Η Ημέρα των Νεκρών, δεν είναι μια μεξικάνικη εκδοχή του Halloween. Ενώ το Halloween αγκαλιάζει τον τρόμο την τελευταία νύχτα του Οκτωβρίου, ο εορτασμός της Ημέρας των Νεκρών τιμάται κατά τις δύο πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου σε μια έκρηξη χρώματος και χαράς που επιβεβαιώνει την ίδια ζωή. Παραδοσιακά, αυτά τα τελετουργικά είναι γεμάτα συμβολισμούς με προσφορές, οικογενειακές συγκεντρώσεις και επισκέψεις στα νεκροταφεία. Το επίκεντρο των εορτασμών της Dia de los Muertos είναι ένας βωμός (ofrenda), χτισμένος σε ιδιωτικές κατοικίες και κοιμητήρια. Σκοπός του είναι να καλωσορίσει τα πνεύματα πίσω στο βασίλειο των ζωντανών και γι’ αυτό είναι φορτωμένος με προσφορές—νερό για να ξεδιψάσουν μετά το μακρύ ταξίδι, φαγητό, οικογενειακές φωτογραφίες και ένα κερί για κάθε νεκρό συγγενή.

Η Ημέρα των Νεκρών ξεκίνησε πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια από τους Αζτέκους που θεωρούσαν ότι το πένθος για τους νεκρούς ήταν ασέβεια. Οι νεκροί εξακολουθούσαν να είναι μέλη της κοινότητας, διατηρούνταν ζωντανοί στη μνήμη και στο πνεύμα – και κατά τη διάρκεια της Ημέρας των Νεκρών, επέστρεφαν προσωρινά στη Γη. Στη χώρα μας έχει φτάσει τα τελευταία χρόνια. Ευτυχώς, φρόντισε για αυτό η Don Julio, η premium τεκίλα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μεξικανική κουλτούρα, αλλά και την αγάπη για τη γη και τους ανθρώπους. Φέτος λοιπόν υψώνουμε τα ποτήρια με μοναδικές συνταγές για Don Julio cocktails και γιορτάζουμε τη ξεχωριστή αυτή η ημέρα που η UNESCO έχει αναγνωρίσει ως κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς του Μεξικού.

Για να ξεκινήσεις από τώρα την προετοιμασία για την Dia de los Muertos, σου θυμίζουμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές της αναφορές στον κινηματογράφο, από δυνατά blockbuster μέχρι κλασικά φιλμ και λατρεμένα animation.

1. Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Αν έχεις δει την ταινία της DC, αποκλείεται να μην θυμάσαι εκείνη τη σκηνή όπου ο Superman (Henry Cavill) φτάνει στο Μεξικό εν μέσω των εορτασμών της Ημέρας των Νεκρών και οι άνθρωποι τον πλησιάζουν για να τον προσκυνήσουν ως Θεό.

2. Κάτω από το Ηφαίστειο (1984)

Ο Άλμπερτ Φίνεϊ προτάθηκε για Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία, η οποία ακολουθεί έναν Βρετανό πρόξενο στο Μεξικό καθώς θρηνεί το πιθανό τέλος του γάμου του και περιπλανιέται κατά τη διάρκεια της Ημέρας των Νεκρών. Βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο του Μάλκομ Λόουρυ και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία έργα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας. Ο βασικός του ήρωας, ο Πρόξενος Τζόφρεϋ Φέρμιν έχει όλη τη σκοτεινή γοητεία των μεγάλων «καταραμένων» της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

3. Spectre (2015)

Η 24η ταινία του James Bond franchise έχει μια αξέχαστη εναρκτήρια σκηνή. Καταδίωξη μέσα στην πόλη του Μεξικού ανήμερα της Ημέρα των Νεκρών. Ένα εικαστικό και όχι μόνο έπος και ίσως η μοναδική φορά που ο βρετανός κατάσκοπος θα πρόδιδε το αγαπημένο του Martini για μια αυθεντική τεκίλα.

4. Coco (2017)

Εντάξει, αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική και εδώ η μνήμη των νεκρών αποτελεί το βασικό θέμα του «Coco» Πόσο τους θυμόμαστε οι ζωντανοί; Πόσο τιμάμε την απώλεια τους; Είναι μεγάλα ζητήματα που συνήθως έχουν να κάνουν με την έννοια της παράδοσης και τη μάχη της νεοτερικότητας πάνω σε ήθη και έθιμα λαϊκών τάξεων που δεν θεωρούνται ανεκτά από τους προοδευτικούς. Μεγάλο ζήτημα, ταξικό και ηθικό. Ένα ταξίδι στον κάτω κόσμο γεμάτο χιούμορ και πολύτιμα μαθήματα για τη ζωή.

5. Το βιβλίο της Ζωής (2014)

«Tο Βιβλίο της Ζωής» είναι η μαγευτική ιστορία του Μανόλο, ο οποίος ξεκινά μια περιπέτεια που εκτείνεται σε τρεις διαφορετικούς κόσμους και επηρεάζει τρεις διαφορετικές ζωές. Μας δείχνει πώς μπορούμε να νοιαζόμαστε για τους άλλους με άνευ όρων τρόπους που διαρκούν μια ζωή. Με παραγωγό τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και σκηνοθέτη τον Χόρχε Γκουτιέρες, το «Βιβλίο της Ζωής» μας παρασύρει στον κόσμο των νεκρών.

5+1. Τα αγαπημένα Don Julio Cocktails

Καλό το σινεμά αλλά Ημερά των Νεκρών χωρίς την premium τεκίλα Don Julio δεν γίνεται. Τα αγαπημένα σου cocktail λοιπόν κουβαλούν το χαρακτήρα της μεξικανικής παράδοσης έτσι όπως τη διατηρεί και τη μεταφέρει ζωντανή αυτή η ξεχωριστή premium τεκίλα μέσα από την καρδιά του αποστακτηρίου της. Αποστάζεται χειροποίητα σε μικρές παρτίδες από το 1942, αποκλειστικά από 100% μπλε αγαύη. Φέτος, υψώνουμε τα ποτήρια ψηλά με μια Don Julio Paloma ή Don Julio Margarita και ετοιμαζόμαστε για την Ημέρα των Νεκρών στις 2 Νοεμβρίου και τιμούμε την «ζωή».

DON MARGARITA

Αυτό το κοκτέιλ είναι ένας θρύλος της Ημέρας των Νεκρών, με βάση τη μοναδική Don Julio Βlanco, η οποία με εξαιρετικά ισορροπημένη και απαλή αίσθηση στον ουρανίσκο, με λεπτό άρωμα εσπεριδοειδών και βοτάνων που αφήνει μια δροσερή, υφάλμυρη επίγευση.

50 ml τεκίλα Don Julio Blanco*

25ml Lime

15ml Agave Syrup

Ανακινήστε σε shaker με πάγο

Σερβίρετε σε χαμηλό ποτήρι – το στόμιο του οποίου έχετε περάσει από χοντρό αλάτι – με πάγο

Γαρνίρετε με ξύσμα lime

DON REPO

Επιθυμείς κάτι πιο φρουτώδες και ελαφρύ; Ιδού μια εξαιρετική εκδοχή της κλασικής Paloma με βάση την Don Julio Reposado. Το μοναδικό της αποτέλεσμα οφείλεται στη διπλή της απόσταξη, αλλά και στην παλαίωσή της για 8 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Αυτή η γεμάτη πάθος και σεβασμό για την πρώτη ύλη διαδικασία είναι καθοριστική ώστε η Don Julio Reposado να αποκτήσει έναν ελαφρύ, γλυκό χαρακτήρα, με αρώματα αμυγδάλου-καρύδας και λευκής σοκολάτας, αλλά και τη πικάντικη (λευκά πιπέρια) και σοκολατένια επίγευση. Αυτή η τόσο ιδιαίτερη τεκίλα παντρεύεται με το λάιμ, ενώ η σόδα από γρκείπφρουτ δίνει τις τελικές πινελιές. Πάντα σε ψηλό ποτήρι, με αλατισμένο γρέιπφρουτ για το γαρνίρισμα.

50ml τεκίλα Don Julio Reposado**

15ml Lime

Σερβίρετε σε ψηλό ποτήρι – το στόμιο του οποίου έχετε περάσει από χοντρό αλάτι – με πάγο

Η κορύφωση της Dia de los Muertos την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου μας φέρνει στο Loco Athens (Καλαμιώτου 15) όπου ο φετινός World Class Winner, Ιωσήφ Ζααλούκ, επιμελείται το signature cocktail της Ημέρας των Νεκρών, την Don Julio Paloma Roja.

#DonJulioTequila #DiaDeLosMuertos