Γενικώς, σαν να μην πέρασε μια μέρα στη Γουχάν. Τρία χρόνια μετά την εμφάνιση της Covid-19, η πόλη μπαίνει ξανά σε μερικό lockdown, με τις τοπικές αρχές να έχουν διατάξει περισσότερους από 800.000 ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους. 

Σε άλλα νέα, οι περιορισμοί σε πόλεις της Κίνας φαίνεται να εντείνονται, από τη Γουχάν μέχρι τη Σινίνγκ, μιας και τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται και πάλι. Αν αναρωτιέστε, συμβαίνουν τα γνωστά: σφραγίζονται κτίρια και μπαίνουν σε lockdown ολόκληρες περιοχές. 

Η Κίνα ανέφερε την Πέμπτη, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε εθνικό επίπεδο. Ο αριθμός δεν είναι και τόσο ανησυχητικός, σε σύγκριση με τις δεκάδες χιλιάδφες που υπήρχαν στη Σαγκάη, όταν μπήκε σε lockdown νωρίτερα φέτος. Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται είναι αρκετός για να διαταράξει για ακόμα μια φορά την καθημερινότητα των πολιτών, με απαγορεύσεις και περιορισμούς. 

Η Γουχάν, η πόλη στην οποία μας “συστήθηκε” ο ιός και πυροδότησε την πανδημία, ανέφερε περίπου 20 με 25 νέα κρούσματα την ημέρα αυτή την εβδομάδα, ενώ έχουν καταγραφεί 240 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 14 ημέρες. Οι τοπικές αρχές διέταξαν περισσότερους από 800.000 ανθρώπους σε μια περιοχή να παραμείνουν στα σπίτια τους ως τις 30 Οκτωβρίου. 

Μέσα σε όλα αυτά τα μέτρα, οι αρχές της πόλης ανέστειλαν και την πώληση χοιρινού κρέατος σε ορισμένα σημεία, σύμφωνα με πληροφορίες που γίνονται γνωστές στα social media, αφού δήλωσαν ότι ένα κρούσμα Covid είχε συνδεθεί με την τοπική αλυσίδα εφοδιασμού χοιρινού κρέατος. 

Στην τέταρτη ισχυρότερη οικονομικά πόλη της Κίνας, την Γκουανκζού, σφραγίστηκαν χθες περισσότεροι δρόμοι και γειτονιές, υποχρεώνοντας τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς οι νέες περιοχές αξιολογήθηκαν ως υψηλού κινδύνου σε μια αναζωπύρωση της Covid-19. 

Στη Σινίνγκ, πρωτεύουσα τις επαρχίας Κινγκχάι της Κίνας, χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκανα λόγο για ελλείψεις τροφίμων και αυξήσεις τιμών βασικών προϊόντων καθώς οι υγειονομικές Αρχές της πόλης των 2,5 εκατ. κατοίκων προσπαθούν να αναχαιτίσουν την αναζωπύρωση. «Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης, ορισμένα καταστήματα λαχανικών και φρούτων έκλεισαν και τέθηκαν σε καραντίνα», δήλωσε την Τετάρτη κυβερνητικός αξιωματούχος της Σινίνγκ, σύμφωνα με τον Guardian.