Σαλονικάρα η νέα Τσινετσιτά: Επί ένα μήνα όλο το Χόλιγουντ είχε κατασκηνώσει στο κέντρο της πόλης και στη Χαλκιδική. Εκεί γυρίστηκε η χολιγουντιανή παραγωγή “The Bricklayer”, με πρωταγωνιστές τον Άαρον Έκχαρτ και τη Νίνα Ντόμπρεβ. Το κατασκοπικό θρίλερ που θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες το φθινόπωρο του 2023. Είναι η τρίτη ταινία που γυρίζεται στη Θεσσαλονίκη (και η πρώτη με πλοκή που εκτυλίσσεται στην πόλη) μετά τις παραγωγές “The Enforcer (Barracuda)” και “Expendables 4”, με πρωταγωνιστές διάσημους ηθοποιούς, όπως ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ο Αντόνιο Μπαντέρας, ο Τζέισον Στέιθαμ, ο Άντι Γκαρσία και η Μέγκαν Φοξ (όλες οι ταινίες γυρίστηκαν για λογαριασμό της χολιγουντιανής εταιρείας παραγωγής Millennium Media, σε συνεργασία με τα Nu Boyana Film Studios Hellenic.

Πάμε τώρα στην είδηση: Συζητιέται (το διαβάσαμε στην Καθημερινή) ένα επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη έξι στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών 30.000 τετραγωνικών μέτρων σε ακίνητο 80 στρεμμάτων στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Η “Βασιλικά Θέρμης” συνδέεται με την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών και studios Nu Boyana Hellenic. Τόσο η εταιρεία “Βασιλικά Θέρμης”  όσο και η Nu Boyana Hellenic ανήκουν στον επιχειρηματία Γιάννη Καλαφάτη και τον συνεταίρο του Γιαρίβ Λερνέρ. Ο τελευταίος ελέγχει τη Millennium Media, μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες ταινιών του Χόλιγουντ. Οι δύο άνδρες έχουν αντίστοιχες επιχειρηματικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ και τη Βουλγαρία, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει παραγωγές στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Καλαφάτης έχει μεγάλα σχέδια για την πόλη του Βορρά. Θέλει να προσελκύσει το Netflix, τη Disney και την Paramount για να γυρίζουν ταινίες και σειρές στην Θεσσαλονική. Το στούντιο θα κατασκευαστεί σε έκταση 83 στρεμμάτων στις παλιές αποθήκες Κορδογιάννη, στην περιοχή των Βασιλικών του Δήμου Θέρμης, οι οποίες το 2016 λειτούργησαν για κάποιους μήνες ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Να σημειωθεί ότι τέλη Μαΐου ήρθε πάλι το Χόλιγουντ στη Θεσσαλονίκη για την ταινία δράσης «Τin Soldier», προϋπολογισμού 38 εκατομμυρίων ευρώ, με πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζέιμι Φοξ και Σκοτ Ίστγουντ.Χάρη στον νέο νόμο και τις πρωτοβουλίες που προωθήθηκαν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ), η χώρα αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να φιλοξενήσει δεκάδες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη στην ελληνική οικονομία. Τα οικονομικά οφέλη μεγιστοποιούνται εάν ληφθεί υπόψη η επίδραση στον τουρισμό από την προβολή των περιοχών όπου πραγματοποιούνται τα γυρίσματα.