Δεν είναι εύκολη δουλειά να είσαι γονιός. Οι περισσότεροι προσπαθούν δουλεύοντας σκληρά να φροντίσουν να παρέχουν στα παιδιά τους ένα σπίτι με ανέσεις, μόρφωση, ρούχα και φαγητό. Μόνο όταν γίνει κάποιος γονιός συνειδητοποιεί ότι η ανατροφή του παιδιού έχει περισσότερες κρυφές προκλήσεις από ό,τι θα μπορούσε να προβλέψει. Οι καλοί γονείς αφιερώνουν χρόνο για να φροντίσουν την ψυχική υγεία των παιδιών τους. Κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι οι γονείς κάνουν λάθη.

Το πώς επικοινωνείτε με τα παιδιά σας και πώς τους συμπεριφέρεστε είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία τους. Υπάρχουν διάφοροι φόβοι και αγωνίες που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Μια σύμβουλος ψυχικής υγείας με 18χρονη προϋπηρεσία δημοσίευσε στο TikTok ένα βίντεο τροφή για σκέψη. Μοιράστηκε τα πράγματα που της είπαν το παιδί της και οι έφηβοι πελάτες της για τους γονείς τους, γράφοντάς τα σε αυτοκόλλητες σημειώσεις (post it). Εξηγεί φυσικά ότι όλοι οι πελάτες της της έδωσαν την άδεια να μοιραστεί ανώνυμα όσα της είχαν πει κατά τη διάρκεια των συνεδριών τους μαζί της.

Ένα 9χρονο παιδί έγραψε: “Οι γονείς μου είναι πάντα απαοσχολημένοι ή στο τηλέφωνο τους. Αναρωτιέμαι τι ακριβώς κάνω και θέλω να φύγω”. 

Ένας έφηβος έγραψε “όταν αρνούμαι να κάνω κάτι δεν δείχνω έλλειψη σεβασμού. Απλώς δεν συμφωνώ με αυτό που θέλεις”. 

Ένα εξάχρονο παιδί είπε ότι θα ήθελε να ξέρουν οι γονείς του ότι τους ακούει να ουρλιάζουν ακόμη κι όταν κλείνουν την πόρτα. 

Ένας 18χρονος είπε ότι θα ήθελε να μην είναι τόσο ελεγκτικοί οι γονείς του γιατί πλέον δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του για τίποτα και νιώθει χαμένος ως ενήλικας.

Ένας θυμωμένος 13χρονος θέλει να σταματήσουν να του λένε πάντα ότι ξέρουν πώς αισθάνεται χωρίς ποτέ να τον ρωτάνε.

Ένα δεκάχρονο παιδί θέλει να ξέρει ότι οι γονείς του το αγαπάνε πραγματικά ακόμη κι όταν του φωνάζουν. 

Επιμένει ότι δεν υπάρχει «τέλειος γονιός»: “Όλοι είμαστε κολλημένοι στα τηλέφωνά μας που δεν δώσαμε στα παιδιά μας την προσοχή που χρειάζονταν. Δεν πειράζει – το να μάθεις να αναλαμβάνεις την ευθύνη, να δείχνεις υπευθυνότητα και να επισκευάζεις είναι οι απώτεροι στόχοι”, είπε.

@ask.courtney They gave permission to share #teens #teenthoughts #parentsoftiktok #parenting #parenting101 #familiesoftiktok #therapy #familymatters ♬ Einaudi: Experience – Ludovico Einaudi & Daniel Hope & I Virtuosi Italiani