Το καλοκαίρι του 2019, ο Αμαζόνιος φλεγόταν. Ο φωτογράφος Richard Mosse βρισκόταν στα δάση του Εκουαδόρ και του Περού, επικεντρωμένος σε βραδινές κυρίως λήψεις. Είχε μόλις τελειώσει ένα project για το μεταναστευτικό, οπότε η επαφή του με τη φύση και τα δικά της, φυσικά χρώματα λειτούργησε κάπως θεραπευτικά. Σαν μια ψυχική αποθεραπεία. “Τότε το δάσος άρχισε να καίγεται σε μια τεράστια κλίματα”, λέει στο Another. 

Θεωρώντας τη φωτιά ένα σύμπτωμα της εξουσίας του ακροδεξιού Jair Bolsonaro, ο Mosse ένιωσε την ανάγκη να στρέψει τον φακό του προς τον καπνό. Το αποτέλεσμα αυτής της άφεσης στο ένστικτό του είναι το Broken Spectre, μια 74λεπτη ταινία, μαζί με ένα συνοδευτικό λεύκωμα φωτογραφιών. Για το αποτέλεσμα αυτό χρειάστηκαν ώρες στο πίσω κάθισμα ενός αγροτικού, σε πραγματικά δύσκολους δρόμους. Λυκοφιλίες με κλιματικούς “εγκληματίες”, οι οποίοι πόζαραν υπερήφανοι σε κάποιες φωτογραφίες τους. “Αυτοί πολλές φορές είναι αδίστακτοι άνθρωποι, συχνά οπλισμένοι. Αλλά είανι επίσης άνθρωποι, και συχνά είναι πολύ περήφανοι για ό,τι έχουν καταφέρει. Αν δείξεις σεβασμό και ενδιαφέρον, θα σε ξεπληρώσουν με τη φιλοξενία τους. Αυτή είναι η ασάφεια όσων συναντήσαμε. Πραγματικά μια χαρά άνθρωποι που τελούν κλιματική καταστροφή. Θα μπορούσες να πεις το ίδιο και για εμάς, σωστά;”, περιγράφει. 

Το project του έχει έναν στόχο: να μας κάνει να νιώσουμε το αίμα στα χέρια μας. “Στα πιο δυνατά της, όταν η δουλειά μου όντως λειτουργεί, μπορεί να νιώσεις το αίμα στα χέρια σου, όπως ένιωσα και εγώ”, λέει. 

Ασπρόμαυραν πλάνα και εικόνες, φλεγόμενα δάση, καπνός, άγρια ζωή σε κίνδυνο και έντονη πίεση. Μπορεί κανείς να περιγράψει το Broken Spectre σε ένα πολύ ωραία αισθητικά δοσμένο εφιάλτη. Μια καταγραφή του τι σημαίνει η απλοϊκή μόνο συντακτικά πρόταση “ο Αμαζόνιος φλέγεται”. 

Πάρε μια γεύση από το Broken Spectre παρακάτω: