Έχετε περάσει και εσείς αμέτρητες ώρες μπροστά από μια οθόνη παρακολουθώντας την προσπάθεια του Φρόντο να καταστρέψει το δαχτυλίδι, σωστά; Αν όχι, τότε να το κοιτάξετε. Ακόμα και να μην είστε μεγάλοι θαυμαστές του Τόλκιν και του Τζάκσον, όμως, σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα τρομερά τοπία που εμφανίζονται στις ταινίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ξέρετε πού είναι γυρισμένες, έτσι; Φυσικά και ξέρετε, όλα τα ξέρετε.

Γιατί κάναμε αυτή την εισαγωγή; Γιατί η καλύτερη δουλειά του κόσμου (για κάποιους), είναι στη Νέα Ζηλανδία. Με ετήσιο μισθό 90.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας, δηλαδή 52.000 ευρώ και μετακινήσεις με ελικόπτερο σε ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, δεν είναι και λίγο.

Παρά τα σημαντικά προνόμια και τις εκπληκτικές εικόνες, όμως, το Τμήμα Διατήρησης της Νέας Ζηλανδίας δυσκολεύεται να προσελκύσει άτομα για τη θέση του νέου επόπτη βιοποικιλότητας στο Χάαστ στην απομακρυσμένη ακτή του Νότιου Νησιού. Και αφού δεν βρίσκουν άτομα από τη Νέα Ζηλανδία,, ψάχνει από όλο τον κόσμο. Και κάπου εδώ εμφανίζεστε εσείς.

Η δουλειά έχει ως βάση το Te Wāhipounamu, μια περιοχή που περιλαμβάνει 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από οροσειρές, απομονωμένες παραλίες και παρθένα δάση, η οποία χαρακτηρίστηκε ως περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco το 1990. Οι οροσειρές αυτές αποτέλεσαν το φόντο για τα Λευκά Όρη, τα περίφημα Ered Nimrais στον Αρχοντα των Δαχτυλιδιών που έχετε μάθει ακόμα και τους διαλόγους. 

Αυτός ή αυτή που θα πάρει τελικά τη θέση, θα εργαστεί για την προστασία των νεοανακαλυφθέντων ειδών του πτηνού Haast tokoeka (δεν είναι Pokemon), καθώς και για την παρακολούθηση των πληθυσμών της τοπικής φώκιας και σαύρας, τον έλεγχο αρπακτικών και την παρακολούθηση των τοπικών ωδικών πτηνών. Ευτυχώς, όχι των Ορκ. Επίσης, θα εργάζεται σε απομακρυσμένες, απόκρημνες περιοχές, πολλές από τις οποίες είναι προσβάσιμες μόνο με ελικόπτερο ή τζετ. Μάλλον γι’ αυτό δεν έχει δημιουργηθεί ουρά στα γραφεία που γίνονται οι συνεντεύξεις. 

Η αγγελία εργασίας αποκαλεί την περιοχή ένα «εξαιρετικά ιδιαίτερο μέρος για να ζεις, περιτριγυρισμένο από βουνά και ωκεανούς, με ατελείωτες δραστηριότητες για έναν λάτρη της υπαίθριας ζωής», αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.  Τη Δευτέρα, μάλιστα, η New Zealand Herald ανέφερε ότι η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων δεν είχε προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον, με μόλις τρία άτομα να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής.

Καλά πήγε και αυτό.