Αύγουστο του 2020 το Instagram κυκλοφορεί Reels σε περισσότερες από 50 χώρες ως απάντηση στην επιτυχία του TikTok.