Κάθε χρόνο ο ίδιος προβληματισμός. Για την ακρίβεια, τα τελευταία χρόνια, αφού παλαιότερα θεωρούσαμε δεδομένο ότι δύο φορές το χρόνο, οι δείκτες του ρολογιού μας θα πάνε μία ώρα πίσω και ύστερα από λίγους μήνες μία ώρα μπροστά. Εδώ και κάποια χρόνια, όμως, γίνονται συζητήσεις για να καταργηθεί μια και καλή η αλλαγή της ώρας για να αποκτήσουμε και ένα σταμπίλιτι, που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικανοί.

Οι Αμερικανοί, που τον Μάρτιο του 2022  ήταν υπέρ στο να καταργηθεί η χειμερινή ώρα. «Η αλλαγή της ώρας είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη, μια πηγή άγχους και σύγχυσης. Είναι απλώς ηλίθιο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πω» είχε πει ο Μάρκο Ρούμπιο, ο συντάκτης του σχετικού νομοσχεδίου. Άδικο έχει; Η κατάργηση της αλλαγής ώρας, άλλωστε, θα αποτελούσε ένα βοηθητικό μέτρο στην προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Τι θα γίνει φέτος; Δυστυχώς, τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Αυτή τη φορά, ωστόσο, υπάρχει λόγος. Το Ευρωκοινοβούλιο, για να τα λέμε όλα και για να μην είμαστε γκρινιάρηδες, είχε αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας (αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2021), ωστόσο τα γεγονότα που ακολούθησαν, έβαλαν στον «πάγο» τον σχεδιασμό. Τα γεγονότα, φυσικά, είναι ο κορονοϊός και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Με λίγα λόγια ήμασταν πολύ κοντά στο να τελειώσει αυτό το ανέκδοτο.

Οπότε, έχουμε και λέμε: την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (30/10) γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω. Αυτό θα συμβεί στις 04:00 τα ξημερώματα, με τα ρολόγια -μετά την αλλαγή ώρας- να δείχνουν 03:00. Μην ξεχνάτε ότι αυτή η Κυριακή πέφτει μέσα στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, οπότε θα κοιμηθείτε λίγο παραπάνω. 

Γενικά, κάπως βαρεθήκαμε με αυτήν ιστορία κάθε χρόνο.