Η βίαιη δολοφονία της Masha Amini στο Ιράν έχει φέρει τις γυναικείες διεκδικήσεις σε πρώτο πλάνο. Πολίτες έχουν βγει στους δρόμους και διαμαρτύρονται για τον θάνατο ενός κοριτσιού επειδή απλώς δεν φορούσε σωστά τη χιτζάμπ του, αλλά και για τη δολοφονία διαδηλώτριας την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ένα βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου, στο οποίο φαίνεται ένας διαδηλωτής να ξυλοκοπείται βάναυσα από δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν. Ο διαδηλωτής φαίνεται να προσπαθούσε να εξηγήσει τους αστυνομικούς, θέλοντας να σταματήσει την επίθεση σε άλλα άτομα. 

Οι αστυνομικοί αμέσως τον χτυπούν, τον πετούν κάτω και συνεχίζουν να τον κλωτσούν στο σώμα και το κεφάλι. Σε εκείνο το σημείο, και ενώ είναι τρεις εναντίον ενός, έρχεται ένα ακόμα άτομο, το οποίο φορά στρατιωτική παραλλαγή και σε απόσταση χιλιοστών τον στοχεύει στο κεφάλι με κάτι το οποίο μάλλον είναι taser. 

Μια γυναίκα φαίνεται να πλησιάζει τον άντρα που πια έχει σταματήσει να προσπαθεί να προστατευτεί και απελπίζεται, μην ξέροντας τι να κάνει. 

Το βίντεο:

https://twitter.com/hashtag/Iran?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Την ίδια στιγμή, σε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά πανεπιστήμια της χώρας αποφασίστηκε τα μαθήματα να γίνονται μόνο εξ αποστάσεως, έπειτα από τα επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα σε φοιτητές και σε δυνάμεις ασφαλείας.  “Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Σαρίφ ανακοίνωσε ότι εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων και της ανάγκης να προστατευθούν οι φοιτητές…από σήμερα όλα τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr εν μέσω των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο. 

Στο Πανεπιστήμιο, περίπο 200 φοιτητές συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στο πανεπιστήμιο και φώναζαν συνθήματα κατά του ιερατικού κατεστημένου του Ιράν. 

“Γυναίκες, ζωή, ελευθερία” και “οι φοιτητές προτιμούν τον θάνατο από την ταπείνωση”, φώναζε σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr το συγκεντρωμένο πλήθος. Οι αρχές ασφαλείας έκαναν ρίψη δακρυγόνων και σφαιριδίων με χρώμα εναντίον των φοιτητών, με το Mehr να αναφέρει στο ρεπορτάζ του πως οι δυνάμεις ασφαλείας έφεραν όπλα που βάλλουν μη θανατηφόα μεταλλικά σκάγια έξω από τη βόρεια πύλη του πανεπιστημίου. 

Δεκάδες διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί ενώ πάνω από χίλιοι έχουν συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων.