Πέσαμε τυχαία σε ένα viral thread στο Twitter και πραγματικά βρήκαμε τι μπορεί να κάνει ένας καθημερινός άνθρωπος για να μην πάθει καρδιά όταν έρθει ο επόμενος λογαριασμός ρεύματος.Αν βαρεθήκατε να σας παίρνουν ενεργειακοί σύμβουλοι τηλέφωνο για να σας προτείνουν τα νέα οικονομικά πακέτα, βρήκαμε λύσεις από τη ζωή βγαλμένες. 

https://twitter.com/mariazka1/status/1582662809124761600?ref_src=twsrc%5Etfw

Μόνωση

Κτήρια με ελλιπή θερμομόνωση προκαλούν σημαντικά οικονομικά προβλήματα σε νοικοκυριά, τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν στην δαπάνη που απαιτούν τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, για την διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών θερμικής άνεσης.Η εσωτερική θερμομόνωση των τοίχων είναι η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο εσωτερικό μέρος όλων των κατακόρυφων εσωτερικών τοίχων, δοκαριών, κολώνων, καθώς και την οροφή του κτηρίου. Με την εφαρμογή της εσωτερικής θερμομόνωσης τα θερμομονωτικά αποτελέσματα είναι άμεσα, καθώς η θερμομόνωση βρίσκεται πριν από τα δομικά στοιχεία του τοίχου, με αποτέλεσμα το κτήριο εσωτερικά να θερμαίνεται γρηγορότερα το χειμώνα και να ψύχεται πιο εύκολα το καλοκαίρι.Αναβαθμίστε το κτήριο σας ενεργειακά. Η εφαρμογή του συστήματος θερμομόνωσης εξωτερικών τοίχων αναβαθμίζει ενεργειακά το κτήριο εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση σε ότι αφορά την κατανάλωση ενέργειας για ψύξη και θέρμανση. 

Έλεγχος ηλεκτρικών συσκευών σε ποια ενεργειακή κλάση ανήκουν

Να προτιμάτε πάντα ένα μοντέλο που ανήκει στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση, δηλαδή να είναι ενεργειακά αποδοτική συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Η ενεργειακή σήμανση που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές μας δίνει πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας της συσκευής.Η σωστή χρήση, συντήρηση και λειτουργία των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 15-20%.Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείτε έως και 60% ρεύμα και χρόνο.Διαλέξτε ένα πλυντήριο με μικρή κατανάλωση νερού και ρεύματος και με την υψηλότερη ενεργειακή κλάση (Α+++). Λόγω του γεγονότος ότι το πλυντήριο καταναλώνει τη μέγιστη ενέργεια για να ζεστάνει το νερό, συνιστάται να πλένονται τα ρούχα σε χαμηλές θερμοκρασίες, 30-40°C ή και κρύο νερό με τη χρήση σύγχρονων απορρυπαντικών. Με τα σύγχρονα απορρυπαντικά, τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Λάμπες led

 Έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας ενώ προσφέρουν έως και 95% εξοικονόμηση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αφυγραντήρες

Μειώνεται η ανάγκη για χρήση συστήματος θέρμανσης, αφού υποχωρεί η αίσθηση της ψυχρότητας του χώρου, που υφίσταται, όταν υπάρχει αυξημένη υγρασία.Η επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα γίνεται βάση των κυβικών μέτρων του χώρου, ενώ ο αφυγραντήρας απαιτείται να καλύπτει όλα τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού-χώρου που θα τοποθετηθεί και όχι μόνο τον χώρο που υπάρχει το πρόβλημα.

Κουζίνα με επαγωγικές εστίες

Οι επαγωγικές εστίες θερμαίνουν με ηλεκτρομαγνητική επαγωγή η οποία είναι με απλά λόγια η εμφάνιση ηλεκτρισμού λόγω μαγνητικού πεδίου. Λόγω του γεγονότος ότι η θερμότητα παράγεται  στοχευμένα στο σκεύος, δεν γίνεται καμία διάχυση στην υπόλοιπη επιφάνεια της εστίας. Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι κατά 70% πιο αποτελεσματικός από τον συμβατικό, απαιτώντας πολύ λιγότερο χρόνο. Η θερμότητα στις επαγωγικές εστίες παράγεται άμεσα και δεν σπαταλάται, η κατανάλωση ενέργειας είναι πολύ πιο περιορισμένη σε σχέση με τις υπόλοιπες εστίες – τουλάχιστον κατά 20% – ανάλογα με τον τύπο και τις ιδιότητες της συσκευής.

https://twitter.com/Penny265/status/1582988878691979265?ref_src=twsrc%5Etfw

Slow Cooker

Το μαγείρεμα με διαφορετικό τρόπο έχει και άλλο κόστος.Το Slow Cooker είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη: μια ηλεκτρική συσκευή που σιγομαγειρεύει σε χαμηλές θερμοκρασίες (από 75˚C έως 140˚C). Eξοικονομούμε 30-60% σε ρεύμα και 80% σε χρόνο.

Πρίζα με μετρητή κατανάλωσης

Μπορείτε πολύ εύκολα να δείτε την κατανάλωση ρεύματος από την συγκεκριμένη συσκευή πχ πόσες ώρες λειτούργησε, ποιες ώρες, ποιες μέρες κλπ. όλα καταγράφονται και έτσι έχετε πλήρη έλεγχο της κατανάλωσης της συσκευής (για παράδειγμα ένα air condition).

Θερμοστατική μπαταρία μπάνιου 

Με σκοπό την εξοικονόμηση νερού στο μπάνιο μπορούν να διαθέτουν με περιοριστή ροής για 8, 5 ή 2 λίτρα ανά λεπτό, μειώνοντας την κατανάλωση νερού. Οι θερμοστατικές μπαταρίες για ντουζιέρα και μπανιέρα παρέχουν νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όχι μόνο για την εξοικονόμηση νερού αλλά και για τη σπατάλη λιγότερης ενέργειας.

Ηλεκτρική κουβέρτα

Οι ηλεκτρικές κουβέρτες, που έχουν ενσωματωμένα λεπτά ηλεκτρικά καλώδια και διαχέουν τη θερμότητα μόλις συνδεθούν στο ρεύμα, κοστίζουν λιγότερο από το ένα τρίτο για να λειτουργήσουν σε σύγκριση με ορισμένες θερμάστρες.

Φορτιστής κινητού

O φορτιστής που παραμένει στην πρίζα χωρίς να είναι συνδεδεμένος με το κινητό δεν «τραβάει» καθόλου ρεύμα.Όταν το κινητό είναι πλήρως φορτισμένο και παραμένει στην πρίζα εξακολουθεί να «τραβάει» ρεύμα. Τραβάει μέχρι 2,3 Watt.

Πλυντήριο πιάτων

Το πλυντήριο πιάτων καίει 700w στο πιο δυνατό πρόγραμμα ενώ ο θερμοσίφωνας (για ζεστό νέρο στο πλύσιμο πιάτων) 3000w.