Με θυμάμαι φοιτήτρια να κυκλώνω ταινίες με κόκκινο στυλό. Να τρέχουμε από το Ολύμπιον στις Αποθήκες μέσα στην βροχή για να προλάβουμε την επόμενη προβολή. Το Φεστιβάλ μου έμαθε ότι το ευρωπαϊκό σινεμά είναι Τέχνη βγαλμένη από τις ζωές μας και το Αμερικανικό κάτι άλλο.  Η Θεσσαλονίκη όταν έχει το Φεστιβάλ αλλάζει. Αναγνωρίζεις από μακριά τους επισκέπτες της στο Ypsilon, τους βλέπεις να προσπαθούν να πιάσουν τους γερανούς της πόλης στο λιμάνι για το κλασικό ποστάρισμα στο Instagram.

Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ίσως η καλύτερη αφορμή να επισκεφθείς την πολάρα τον μήνα πριν τα Χριστούγεννα. Για τους παρακάτω λόγους:

1. Ελληνικές ταινίες 

Στο 63ο ΦΚΘ θα δούμε σε πρώτη προβολή δεκαπέντε ελληνικές ταινίες. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν οι ταινίες «Ησυχία 6-9» του Θεσσαλονικιού Χρήστου Πασσαλή και «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα. Ο Χρήστος Πασσαλής επιστρέφει δυναμικά με μια ανατρεπτική ιστορία αγάπης γι’ αυτούς που φεύγουν και για εκείνους που μένουν πίσω. Να προμηθευτείτε ένα πακέτο χαρτομάντηλα για την προβολή του Άκουσέ με.

https://www.youtube.com/watch?v=s49Kxw5wum8

2. Οι πρεμιέρες

Το “The Fabelmans”, η πιο προσωπική και εξομολογητική ταινία σε ολόκληρη την καριέρα του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που απέσπασε πρόσφατα το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο και βάζει πλώρη για τα Όσκαρ, είναι η ταινία έναρξης του 63ου ΦΚΘ. Ο Σαμ Μέντες, ο οποίος τρία χρόνια μετά το «1917», έρχεται θα αποτίσει τον δικό του φόρο τιμής στον σινεμά με τη νέα του ταινία “Empire of Light”. Η πλοκή της ταινίας διαδραματίζεται στη δεκαετία του ’80 και πρωταγωνίστρια του Μέντες είναι η Ολίβια Κόλμαν. Αξίζει να βγάλετε εισιτήρια για το Corsage,  το νικητή του μεγάλου βραβείου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, την ταινία λήξης του 63ου ΦΚΘ. Η ταινία προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο την αυτοκράτειρα Σίσσυ και ρίχνει μια φεμινιστική ματιά στους κοινωνικούς περιορισμούς που καλείται να αντιμετωπίσει μία γυναίκα σε θέση εξουσίας. Είναι ένα δράμα εποχής, απόλυτα σύγχρονο και αντισυμβατικό, μακριά από κλισέ και στερεότυπα.

3. Το 63ο ΦΚΘ προασπίζεται τη σωστή αντιπροσώπευση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον ελληνικό κινηματογράφο και την τηλεόραση

Είναι γνωστό ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια απονέμει το βραβείο Mermaid, βραβείο που δίνεται στην καλύτερη ταινία με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματική, στο πλαίσιο της επιβράβευσης των καλλιτεχνών που προσπαθούν να αναστρέψουν την προβληματική συχνά αντιπροσώπευση της queer κουλτούρας στον ελληνικό κινηματογράφο. Φέτος, η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από τη Mastercard, η οποία, εκτός από επίσημη κάρτα πληρωμών του Φεστιβάλ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, θα είναι και χορηγός του βραβείου Mermaid, δίνοντας χρηματικό έπαθλο 3.000€ στη νικήτρια ταινία, με στόχο να εκφράσει την ουσιαστική στήριξή της στη διαφορετικότητα και την ισότητα και στην τέχνη που υποστηρίζει την σωστή αντιπροσώπευση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.


Μάλιστα, η Mastercard πηγαίνει τον διάλογο για αυτό το θέμα ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά, συνδιοργανώνοντας με το Φεστιβάλ ένα masterclass το Σάββατο 12/11, στο οποίο θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η αναπαράσταση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον ελληνικό κινηματογράφο και την τηλεόραση έχει επηρεάσει την αποδοχή της κοινότητας από την ευρύτερη ελληνική κοινωνία. Το masterclass θα είναι ανοιχτό στο κοινό του Φεστιβάλ, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ένα διάλογο για το θέμα μεταξύ του Γιώργου Καπουτζίδη και του Κωνσταντίνου Κυριακού, Καθηγητή της Ιστορίας του Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

4.  Ο Γιώργος Καπουτζίδης ως ambassador της Αγοράς

Με πρέσβη τον αγαπημένο σεναριογράφο, σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιώργο Καπουτζίδη, με νέα επικεφαλής την Αγγελική Βέργου, με τη νεοσύστατη ενότητα Agora Series που πιάνει τον παλμό της εποχής, αλλά και με καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες που στηρίζουν το ελληνικό σινεμά, η Αγορά του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-13/11/2022) ετοιμάζεται να υποδεχτεί την εγχώρια και διεθνή κινηματογραφική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώστε στο ημερολόγιο σας το masterclass, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στις 12/11. Θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η αναπαράσταση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στον ελληνικό κινηματογράφο και την τηλεόραση έχει επηρεάσει την αποδοχή της κοινότητας από την ευρύτερη ελληνική κοινωνία. Το masterclass θα είναι ανοιχτό στο κοινό του Φεστιβάλ.

5. Η Αναπαράσταση του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Στην κατηγορία «άχαστο» ανήκει η η καθολικά προσβάσιμη προβολή της εμβληματικής πρώτης ταινίας του Αγγελόπουλου, Αναπαράσταση (1970). Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το Φεστιβάλ πραγματοποιεί ένα καινοτόμο και πολυεπίπεδο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό που σημάδεψε με το έργο του το ελληνικό σινεμά, με τίτλο Αγγελόπουλος για πάντα. Παράλληλα, το 63ο ΦΚΘ θα φιλοξενήσει μία μεγάλη έκθεση με τις φωτογραφίες του Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος εργάστηκε ως φωτογράφος πλατό στην ταινία Η άλλη θάλασσα, στα γυρίσματα της οποίας έχασε τη ζωή του πριν δέκα χρόνια ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Ο διάλογος με την πόλη

Το Φεστιβάλ, με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού τον Φεβρουάριο του 2022 στη Θεσσαλονίκη, προσκάλεσε νέους και νέες 18 έως 30 ετών να δημιουργήσουν μονόλεπτες ταινίες πάνω στο θέμα της οπαδικής βίας. Πέντε από αυτές θα βραβευτούν στη διάρκεια της 63ης διοργάνωσης.

Τα νόστιμα διαλείμματα

Στα διαλλείματα μεταξύ των προβολών μην παραλείψετε να φάτε στη Μούργα και να καταλάβετε τι σημαίνει στην ουσία δημιουργική γαστρονομία που σέβεται την παράδοση. Αν δεν πάτε στο Surfer Maya, εσείς θα χάσετε. Ζητήστε τα tacos al pastor με χειροποίητο μαριναρισμένο γύρο και μας ευχαριστείτε μετά. Για ποτό αξίζει μια βόλτα μέχρι την Ολύμπου και μια στάση στο Πικάπ.

Διάσημοι καλεσμένοι

Τo Φεστιβάλ υποδέχεται την Σαρλότ Γκενσμπούρ, η οποία θα παρουσιάσει τη νέα της ταινία, “Νυχτερινοί επισκέπτες” του Μικαέλ Ερς. Επίσης, τον παλιό και αγαπημένο φίλο του Φεστιβάλ, Φατίχ Ακίν, ο οποίος θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία, “Το χρυσάφι του Ρήνου”.

Εάν μετά από όλα τα παρακάτω, σε πείσαμε να ανεβείς Θεσσαλονίκη, να ξέρεις ότι εάν αγοράσεις το εισιτήριό σου για το Φεστιβάλ από τα φυσικά σημεία πώλησης με τη Mastercard κάρτα σου από τις 01/11 έως τις 12/11, έχεις την ευκαιρία να κερδίσεις μια από τις 200 διπλές προσκλήσεις για επόμενες προβολές ταινιών.