Το Shein δεν αξίζει τα λεφτά μας. Έχοντας ήδη πει αυτό κάποιους μήνες πριν, μπορούμε τώρα να μεταδόσουμε μια νεότερη έρευνα του Channel 4, που αποκάλυψε ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία fast fashion πληρώνονται γύρω στα 40 λεπτά του ευρώ (0.27 yuan) για κάθε ρούχο και δουλεύουν σε βάρδιες των 18 ωρών. Μιλάμε για εργασιακό μεσαίωνα; Φυσικά. Για μέτριας ως κακής ποιότητας ρούχα; Ξεκάθαρα. Για εκμετάλλευση εργαζομένων; Προφανώς. 

Σε αυτό το νέο ντοκιμαντέρ, με τίτλο Untold: Inside the Shein Machine, το Channel 4 αποκαλύπτει πως σε κάποια από τα εργοστάσια Shein στην Κίνα οι εργαζόμενοι πληρώνονται £500 τον μήνα (γύρω στα 579 ευρώ) για να παράγουν 500 items καθημερινά. Άλλοι, πάλι, δεν έχουν καν έναν βασικό μισθό, αλλά πληρώνονται 0.27 yuan -3 pence- για κάθε ρούχο. Μιλάμε για 0,38 ευρώ την ώρα. Για τα πρακτικά, υπολογίζεται πως η εταιρεία παράγει πάνω από 10.000 νέα προϊόντα τη μέρα, με την αξία της να έχει εκτοξευθεί στις 100 δισεκατομμύρια λίρες. Όσο Zara και H&M μαζί. Ναι, πρόκειται για μια εξαιρετικά επιτυχημένη δουλειά. 

Στα άλλα εργασιακά νέα, που μοιάζουν σαν να έρχονται από κάποιο μεσαιωνικό παράλληλο σύμπαν, οι εργαζόμενοι στο Shein μπορεί να υποστούν περικοπή στα δυο τρίτα του μισθού τους σε περίπτωση που κάνουν κάτι λάθος. Δεν έχουν Σαββατοκύριακα. Έχουν ρεπό απλώς μια μέρα τον μήνα. “Δεν υπάρχουν Κυριακές εδώ”, λέει ένα άτομο που εργάζεται στην εταιρεία, στο ντοκιμαντέρ. 

Ξέρουμε όλοι πως το Shein είναι γνωστό (και προτιμητέο) για τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές του, προσελκύοντας τους καταναλωτές με αντικείμενα που μπορούν να αγοράσουν με ένα μόλις ευρώ, τη στιγμή που σε μια απλή βόλτα στην αγορά, τα ίδια αντικείμενα κοστολογούνται τουλάχιστον 10 ευρώ. Βέβαια, η ποιότητά τους δεν είναι και η καλύτερη, ούτε καν για το κόστος τους.

 Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι συνθήκες εργασίας στο Shein γίνονται γνωστές προκαλώντας την οργή όποιου τα είχε μαζεμένα στη γρήγορη μόδα. Είναι διαδεδομένο το γεγονός πως η εταιρεία εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενούς της ήδη από την περασμένη χρονιά, όταν είχε αποκαλυφθεί από την Public Eye πως ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων εργάζονταν 75 ώρες την εβδομάδα. 

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Στη βιομηχανία της γρήγορης μόδας, τέτοια ωράρια και αμοιβές δεν είναι σπάνια. Το 2020 ήρθε στο φως πως εργαζόμενοι για λογαριασμό της Boojoo -προμηθευτές εταιρειών όπως Pretty Little Thing και Nasty Gal- πληρώνοται £3.50 την ώρα. 

Σαν να μη φτάνει η ζημιά σε προσωπικό επίπεδο για τους εργαζομένους, αυτές οι εταιρείες επιβαρύνουν κατά πολύ την κλιματική καταστροφή με τη βιομηχανία να είναι υπεύθυνη για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών. Όχι, ξεκάθαρα ΔΕΝ αξίζει τα λεφτά μας. 

Πηγή: Dazed