Τις τελευταίες 10 εβδομάδες, οι κάτοικοι του Μπρίστολ συμμετέχουν σε ένα καλλιτεχνικό δρώμενο για να επιπλώσουν ένα “αρειανό σπίτι”  χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα και επαναχρησιμοποιημένα αντικείμενα. Σε αντίθεση με τις φουτουριστικές μακέτες αποικιών στον Άρη, το “Αρειανό Σπίτι” έχει σχεδιαστεί για να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν λιγότερο για τον πραγματικό αποικισμό του διαστήματος και περισσότερο για τη ζωή με λιγοστούς πόρους σε ένα περιβάλλον που δεν καθοδηγείται από τον καταναλωτισμό

https://twitter.com/MartianHouse?ref_src=twsrc%5Etfw

Από τον Αύγουστο, οι κάτοικοι του Μπρίστολ έχουν προσκληθεί να φτιάξουν αντικείμενα για να γεμίσουν αυτούς τους μικροσκοπικούς χώρους. Ένας συνταξιούχος μηχανικός και λάτρης της μουσικής έφτιαξε την κιθάρα. Ένας συμμετέχων έμαθε να ανακυκλώνει χαρτί και δημιούργησε ένα σετ τραπουλόχαρτα. Ένα μαξιλάρι έχει γεμιστεί με σπόρους λεβάντας και μουστάρδας που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν στο σπίτι και μπορεί να θυμίζουν στον ύπνο υπέροχες μυρωδιές από τη Γη.

Οι καλλιτέχνιδες Ella Good και Nicki Kent που βρίσκονται πίσω από την ιδέα του σπιτιού, ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τον Άρη για να επανεξετάσουν κάθε πτυχή της ζωής μας στη Γη. Τον σχεδιασμό του, ανέλαβαν δύο βρετανικά αρχιτεκτονικά γραφεία το Pearce+ και το Hugh Broughton Architects, το οποίο έχει σχεδιάσει ερευνητικούς σταθμούς στην Ανταρκτική. Οι αρχιτέκτονες συμβουλεύτηκαν επιστήμονες του διαστήματος σχετικά με τις κλιματικές συνθήκες στον Άρη για να τις λάβουν υπόψη στο σχεδιασμό του σπιτιού. Τα φυτά κατέχουν ξεχωριστή θέση στον δεύτερο όροφο του Αρειανού Σπιτιού όπου βρίσκονται ένα κουζινάκι και ένα υδροπονικό “σαλόνι” που βρίσκεται μέσα σε μια φουσκωτή δομή με διπλό κέλυφος υπό πίεση, επενδεδυμένη με χρυσό φύλλο αλουμινίου. Η χρυσή επίστρωση αντανακλά τις ηλιακές ακτίνες και μειώνει την αύξηση της θερμότητας στην επιφάνεια. 

Η ιδέα ήταν να μας δώσουν μια γεύση για το πώς θα ήταν η ζωή αν δημιουργηθεί μια ανθρώπινη αποικία στον Άρη, με περιορισμένο χώρο διαβίωσης, υπάρχοντα και εξοπλισμό. Το ισόγειο στεγάζει δωμάτια-κάψουλες και μια τουαλέτα με θερμαινόμενο κάθισμα, φωτιζόμενη λεκάνη και σύστημα εξαερισμού, επειδή δεν μπορείς απλά να ανοίξεις το παράθυρο σε έναν πλανήτη με τόσο λίγο οξυγόνο.

Στον Άρη, το μισό σπίτι θα χτιζόταν υπόγεια, μέσα στους άδειους σωλήνες λάβας του Κόκκινου Πλανήτη. Τροφοδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες και έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να αντέχει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Άρης, όπως θερμοκρασίες -63 C και έκθεση στην ακτινοβολία. Αυτό το σπίτι θα μεταφερθεί στη Σκωτία και θα μετατραπεί σε χώρο διαμονής για παιδιά για μια οικογένεια που χρειάζεται περισσότερο χώρο.