Τι είναι εσωτερικευμένος μισογυνισμός ή σεξισμός; Η πεποίθηση πολλών γυναικών μιας κοινωνίας πως από τη μια, στερεότυπα, τα πρότυπα και οι ρόλοι που προωθεί η κοινωνία αναφορικά με τη γυναικεία συμπεριφορά οφείλουν να ακολουθούνται από κάθε γυναίκα, και από την άλλη, ότι στην περίπτωση που η στάση και οι επιλογές μιας γυναίκες δεν θεωρούνται «αρμόζουσες», θα δεχτεί -δικαιολογημένα- κατάκριση από τις υπόλοιπες. 

Αν με ρωτάς, ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός είναι η έκφανση του σεξισμού που «πονάει» με έναν πιο οξύ τρόπο. Το να υποτιμάσαι, το να αμφισβητείσαι, το να περιθωριοποιείσαι ως «εξωγήινος» από μια άλλη γυναίκα, είναι μια μικρή τραγωδία. Αφενός γιατί τα κοινά βιώματα και η πολυπόθητη κατανόηση δεν συναντώνται, αφετέρου γιατί βλέπεις βίαια καθαρά πως η πατριαρχία έχεις γαλουχήσει και τις ίδιες τις γυναίκες, οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα ή τη διάθεση να σταματήσουν για ένα λεπτό και να αμφισβητήσουν όλα τα βαρίδια που κουβαλούν λες και είναι χρέος τους. Τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, τις απαιτήσεις, τους πιθηκισμούς της «γυναικείας σοβαρότητας και εντιμότητας», όλη την καταπίεση του έχει μεταμφιεστεί με όρους αξιοπρέπειας και εντιμότητας, αλλά σε τίποτα δεν θυμίζει τις «αντρικές» αντίστοιχες μεταφράσεις. 

Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις με σαφήνεια το πώς σου επιτίθεται ο εσωτερικευμένος σεξισμός. Ωστόσο, στο Instagram κάνει τη βόλτα του μια ανάρτησητης σελίδας bebadass.in στο οποίο επιχειρείται να δοθεί ένας απλός και κατανοητός οδηγός της. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BeBadass.in (@bebadass.in)

Πώς εκφράζεται, λοιπόν, ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός;

Κρίνοντας άλλες γυναίκες για τη σεξουαλική τους ζωή

Το slut shaming από άλλες γυναίκες, η κριτική για το αν καθυστερούν να ξεκινήσουν την ερωτική τους ζωή και το αν βιάζονται ή όχι να κάνουν σεξ, το αν κάνουν casual σεξ χωρίς να ψάχνουν τον πρίγκηπα. Όλα αυτά είναι εσωτερικευμένος μισογυνισμός, όλες οι μη υποστηρικτικές απόψεις πάνω στις επιλογές μια γυναίκας για το πώς θέλει να διαμορφώσει τη σεξουαλική της ζωή. Τίποτα δεν είναι «εντάξει» όταν η πατριαρχία έχει έτοιμο το καλουπάκι του σεξ για τις γυναίκες. Τίποτα δεν είναι πιο λυπηρό από όταν άλλες γυναίκες μάς κυνηγάνε με το «καλουπάκι» στο χέρι. 

Κρίνοντας άλλες γυναίκες επειδή έχουν περάσει τα 30 και είναι single ή ανύπαντρες

Μαζί με τον μαγικό κόσμο των 30, για τις γυναίκες ανοίγεται και ένα σκοτεινό παράλληλο σύμπαν. Εκείνο που απαιτεί από εκείνες να έχουν κάνει μια σοβαρή σχέση και να έχουν ήδη ορίσει ημερομηνία γάμου. Προφανώς, κανείς δεν κυνηγά τους άντρες σε αυτή την κοινωνία με το ίδιο ημερολόγιο. Για πολλές γυναίκες, οι φύλακες αυτού του παράλληλου σύμπαντος είναι άλλες γυναίκες. Ξέρετε, εκείνες που σας συναντούν στο ασανσέρ της δουλειάς και σας ρωτάνε κάθε πρωί «πότε θα παντρευτείτε». Ακούραστα. 

Κρίνοντας άλλες γυναίκες για το αν φορούν makeup ή όχι

Την Πέμπτη που μάς πέρασε, στην πρεμιέρα του Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, είχαμε ένα δείγμα αυτής της έκφανσης του εσωτερικευμένου μισογυνισμού, παντρεμένου με την “pick-me” πλευρά μερικών γυναικών. Η Κλέλια της σειράς ενημέρωσε τον Ορέστη πως «δεν είμαι σαν τα άλλα κορίτσια της ηλικίας μου». Εκείνα που βάφονται και έχουν ήδη ολοκληρώσει την πρώτη τους ερωτική επαφή. Στο μεταξύ, προφανώς δεν μπορούμε να κατηγορούμε έναν τηλεοπτικό χαρακτήρα για σεξισμό, χωρίς να ξέρουμε καν τις προθέσεις του σεναριογράφου για τον ρόλο, αλλά δεν μπορούμε και να μην αναφέρουμε πως μας χάρισε ένα λάιβ παράδειγμα των λέξεων μέσω των οποίων ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός φτάνει στα αυτιά μας. Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με τις επιδερμίδες τους. Να βάφονται ή να μην ξέρουν τι σημαίνει σκιά ματιών. Τελεία. 

Κρίνοντας άλλες γυναίκες για το αν θέλουν να κάνουν παιδιά ή όχι

«Είναι τόσο εγωιστικό το να λες πως δεν θες να κάνεις παιδιά». «Είσαι καν γυναίκα αν δεν είσαι μαμά;». «Δεν ξέρεις τι χάνεις». Αυτές είναι μερικές από τις πιο γνωστές φράσεις που ακούν γυναίκες που δηλώνουν πως δεν θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της μητρότητας. Ποτέ κανείς δεν κατάλαβε γιατί τόση πρεμούρα με την επιλογή μιας άλλης γυναίκας να κάνει ή να μην κάνει παιδιά, αλλά έχει όνομα: εσωτερικευμένος μισογυνισμός. 

Κρίνοντας άλλες γυναίκες για… τρίχες

Ξυρίζονται ή δεν ξυρίζονται; Δηλώνουν φεμινίστριες αλλά ξυρίζονται; Είναι τόσο ανθυγιεινή η επιλογή τους. Γενικώς, οι τρίχες των γυναικών απασχολούν τόσο άντρες, όσο και γυναίκες που μάλλον δεν έχουν προτεραιποιήσει την αυτοδιάθεση και δεν έχουν δει κατάματα τη μια και μοναδική αλήθεια-ομπρέλα: ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΙΧΕΣ;

Κάνοντας σαφή την πεποίθηση πως οι άντρες είναι καλύτεροι από τις γυναίκες

«Οι άντρες είναι ηγέτες από τη φύση τους». 

«Οι άντρες είναι ξεκάθαρα καλύτεροι οδηγοί από τις γυναίκες».

«Μπορείς να προσπαθήσεις, αλλά ποτέ δεν θα γίνεις το ίδιο καλή με έναν άντρα». 

Προσπερνώντας το πόσο εξοργιστικό είναι να ακούς τέτοιες ατάκες, είναι και λυπηρό το πόσο πρόθυμα μερικές γυναίκες ρίχνουν τον εαυτό τους θεωρώντας πως πάντα θα έρχονται δεύτερες και πάντα θα χάνουν. Δεν είναι αλήθεια και ποτέ δεν είναι αργά να αμφισβητήσεις όλα τα πατριαρχικά παραμυθάκια που σε γαλούχησαν με στόχο να μην καταλάβεις ποτέ τη δύναμή σου.