Πρέπει να ήταν το 2012 όταν ακούσαμε για πρώτη φορά ότι το Παγκράτι είναι το “Μανχάταν της Αθήνας”. Εντάξει, γελάσαμε, όπως είχαμε γελάσει και με το γνωστό πια “Η Αθήνα είναι το νέο Βερολίνο”. Υπερβολές που φτάνουν στα όρια -ίσως και να τα ξεπερνούν- της αστειότητας. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως το Παγκράτι και η Αθήνα γενικότερα δεν έχουν να “δώσουν”. Έχουν, αλλά για κάποιο λόγο επιμένουμε να κάνουμε συγκρίσεις. Δεν χρειάζεται, το Παγκράτι είναι αυτό που είναι και δεν το αλλάζουμε, άσχετα αν δεν βρίσκουμε να παρκάρουμε.

Και γιατί να το αλλάξουμε; Είναι μία ανάσα από το κέντρο, είναι γεμάτο γεύσεις, μουσική, ποιοτική διασκέδαση αλλά και νυχτερινή ζωή για όλα τα γούστα. Είναι και όμορφο, αυτό πού το πάτε; Δεν το λέμε εμείς (αν και συμφωνούμε) αλλά το Time Out που έφτιαξε μια λίστα και συγκέντρωσε τις 51 πιο κουλ γειτονιές του κόσμου. Το Παγκράτι, βρέθηκε στη 39η θέση. Όχι και άσχημα.

Πώς κατάφερε η “Παγκρατάρα” να μπει στη λίστα; Σύμφωνα με την αρθρογράφο, όποιος περπατήσει στις γειτονιές του, θα αισθανθεί “ένα περίεργο μείγμα νεοκλασικής και μοντέρνας αρχιτεκτονικής που πλαισιώνεται από μποέμικα καφέ, με θέα στα βουνά που περιβάλλουν την πόλη. Όποια γωνιά κι αν στρίψετε, είναι πιθανό να καταλήξετε σε μία από τις πολλές πλατείες: κεντρικά σημεία συνάντησης για τους ντόπιους και ευπρόσδεκτες ανάσες από τους γεμάτους κίνηση δρόμους”.

Υπάρχουν και μερικά tips στο άρθρο, όπως είναι η επίσκεψη στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή για να αντικρίσουν όσοι βρεθούν στην περιοχή  έργα τέχνης του Πικάσο, του Μιρό, του Βαν Γκογκ αλλά και καφέ, φαγητό και ποτό σε κάποιο από τα μπαρ της οδού Τιμοθέου.

Αυτές είναι οι 10 πιο cool γειτονιές του Time Out

1. Colonia Americana – Γκουανταλαχάρα, Μεξικό
2. Cais do Sodré – Λισαβόνα, Πορτογαλία
3. Wat Bo Village – Siem Reap, Καμπότζη
4. Ridgewood – Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
5. Mile End – Μόντρεαλ, Καναδάς
6. Barrio Logan – Σαν Ντιέγκο, ΗΠΑ
7. Shimokitazawa – Τόκιο, Ιαπωνία
8. Cliftonville – Μάργκειτ, Ηνωμένο Βασίλειο
9. Barrio Yungay – Σαντιάγο, Χιλή
10. Cours Julien – Μασσαλία, Γαλλία