Το βράδυ της Τετάρτης συνέβη κάτι που συμβαίνει τόσο συχνά, που κοντεύουμε να το συνηθίσουμε. Ένα ιστιοφόρο με 95 μετανάστες (παράνομους θα σπεύσουν να διευκρινίσουν πολλοί λες και έχει ιδιαίτερη σημασία μπροστά στην τραγωδία), έπεσε στα βράχια κοντά στο λιμάνι του Διακοφτίου στα Κύθηρα, με δυο νεκρούς να έχουν εντοπιστεί ως τώρα και τον δήμαρχο του νησιού να λέει πως «μπροστά μου πνίγηκαν πέντε άτομα». Την ίδια στιγμή, οι νεκροί από το ναυάγιο στη Λέσβο έφτασαν τους 17 και πολλοί από εμάς φεύγουμε από την είδηση σκρολάροντας πιο γρήγορα από ποτέ, λες και έτσι θα τον ξορκίσουμε τον μαζικό θάνατο και το Αιγαίο που μετατρέπεται σε υδάτινο τάφο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, μέχρι πριν λίγο είχαν διασωθεί 80 άτομα, εκ των οποίων 62 ενήλικες. Μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης περιέγραψε τα εξής: «αν τους έβγαζε 50 μέτρα αριστερότερα ή δεξιότερα θα έβγαιναν σε αμμώδη παραλία και θα είχαν σωθεί όλοι». Τόνισε πως το σημείο στο οποίο προσέκρουσε το σκάφος στο νησί το ονομάζουν καταβόθρα «με κάθετα βράχια 15-20 μέτρων. Οι άνθρωποι βγήκαν σε ένα υποτυπώδες πλάτωμα και εκεί η θάλασσα τους χτυπούσε σαν χταπόδια». Μιλάμε ακόμα για ανθρώπους έτσι; Το διευκρινίζουμε γιατί αυτή η αποστασιοποίηση θα μας χαρακτηρίσει στο μέλλον. «Είδα πέντε άτομα να τους παίρνει η θάλασσα και μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα να πνίγονται», συνέχισε.

Την ίδια ακριβώς τραγική εικόνα περιέγραψε και ο Γιώργος Πρωτοψάλτης, κάτοικος Κυθήρων, στο OPEN, λέγοντας πως το ιστιοφόρο προσέκρουσε στο πιο δύσκολο κομμάτι κοντά στο λιμάνι. «Είδαμε ανθρώπους να πνίγονται μπροστά μας. Να προσπαθούν να κρατηθούν σε μια μικρή γλύστρα που υπάρχει εκεί και να τους παρασύρουν τα κύματα», είπε, σχολιάζοντας πως «από τις γυναίκες δεν θα γλίτωνε καμία αν δεν γινόταν μια πατέντα με σάκο οικοδομής και γερανό για να τις σώσουν».

 

Όποιος απορεί τι είπε ο υπουργός μετανάστευσης για όλα αυτά, αφενός χρειάζεται μια υπενθύμιση πως τη νευραλγική αυτή θέση καλύπτει ο Νότης Μηταράκης. Ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Αφετέρου, ο κ. Μηταράκης με ένα tweet του απηύθυνε επείγουσα έκκληση στην Τουρκία να λάβει μέτρα «για να σταματήσει παράνομες αποπλεύσεις εν μέσω καιρικών συνθηκών». 

«Έχουμε ήδη χάσει αρκετούς ανθρώπους σήμερα στο Αιγαίο, οι άνθρωποι πνίγονται σε επικίνδυνα σκάφη. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει», κατέληξε.​

https://twitter.com/nmitarakis/status/1577903402939449345?ref_src=twsrc%5Etfw
 

Όσο μετράμε πνιγμένους, διαβάζουμε για ανθρώπους που τους χτυπούν τα κύματα στις ακτογραμμές των νησιών «σαν χταπόδια» και ακούμε αυτό το ενεκδιήγητο «κρίμα οι άνθρωποι» τρέχοντας μακριά από το γεγονός που πολύ ελαφρά ονομάζουμε «είδηση», αυτή ακριβώς η αποστασιοποίηση θα γυρίσει πίσω σε εμάς. Σαν όλα εκείνα τα συναισθήματα που καταπιέζουμε και καταπιέζουμε και καταπιέζουμε «για να βγει η μέρα», γιατί «και τι μπορούμε να κάνουμε;».