Στα 25 χρόνια που εργάζεται ως φωτογράφος, η Hannah Starkey έχει μετατρέψει τον φακό της σε ένα μέσο εξέτασης του πώς οι γυναίκες διαδρούν, υπάρχουν και ανθίζουν στα περιβάλλοντα στα οποία κινούνται. Όλα όσα απαθανάτισε, όλες οι εικόνες που είχε ως ενεργά υποκείμενα σε μια κοινωνία που μερικές φορές τις εξυψώνει, αλλά τις περισσότερες, τις βαραίνει με μια τεράστια μάζα απαιτήσεων και στερεοτύπων φορτωμένη στους ώμους τους, παρουσιάζονται συνολικά στην Έκθεσή της, Hannah Starkey: In Real Life.
H Starkey είναι γνωστή για το πώς “χορογραφεί” τα κλικς της, τοποθετώντας τα υποκείμενά της στο πιο διαβολικά σωστό σημείο μέσα στο κάδρο της. Είτε πρόκειται για σημεία της πόλης είτε για σχεδόν κλειστοφοβικά διαμερίσματα και δωμάτια, κάνει τον θεατή να μη μπορεί να φανταστεί το σημείο χωρίς τη γυναίκα που φωτογραφίζεται μέσα σε αυτό. Λες και ο χώρος, το σημείο, η στιγμή και η ύπαρξή τους, εξαρτάται απόλυτα και βρίσκεται απόλυτη συνάρτηση με γυναίκα που -δεν- κινείται μέσα τους.
Στην ουσία, που ίσως δεν γίνεται αμέσως αντιληπτή, η δουλειά της αντικατοπτρίζει την ίδια της τη ζωή. Μπορεί κανείς να δει θραύσματα της πορείας της ως νεαρή γυναίκα, νέα μαμά, μητέρα έφηβων κοριτσιών, μεγαλύτερη σε ηλικία θηλυκότητα. Όλα, σε μια πιο παρατηρητική ματιά στην εικόνα.
Η ίδια έχει παλιότερα δηλώσει πως «έρχεται μια σημαντική αλλαγή» σε ό,τι αφορά την ιστορία της φωτογραφίας, αλλά και την ισότητα των δυο φύλων. «Νομίζω το είπα αυτό το 2017, μετά την πορεία των γυναικών στο Λονδίνο. Είχα παρασυρθεί από τη δύναμη της διαμαρτυρίας και έκανα αρκετή δουλειά εκεί. Δεν είχα συνειδητοποιήσει πως δυσκολευόμουν κάτω από το βάρος του μισογυνισμού και της πατριαρχίας, όπως πολλές γυναίκες. Τότε ήμουν γύρω στα 45 και είχα αρκετή εμπειρία πίσω μου ώστε να ξέρω πως ήταν μια σημαντική προβολή γυναικών διάφορων γενιών και αντρών που δεν άντεχαν άλλο την έλλειψη σεβασμού απέναντι σε γυναίκες και κορίτσια», ανέφερε σε συνέντευξή της στο Another.
Λέει πως θεωρεί τις γυναίκες απαραίτητες για το μέλλον μας. «Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να καταστρέφονται από ένα αρπαχτικό ή να πωλούνται και να αγοράζονται με όρους ατελείωτου καταναλωτισμού», τόνισε.
Δες παρακάτω μερικές από τις φωτογραφίες της, οι οποίες άτυπα απαντούν στο ερώτημα: «Πώς είναι στα αλήθεια οι γυναίκες στο σήμερα;»