Μερικά emoji είναι κάπως εχθρικά. Λίγο passive aggressive. Ας πούμε πως μερικοί θεωρούσαμε πάντα ειρωνικό το φατσάκι που χαμογελάει. Μην το στέλνετε, παιδιά. Τέλος πάντων. Η Gen Z είναι η γενιά που παίρνει τη ντιτζιταλική μας ρευστότητα και της θέτει κάποιους κανόνες και της βάζει κάποιες ταμπέλες. Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται να έχει ήδη καταλήξει στα δέκα emoji που μας κάνουν να φαινόμαστε κάπως… γέροι; Εκτός τόπου και χρόνου; Boomers στην ψυχή; Από πότε είναι αυτή η εφημερίδα; 

Σε ένα thread στο Reddit, χρήστες συζήτησαν για το πώς το emoji με το σηκωμένο χεράκι (thumbs up) μπορεί να μπερδέψει τον παραλήπτη του. Και δεν έχουν άδικο. Θέλω να πω πόσες φορές σας το έχουν στείλει ως απάντηση σε μια διαφωνία με εντελώς ειρωνικό τόνο; Πόσες φορές το έχετε στείλει εσείς απλώς επειδή δεν ξέρετε τι να πείτε ή ακόμα χειρότερα, δεν θέλετε να πείτε τίποτα απολύτως και προτιμάτε να λήξει αυτή η συζήτηση; Στο μεταξύ, στο thread ειπώθηκε και η άποψη πως το συγκεκριμένο emoji είναι μια τεμπέλικη (και ξενέρωτη θα πούμε εμείς) απάντηση. 

Να αναφέρουμε κάπου εδώ, πως ειδικά σε επαγγελματικές online συνομιλίες, πολλοί εργαζόμενοι θεωρούν το thumb up σχεδόν εχθρική απάντηση, με έναν εργαζόμενο να αναφέρει στο MailOnline πως για τους περισσότερους αυτό ήταν το πιο κοινο emoji και ο τρόπους τέλος πάντων επέλεγαν να συνεννοούνται γρήγορα, με τον ίδιο να νιώθει κάπως αμήχανα. Δίκιο βέβαια του δίνει μια σύμβουλος επιχειρήσεων, η οποία αναφέρει στο ίδιο κείμενο πως θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε τις νέες γενιές να καθορίσουν τον τρόπο που θα γίνονται τα πράγματα σε επίπεδο εργασίας και συνεννόησης, αλλά και να είμαστε σίγουροι πως όσα στέλνουμε δεν είναι προσβλητικά ή απειλητικά για κάποιους. 

Και ενώ ήδη δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε πως μιλάμε για emojis αυτή τη στιγμή, θα παραθέσουμε, σε κάθε περίπτωση, παρακάτω τα δέκα emoji που θεωρούνται λίγο παλιακά και σε κάνουν να φαίνεσαι boomer στις νεότερες γενιές: 

thumbs up

η κόκκινη καρδιά

το χέρι – ΟΚ

το πράσινο τικ

το -αγαπημένο- poop emoji

via GIPHY

το φατσάκι που κλαίει

η μαϊμού που κρύβει τα μάτια της

τα παλαμάκια

το φιλί με το κραγιόν

το emoji με τη γκριμάτσα