Υπάρχει κάτι που λέγεται αδίκημα για παραβίαση δικαστικού απορρήτου. Πχ. η δικογραφία από την κατάθεση της 12χρονης δεν είναι υλικό για δημόσια ανάγνωση σε τηλεοπτικές εκπομπές που διεξάγουν τηλεδίκες για να κάνουν τηλεθέαση (στους ούτε 250.000 τηλεθεατές που παρακολουθούν τηλεόραση τα πρωινά).  Τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με τη διαρροή της δικογραφίας που αφορά την 12χρονη από τον Κολωνό. Τα ίδια ζήσαμε και με την υπόθεση ΠισπιρίγκουΈνας μέσος τηλεθεατής νιώθει λες και βλέπει δραματοποιημένα γεγονότα από ένα true crime ντοκιμαντέρ ενώ παρακολουθεί ένα δελτίο ειδήσεων, τις “ψυχαγωγικές” πρωινές εκπομπές, τις μεσημεριανές, την Ζήνα, την Τατιάνα. Υπάρχουν δείγματα γραφής.  Όποιος αγορεύει στις τηλεοπτικές εκπομπές κάνοντας θόρυβο και  χρησιμοποιωντας περισσοτερα επιθετα απο ουσιαστικά, θέλει να κάνει σόου. Όχι ρεπορτάζ. 

Διαρροές ευαίσθητων δεδομένων, πλήθη δημοσιογράφων με κάμερες στις οικίες των θυμάτων και θυτών, προβληματικός δημόσιος λόγος σχετικά με τον βιασμό ενός 12χρονου  παιδιού.  Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός, κατήγγειλε το γεγονός της διαρροής στοιχείων της ποινικής δικογραφίας, που αφορά στην 12χρονη.

Ο τρόπος που στήνεται μια τηλεδίκη και η δήλωση του Λιάγκα ότι βλέπει φωτογραφίες από το βιασμό ενός 11χρονου παραβιάζουν ουσιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και προκαλούν αναστάτωση στην κοινωνία.

“Βλέπω φωτογραφίες, δεν μπορώ να το διαχειριστώ κιόλας γιατί είμαι και πατέρας… Σας είπα ότι στο υπόγειο που ζούσε τη φρίκη το παιδάκι, αυτός τράβαγε φωτογραφίες. Και σας είπα ότι στις φωτογραφίες που είχε η αστυνομία δεν φαινόταν το πρόσωπό του. Η φωτογραφία που τώρα είδα φαίνεται το πρόσωπό του 53χρονου βασικού κατηγορούμενου. Φαίνεται και κάμερα, και φαίνεται και όλη η σεξουαλική πράξη, ο βιασμός με το ανήλικο το 11χρονο. Δεν ξέρω ειλικρινά –ζούμε σε μία ευνομούμενη πολιτεία- αν δικαστής, αν άνθρωπος, αν Θεός μπορεί να ακούσει την οποιαδήποτε δικαιολογία ή άλλοθι που μπορεί να πει αυτός ο άνθρωπος. Βλέπω αυτές τις εικόνες με πρωταγωνιστή, δεν μπορώ να βρω λόγια…Και βγήκε χθες και είπε μέσα από τη φυλακή ότι δεν «φταίω, τη βρήκα έτοιμη». Και έτσι να ήταν, οι φωτογραφίες που τώρα είδα, με έχουν σοκάρει, με έχουν παγώσει. Και το ξαναλέω, στις φωτογραφίες αυτές έχει βγάλει και το πρόσωπό του. Είναι φωτογραφίες που φαίνεται και ο ίδιος. Ενώ το πρωί σας είπα ότι δεν φαινόταν, έτσι είχα πληροφόρηση. Τώρα τις είδα. Σε κάποιες δεν φαίνεται, σε κάποιες είναι που τραβάει το κοριτσάκι φωτογραφία, συμμετέχει το κοριτσάκι, πώς… Δεν μπορώ να καταλάβω… Πώς, πώς, πώς; Με το 11χρονο» ανέφερε αρχικά ο Γιώργος Λιάγκας.

Φυσικά και πρέπει να αφυπνιστεί το τηλεοπτικό κοινό. Ωστόσο,  δεν είναι νόμιμο να διακινούνται φωτογραφίες από τη δικογραφία του 12χρονου θύματος βιασμού και σίγουρα δεν είναι τηλεοπτικό ρεπορτάζ να σκλοράρεις στο κινητό σου τις φωτογραφίες της υπόθεσης.