Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα θέμα. Πρώτα σκέφτεσαι να το κόψεις, μετά το επιχειρείς. Σε λίγες μέρες, συνήθως, το ξαναρχίζεις. Στο πρώτο τσιγάρο μετά τη διακοπή, η γεύση του σου φαίνεται απαίσια. Αρχίζεις να παρατηρείς τα «εφέ» του. Αλλά και πάλι, κάπου εκεί συνειδητοποιείς πως λέξεις όπως «απόλαυση» και «συνήθεια» δεν το περιγράφουν καθόλου σωστά. Τις απολαύσεις και τις συνήθειες δεν τις χαίρεσαι είκοσι φορές τη μέρα. Το τσιγάρο είναι εθισμός. Στη συνειδητοποίηση αυτή, το να το κόψεις γίνεται σχεδόν επιτακτικό στο μυαλό σου. Ένα ολόκληρο project.

Αν σε αυτή τη φάση είσαι σε εκείνο το χαριτωμένο σημείο που ψάχνεις «τη σωστή στιγμή» για να το κάνεις, ίσως σου έχουμε μια λύση. δηλαδή όχι εμείς, ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου και του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σύμφωνα με τελευταία τους μελέτη, όσοι σταματούν να καπνίζουν σε νεαρή ηλικία, εμφανίζουν πολύ μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους καπνιστές. Πιο συγκεκριμένα, κάποιος που κόβει το τσιγάρο ως τα 35, έχει παρόμοια θνησιμότητα με κάποιον που δεν έβαλε ποτέ τσιγάρο στο στόμα του. Να αναφέρουμε ακόμα ένα πειστήριο κάπου εδώ: πρόκειται για την τρίτη έρευνα που συμπεραίνει πως τα 35 είναι η ιδανική ηλικία για να κόψει κανείς το κάπνισμα.

Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει πως κάποιος που αποφασίζει να μην είναι πια σκλάβος της νικοτίνης σε μεγαλύτερη ηλικία, δεν έχει οφέλη. Ακόμα και αυτοί που σταματούν να καπνίζουν σε προχωρημένη ηλικία κάνουν ένα πολύ σημαντικό δώρο στον εαυτό τους, παρόλα αυτά η πρόωρη θνησιμότητά τους είναι πιο αυξημένη σε σχέση με αυτούς που το έκοψαν νωρίς. Γενικώς, όσο περισσότερος χρόνος έχει περάσει από τότε που σταμάτησε κάποιος να καπνίζει, τόσο περισσότερο ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου πλησιάζει στα ποσοστά κάποιου που δεν υπήρξε ποτέ καπνιστής.

Κάπως έτσι, ένα άτομο που κόβει το τσιγάρο σε ηλικία 44 ως 45 ετών, έχει κατά μέσο όρο 21% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ. Όποιος σταματά να καπνίζει στα 45 ως τα 54 του, έχει 47% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Για τα πρακτικά, να αναφέρουμε πως η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από περίπου 551.000 άτομα, 24 ως 84 ετών. Άτομα που είναι καπνιστές, πρώην καπνιστές ή που δεν έγιναν ποτέ καπνιστές. Από αυτούς, 75.000 είχαν πεθάνει. Οι νυν καπνιστές βρέθηκαν να έχουν σημαντικά αυξημένη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ή και από συγκεκριμένες (καρκίνο, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια), σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους. Αυτό ισχύει μάλιστα τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες.

Μήπως αυτό που σβήνεις τώρα να είναι και το τελειωτικό; Δεν ξέρουμε, λέμε.