Γεια σου, Millennial. Κάθε φορά που επιστρέφεις στο χωριό ή πας σε κάποιο νησί, ψάχνεις τρόπους να επιστρέψεις εκεί για πάντα; Η λέξη και το concept «αποκέντρωση» που κάποτε σου προκαλούσε εκνευρισμό μιας και θεωρούσες γέρο στην ψυχή όποιον τη στήριζε, πλέον έχει γίνει μια σκέψη που καταλαμβάνει ιδιαίτερο χώρο στον εγκέφαλό σου; Ιδίως όταν μπαίνεις στην ταινία τρόμου «πρώτη-Δευτέρα στην Κηφισίας»; Καμία πρωτοτυπία. Σου έχουμε νέα. Δηλαδή όχι εμείς, αλλά όσοι αποφάσισαν να σώσουν τη Σαρδηνία από τον πληθυσμό της που «γερνάει». 

Σε άλλα νέα, αυτή η νησάρα της Ιταλίας προσφέρει επιχορηγήσεις ύψους 15.000 ευρώ για να προσελκύσει περισσότερους κατοίκους. ΟΚ, με προϋποθέσεις. Με βασικότερη το να είσαι πρόθυμος να εγκατασταθείς μόνιμα εκεί. 

Το ιταλικό νησί και δεύτερο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο, το οποίο λιμπίζεσαι κανονικότατα στο Instagram κάθε άνοιξη και καλοκαίρι σαν να έχεις ετήσιο ραντεβού με τα travel goals σου, είναι γεμάτο αμμώδεις παραλίες, ηλιόλουστο και γενικώς σε προκαλεί κάθε φορά να κάνεις τη μεγαλύτερη βουτιά της ζωής σου στα γαλαζοπράσινα νερά του. Όμοιά τους θα μαντέψουμε πως έχεις δει και στο Ιόνιο. Προχωράμε. 

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει φθίνουσα πληθυσμιακή πορεία, καθώς οι ντόπιοι νέοι φαίνεται να μετακινούνται στο εξωτερικό, αναζητώντας εργασία. Για την αντιμετώπιση, λοιπόν, αυτής της φυγής, η κυβέρνηση έχει διαθέσει 45 εκατομμύρια ευρώ για την επιχορήγηση μετεγκατάστασης. Αυτά είναι αρκετά για να καλύψουν 3.000 επιχορηγήσεις. 

Αν το χωριό σου είναι στον Θεσσαλικό κάμπο, ίσως η Σαρδηνία σου ακούγεται κάπως πιο δελεαστική αφορμή για να εγκαταλείψεις την Αθήνα. Σταμάτα λίγο να σκέφτεσαι αν χρειάζεσαι νέα βαλίτσα, και άκου τις προϋποθέσεις. Για να δικαιούσαι την επιχορήγηση θα πρέπει να μετακομίσεις σε δήμο της Σαρδηνίας, με πληθυσμό λιγότερο από 3.000 κατοίκους. Τα χρήματά της θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ή την ανακαίνιση ενός σπιτιού. Η επιχορήγηση, επιπλέον, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μισό του συνολικού κόστους του σπιτιού ή της ανακαίνισης. Επίσης, η κυβέρνηση δεν θα παραδίδει πάντα ολόκληρο το ποσό των 15.000 ευρώ. Τέλος, οι παραλήπτες των χρημάτων πρέπει να ζουν στο νέο ακίνητο, με πλήρη απασχόληση, καθώς και να εγγραφούν για μόνιμη διαμονή στη Σαρδηνία εντός 18 μηνών από την άφιξή τους. 

Ο λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά είναι απλός και γνώριμος: ο πληθυσμός της Ιταλίας γερνάει. Ο μέσος όρος ηλικίας των Ιταλών είναι 45,7 έτη, ενώ αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει στα 50,7 έτη ως το 2050. Ο συνολικός πληθυσμός προβλέπεται να μειωθεί κατά σχεδόν 20 τοις εκατό έως το 2070, από 59,55 εκατομμύρια, στα 47,6 εκατομμύρια το 2070. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στις αγροτικές περιοχές της χώρας – και μέρη όπως η Σαρδηνία βιώνουν τις επιπτώσεις.

Σύμφωνα με το Euronews, ο πρόεδρος της Σαρδηνίας, Κρίστιαν Σολίνας, είπε ότι το πρόγραμμα θα ενθαρρύνει τους νέους να παραμείνουν στη Σαρδηνία ή να μετακομίσουν στο νησί. «Χάρη σε αυτές τις συνεισφορές, η Σαρδηνία γίνεται γόνιμο έδαφος για όσους θα μετακομίσουν εκεί ή θα αποφασίσουν να φτιάξουν οικογένεια», είπε. «Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς πραγματική ενίσχυση των εδαφών, των εσωτερικών και των πιο μειονεκτικών περιοχών… Δημιουργήσαμε τις συνθήκες ώστε οι νέοι να αποφασίσουν να παραμείνουν και να αναπτύξουν τον οικονομικό ιστό των πιο εύθραυστων περιοχών, συνέχισε. 

Στο μεταξύ, με περισσότερα από 500 άτομα ηλικίας άνω των 100 ετών, η Σαρδηνία έχει μια από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αιωνόβιων στον κόσμο – περίπου 33 για κάθε 100.000 κατοίκους. Το λες και μια στροφή στην ηρεμία το να μετακομίσεις εκεί. 

*Όσο γράφει αυτό το κείμενο ο συντάκτης κάνει ηλικιακές συγκρίσεις με τους κατοίκους του δικού του χωριού. Δεν μπορεί να αποφασίσει, αλλά μάλλον θα τον κερδίσει το τσίπουρο.