Ο ήχος του μαγνητικού πεδίου της γης δεν είναι ακριβώς ευχάριστο. Βασικά, περισσότερο ακούγεται σαν εκείνο τον ήχο που αποτελεί πρώιμο σημάδι πως η ταινία που παρακολουθούμε είναι όντως τρόμου. Ξέρεις, δεν ήταν υπερβολές του imdb. Σε άλλα νέα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε πως επιστήμονες του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας πήραν μαγνητικά σήματα που είχαν καταγράψει οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι Swarm και τα μετέτρεψαν σε ήχους.

Στην πραγματικότητα, το μαγνητικό πεδίο γύρω από τη γη δεν μπορεί ούτε να παρατηρηθεί ούτε να ακουστεί άμεσα. Είναι μια πολύπλοκη και δυναμική «φυσαλίδα» που μας κρατά ασφαλείς από την κοσμική ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια του ισχυρού ηλιακού ανέμου. Όταν τα σωματίδια αυτά συγκρούονται με τα άτομα και τα μόρια -κυρίως οξυγόνου και αζώτου- στην ανώτερη γήινη ατμόσφαιρα, τότε ένα μέρος από τις συγκρούσεις μετατρέπεται στο πράσινο-μπλε εντυπωσιακό πολικό σέλας.

Το μαγνητικό πεδίο της γης παράγεται κυρίως από έναν «ωκεανό» πολύ θερμού και στροβιλιζόμενου λιωμένου σιδήρου στον εξωτερικό πυρήνα της γης, ο οποίος ευθύνεται για τη δημιουργία ηλεκτρικών ρευμάτων, τα οποία με τη σειρά τους γεννούν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.

Σε κάθε περίπτωση, Δανοί ερευνητές και μουσικοί χρησιμοποίησαν τα μαγνητικά δεδομένα που συγκεντρώνουν οι δορυφόροι της αποστολής Swarm, και τα μετέτρεψαν σε ήχους. Οι ήχοι αυτοί βέβαια ακούγονται σαν να έρχονται από το υπόγειο ενός στοιχειωμένου σπιτιού, στο οποίο μια δύσμοιρη αμερικανική οικογένεια βρέθηκε να μένει, γιατί είχε τα λεφτά να το αγοράσει. ΟΚ σταματάμε.

Για να το σώσουμε λίγο, οι επιστήμονες και οι μουσικοί τόνισαν πως δεν ήταν πρόθεσή τους να τρομάξουν τον κόσμο, αλλά να υπενθυμίσουν πως το μαγνητικό πεδίο υπάρχει και παρά τον απόκοσμο ήχο του, η Γη εξαρτάται απόλυτα από αυτό.

Για τα πρακτικά, να αναφέρουμε πως στην πλατεία Σόλμπιερκ της Κοπεγχάγης τα ηχεία θα εκπέμπουν ανά περιοδικά διαστήματα τον ήχο του μανγητικού πεδίο από σήμερα ως και τις 30 Οκτωβρίου. Δεν θα θέλαμε.