Σε μια στάση λεωφορείου ενός καταπράσινου τοπίου στέκεται μια κοπέλα, η οποία, ενώ περιμένει, συνειδητοποιεί ότι τα λεωφορεία έχουν απεργία. Στην ίδια στάση κάθεται μια κυρία, η οποία, αφού ακούει για την απεργία, πιάνει την συζήτηση στην νέα κοπέλα και την ρωτάει τι δουλειά κάνει. Η συζήτηση εκτυλίσσεται πολύ ευχάριστα αλλά σε λίγα λεπτά η κυρία ρωτάει: “Τι δουλειά κάνετε;”

“Ηρεμησε μητέρα” 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ, 21 Σεπτεμβρίου, δημοσιεύτηκε η ταινία μικρού μήκους του Κριστιάν Νίρκα με τίτλο ”Σε 10 λεπτά”. Η ταινία γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2022, στην Ανθούσα, λίγες ημέρες πριν την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Πεντέλης και της Ανθούσας. Δυστυχώς αυτό το πράσινο τοπίο – γεμάτο ζωντάνια που φαίνεται στις λήψεις, έχει πλέον αντικατασταθεί με τα αποκαΐδια μιας πύρινης λαίλαπας. Η συγκεκριμένη ταινία αποσκοπεί στον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση των θεατών σχετικά με την νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ο δημιουργός Κριστιάν Νίρκα αναφέρει: “Κάποιος θα μπορούσε να πει πως ό,τι μένει στο δάσος μετά από μια πυρκαγιά, είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στον άνθρωπο όταν χάνει το μνημονικό και την διαύγειά του. Παράλληλα όμως, όπως είναι ανώφελο για έναν ορειβάτη να αγανακτήσει με το καμένο δάσος, έτσι είναι ανούσιο για κάποιον να εκνευριστεί με έναν ασθενή που πάσχει από Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας”

Οι πάσχοντες από νόσο Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας στην Ευρώπη σήμερα είναι 7,3 εκατομμύρια και στην Ελλάδα 160.000. Παγκοσμίως οι ανοϊκοί ασθενείς είναι 35.000.000 και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νόσος Alzheimer απορροφά αυτήν τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την υγεία.

Info: Σενάριο – Σκηνοθεσία: Κριστιάν Νίρκα

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Πανούτσου

Μουσική: Chassing lights by Homely Ablaze by Ablaze Mantra by Tears

Ηθοποιοί: Χριστίνα Τσάφου – μητέρα Ελένη Κόντη – κόρη Μάριος Κόντης – οδηγός

Παραγωγή: itravelpoetry E.E.