Μιλήσαμε με Εσθονούς, Λετονούς και Λιθουανούς δημιουργούς. Μάθαμε ότι ελληνικά ανιμέισον διακρίνονται σε φεστιβάλ της Ευρώπης, γνωρίσαμε νέα παιδιά που είναι παραγωγοί ταινιών να τρέχουν σε σεμινάρια και  master classes, σε συναντήσεις δικτύωσης για να μάθουν πως να διευρύνουν τον κύκλο των χορηγιών τους, να κυνηγήσουν χρηματοδότηση και διανομή. Είδαμε τα εργαστήρια για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros δεν είναι απλά μια πενθήμερη γιορτή του animation κάθε Σεπτέμβρη στη Σύρο. Είναι ένας πολιτισμικός φορέας που αφουγκράζεται την εποχή του και γίνεται καθρέπτης της. Που για να γιορτάζει τα 15 χρόνια ύπαρξης του εγκαινίασε την κατηγορία Animapride με ταινίες ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογίας και πρόβαλε στην πρεμιέρα του την ταινία Flee (θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες από τη StraDa Films) που έγραψε ιστορία στα Όσκαρ γιατί πραγματεύεται την ιστορία ενός κουίρ πρόσφυγα από το Αφγανιστάν. Κέρδισε και το βραβείο κοινού του Animasyros 2022. Δικαιωματικά. 

Αν δεν μας πιστεύετε, έχουμε τρόπο να σας πείσουμε ότι το Animasyros κάνει εξαγώγιμα τα ελληνικά animation. Το “My Superhero Husband” των Αλεξάνδρας Ταγκαλή και Μικαέλας Κακαρίδη-Δεληγιάννη επέστρεψε από το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινηματογράφου του Ανεσί με το πρώτο βραβείο παρουσίασης σειράς, εκτός από το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ, η σειρά θα λάβει προνομιακή διαπραγμάτευση με την Disney + για την υλοποίηση της παραγωγής. Η σειρά  παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στην Αγορά του Animasyros 2019 και έκτοτε πήρε τη δική της πορεία.

Η εκτίμηση στο ελληνικό animation φαίνεται και από τις τιμές που απολαμβάνουν προβεβλημένα στελέχη της κοινότητας: η Μαρία Ανεστοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Animasyros, συμμετείχε στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ του Ανεσί.

Ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων Animasyros και η ομάδα του εργάζονται ακούραστα όλο το χρόνο. Αυτός μας σύστησε το πιο δημιουργικό δίδυμο animators στην Ελλάδα, τον Άρη Καπλανίδη και τον Ηλία Ρουμελιώτη που μας είπαν ότι παρουσίασαν στην Αγορά τα σχέδια για το νέο τους project «Women of ’22» που πραγματεύεται τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στο περσινό φεστιβάλ η εξαιρετική ταινία τους «Από το μπαλκόνι» είχε πάρει το βραβείο καλύτερου ελληνικού animation. Την είδαμε και στο Ertflix.

Το μέγα βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος που αποτελεί και τη ναυαρχίδα του φεστιβάλ απονεμήθηκε στο “Σκυλο-Διαμέρισμα” (Dog-Apartment) του Priit Tender από την Εσθονία, μια ταινία  που σύμφωνα με την Κριτική Επιτροπή “μας βύθισε σε έναν υπέροχα ζοφερό κόσμο όπου το παράδοξο είναι φυσιολογικό, καθώς παρατηρούμε την καθημερινή ζωή ενός άντρα που απασχολείται με το να βρει τα δικά του μέσα επιβίωσης.” Η Ειδική Μνεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα δόθηκε στην ταινία «Σπιτική μπριζόλα» (Steakhouse) της Špela Čadež από τη Σλοβενία για τη «συγκίνηση τού είναι να είσαι μέρος της εκδίκησης αυτής της γυναίκας όταν η ασφυκτική ζωή της στο σπίτι δεν της επιτρέπει πλέον να ακμάσει. Είμαστε τόσο χαρούμενοι που βλέπουμε την ελευθερία που απέκτησε απελευθερώνοντας τον εαυτό της από μια φυλακή γεμάτη πυκνό, ασφυκτικό καπνό σε μια πολύ δυνατή και σκληρή σκηνή», ανέφερε η Κριτική Επιτροπή.

Τι θα θυμόμαστε μέχρι την επόμενη χρονιά;

Φέτος πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια για άτομα τρίτης ηλικίας, για άτομα με αναπηρίες, εργαστήρια για παιδιά, για ενήλικες και εφήβους, όλα με έμπνευση από τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Το Αρχοντικό Κοής, ένα κομμάτι της ιστορίας της Ερμούπολης, που χτίστηκε το 1860-61. Τον Σωτήρη Κοντιζά που δάνεισε τη φωνή του στη μεταγλώττιση της ταινίας “The Ape Star” της Linda Hambäck. Την υπέροχη ελληνική ταινία A Night at the cemetery. Με την υπέροχη κυρία Μαρία που περνάει ένα βράδυ στο νεκροταφείο και σείστηκε το σύμπαν της Κρήτης.

Περισσότερα για το Animasyros μπορείτε να δείτε εδώ.