Τι σημαίνει “μαριόλης”; Ιδεά δεν έχεις. Ούτε εμείς, θα ομολογήσουμε. Για όλους εμάς που νιώθουμε βαριά τη διαπίστωση της πλήρους άγνοιας, που νιώθουμε συχνά πως δεν βρίσκουμε την κατάλληλη λέξη για να περιγράψουμε κάτι, που έχουμε πήξει στις αγγλικές ορολογίες και νιώθουμε σαν νεοφασαίοι που παριστάνουν τους “πολίτες του κόσμου” και δικαιολογούμε την άγνοια με το επιχείρημα “ε φίλε, ξέρεις, είναι international ο όρος”, υπάρχει μια πολύ χρήσιμη σελίδα στο Instagram.

Σε άλλα νέα, ο λογαριασμός “idiaiteres_lexeis”, δηλώνει πως “οι λέξεις καθορίζουν τη ζωή μας” και δεν έχει άδικο. Στο feed του συγκεντρώνονται ποστ με λέξεις, άγνωστες και σχετικά γνωστές (σχετικά, γιατί τις μισές φορές θα συνειδητοποιείς πως άλλο νόμιζες πως σημαίνουν και άλλο σημαίνουν γενικά) και φράσεις που χρησιμοποιούνται συχνά ή λιγότερο συχνά. Με λίγα λόγια, σε κάθε σκρολ θα εμπλουτίζεις και λίγο ακόμα το λεξιλόγιό σου αλλά και τις γνώσεις σου στην ελληνική γλώσσα. Αν μας ρωτάς, περισσότερο ενιδαφέρον έχουν εκείνες που ανήκουν σε ένα ξεχασμένο λαϊκό/καθημερινό λεξιλόγιο, σε αντίθεση με εκείνες που ανήκουν στο υψηλή/λόγια ποικιλία, και τις οποίες -είναι η αλήθεια- οι ομιλητές έχουν πάψει να τις χρησιμοποιούν και απαντώνται μόνο σε σε σελίδες των λεξικών. Εξαιρετικά χρήσιμες, ωστόσο, αν παίζεις φανατικά σκράμπλ.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε δέκα λέξεις που δεν είχες ιδέα πως υπάρχουν καν. Μας ευχαριστείς αργότερα. Α! Μην ξεχάσεις να κάνεις follow. 

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.