Στις καλύτερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, θα βρούμε σίγουρα την περιφορά της σορού του παλαιοημερολογίτη Μητροπολίτη Φθιώτιδος και Θαυμακού, Καλλίνικου, σε θρόνο. Πού κολλάει η περιφορά του το 2016 με το κείμενο που διαβάζετε σήμερα, τον Οκτώβριο του 2022; Ελάτε τώρα, από την Κυριακή διαβάζουμε για το προσκύνημα της παντόφλας/σαγιονάρας στην Κοζάνη οπότε, ακόμα και χωρίς να το θέλουμε, δημιουργούμε συνδέσεις με τις καλύτερες στιγμές της Εκκλησίας, γενικότερα.
Και είναι πολλές.
Λόγω της επικαιρότητας, όμως, θα ασχοληθούμε με τα πιο περίεργα αντικείμενα που έχουν προσκυνήσει ποτέ οι πιστοί αν και, πιστέψτε μας, θα θέλαμε πολύ να κάνουμε ένα oral history, μία long read υπερπαραγωγή με κεντρικό θέμα τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος και την βόλτα του πάνω σε θρόνο. Αντί αυτού, δυστυχώς, θα πέσουμε με τα μούτρα στο Παΐσιος-verse. Πριν φτάσουμε εκεί, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα αναφερθούμε στη λειψανομανία των πιστών και της Εκκλησίας, αλλά αποκλειστικά στα αντικείμενα των Αγίων και των “Αγίων”.
Η σαγιονάρα/παντόφλα
Στους τίτλους τους, τα Μέσα έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: υπάρχουν αυτοί που γράφουν σαγιονάρα και υπάρχουν αυτοί που γράφουν παντόφλα. Όπως και να το χαρακτηρίσουμε, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Στην Κοζάνη είχαμε κοσμοσυρροή στον ναό Κωνσταντίνου και Ελένης την Κυριακή ώστε να προσκυνήσουν μια παντόφλα/σαγιονάρα του Αγίου Σπυρίδωνα με bonus ένα κήρυγμα του Μητροπολίτη Παύλου.
Από εδώ και πέρα μπαίνουμε στο Παΐσιος-verse. Ό,τι διαβάσετε, αφορούν τα προσκυνήματα που έγιναν για χάρη του.
Το κάστανο
Αυτό είναι το αγαπημένο μας. Μπαίνουμε στη μηχανή του χρόνου και γυρίζουμε στο 2017. Βρισκόμαστε στο αγαπημένο μας Αγρίνιο. Όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα των ημερών, “πλήθος πιστών προσήλθε με ιδιαίτερη κατάνυξη στο ναό για να τιμήσει τον Άγιο, με την αγρυπνία να τελείται υπαιθρίως, δίπλα στον πλάτανο όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης μαρτύρησε.
Και:
“Τον Οκτώβριο του 1990, ο Γέροντας Παΐσιος είχε δώσει ως ευλογία βρασμένα κάστανα σε μια ομάδα φοιτητών που τον είχαν επισκεφθεί. Ένας εκ των φοιτητών, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο ένας εκ των δύο Ιερέων που τέλεσαν την Αγρυπνία, φύλαξε το βρασμένο κάστανο που πήρε, το οποίο έως σήμερα, 27 χρόνια μετά, παραμένει κατά θαυμαστό τρόπο, αναλλοίωτο, ενώ ακούγεται ακόμη και ο καρπός μέσα σε αυτό”.
Οι παντόφλες
Πριν το κάστανο, όμως, είχαμε για προσκύνημα τις παντόφλες του Αγίου σε ναό που ανήκει στη Μητρόπολη Λεμεσού. Το 2015 και χωρίς η εκκλησία να είναι σύμφωνη, ένας ιερέας από την Κύπρο πήρε την πρωτοβουλία να θέσει σε προσκύνημα τις παντόφλες του Αγίου Γέροντα Παϊσίου. Μιλάμε για δύο πλαστικές παντόφλες τοποθετημένες σε ξύλινη θήκη υπό μορφή λειψανοθήκης και μια εικόνα του Αγίου Παϊσίου, που τοποθετήθηκαν σε ένα τραπέζι σε ιερό ναό προκειμένου οι πιστοί να τα προσκυνήσουν. Και προσκύνησαν. Δύο παντόφλες.
Τα γυαλιά
Εδώ επικράτησε ένα μικρός χαμός. Το 2016, κυκλοφόρησε μια αφίσα η οποία έκανε γνωστό ότι στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας Χουνταλέικων, θα βρίσκονται τα γυαλιά του Αγίου Παϊσίου. Η Μητρόπολη Αργολίδος, μετά το διαδικτυακό πανηγύρι, με ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε πως δεν γνώριζε τίποτα.
Το ζωστικό
Την καλησπέρα μας στα όμορφα Γιαννιτσά, εκεί που, “από την έναρξη και μέχρι το πέρας των ακολουθιών” το 2015, “πλήθος πιστών προσκύνησε τα τίμια ενδύματα του Οσίου, το ζωστικό και το κολόβιο του, τα οποία ο ίδιος είχε παραχωρήσει σε οικογένειες της πόλης των Γιαννιτσών και της συγκεκριμένης ενορίας”. Ο Τζίμης Πανούσης είχε γράψει έναν πολύ όμορφο στίχο. Απλά το αναφέρουμε.
Σκούφος, μαγκούρα και κασκόλ
“Θα σου κάνω μια πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθείς”, ο ορισμός. Στο ξακουστό εκκλησία online ή καλύτερα, ekklisiaonline.gr, διαβάζουμε ότι στις 11 Φεβρουαρίου 2022, είχαμε προσκύνημα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κολοκυνθούς σε: σκούφο, μαγκούρα και κασκόλ. Αλήθεια, ποιος πιστός μπορεί να αρνηθεί σε αυτό;