Ο Κώστας Καζάκος είχε πει σε συνέντευξη του ότι την ώρα που τους σύστησε ο σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος, ένιωσαν και οι δύο ένα ηλεκτρισμό με το που έδωσαν τα χέρια για το “χαίρω πολύ”.

Και ο Ντίνος Δημόπουλος θυμόταν, ότι κατά τη διάρκεια διαλλείματος των γυρισμάτων, ενώ έπαιζε τάβλι με την Καρέζη, εκείνη γυρίζει και του λέει “Ντίνο, τον ερωτεύτηκα”.

Ο Ντίνος Δημόπουλος, ο οποίος ήταν σκηνοθέτης της ταινίας είχε βρει τη βασική πρωταγωνίστρια, αλλά δεν μπορούσε να καταλήξει στον άνδρα συμπρωταγωνιστή. Το σενάριο απαιτούσε ένα γοητευτικό λοχαγό του ελληνικού στρατού, τον οποίο η Καρέζη θα αγαπούσε βαθιά.  Η ζωή αντέγραψε την τέχνη. Η ταινία απέσπασε δύο κρατικά βραβεία από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου: Βραβείο Σκηνοθεσίας για τον Νίκο Φώσκολο και Βραβείο Ερμηνείας για τον Κώστα Καζάκο.

Η ηρωίδα, η Νίκη, είναι μια πολιτική υπάλληλος του ΓΕΣ, που -παραμονές του πολέμου του ’40 – παραδίδει στρατιωτικά έγγραφα στους Ιταλούς, καθώς οι τελευταίοι την εκβιάζουν, κρατώντας όμηρο τον αδελφό της. Η πράξη της αποκαλύπτεται και κινδυνεύει να εκτελεστεί, μέχρι που ο στρατηγός, με το ψευδώνυμο «Δαρείος» (Μάνος Κατράκης) της προτείνει να συνεχίσει να προμηθεύει τους Ιταλούς με πλαστά αυτή τη φορά έγγραφα, και μαζί της, μπλέκει κι ένας νεαρός λοχαγός που είναι ερωτευμένος μαζί της. Όταν αυτή η δήθεν κλοπή αποκαλύπτεται, ο λοχαγός δικάζεται και οδηγείται στον τόπο της εκτέλεσης, η οποία όμως γίνεται εικονικά για να πειστούν οι Ιταλοί για την ακρίβεια των πληροφοριών τους. Την ημέρα που τα ελληνικά στρατεύματα μπαίνουν θριαμβευτικά στην Κορυτσά, εκείνος εμφανίζεται ζωντανός μπροστά στην αγαπημένη του.

Μιλάμε για ελληνικό blockbuster. H ταινία έκοψε 427.698 εισιτήρια. Η ιδέα του σεναρίου χρησιμοποιήθηκε λίγα χρόνια αργότερα από τον Νίκο Φώσκολο στο σήριαλ “Άγνωστος Πόλεμος” που γνώρισε μεγάλη επιτυχία.