Ο έρωτας και η θλίψη. Αυτά είναι τα δυο βασικά συστατικά κάθε καλλιτεχνικού δημιουργήματος που έχει μείνει στην ιστορία. Ο Θάνος Τοκάκης, ο εξαιρετικός αυτός θεατρικός ηθοποιός που όσοι τον είδαμε στο Mistero Buffo γίναμε θαυμαστές του, έχασε τον αδελφό του το 2021. Ο Βασίλης Τοκάκης πέθανε στα 44 του από καρκίνο. Ο Θάνος του αφιέρωσε μια εξαιρετική ταινία μικρού μήκους, το “tokakis ή What’s My Name” είναι φτιαγμένο για τον Βασίλη “που πέταξε πολύ ψηλά κι όμως δεν έλιωσαν τα φτερά”.

Η ταινία του είναι η πιο σουρεαλιστική ματιά στην Ελλάδα που όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει αλλά κάνουμε τα στραβά μάτια. Υπάρχει όμως. Και ο Θάνος Τοκάκης ως Θάνος Τοκάκης αποφάσισε να την ταξιδέψει μαζί με το stand up tragedy σόου του. Στην επαρχία τον φωνάζουν όλοι Αχιλλέα. Δεν θα ξέρουν (σίγουρα οι περισσότεροι) ότι ο ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τον Θωμά Μοσχόπουλο, τον Σύλλα Τζουμέρκα, τον Λευτέρη Βογιατζή ή τον Γιάννη Χουβαρδά (μεταξύ πολλών άλλων). Μπορεί να τον θυμούνται και από την ταινία Ευτυχία.

Σε αυτό, λοιπόν, το κοινό που πατάει κλικ σε άρθρα “δείτε πώς είναι σήμερα ο Αχιλλέας του 50-50” θέλει να αποδείξει ο Τοκάκης ότι έχει ταλέντο και βραβείο Χορν. Ο  εαυτός του είναι πάντα εκεί παρακολουθώντας τον μονίμως σαν αυστηρός κριτής. Πάμε τώρα στην υπόθεση: Το κοινό αρνείται να δει κάτι πέρα από τον τηλεοπτικό ήρωα και από τις σφαλιάρες που έτρωγε στο σήριαλ. Ο Θάνος αρχίζει να κάνει τα πάντα προκειμένου να πετύχει. Τίποτα όμως δεν πάει καλά.  Σε μια απέλπιδα προσπάθεια για επιτυχία κάνει εκπτώσεις στο show ώστε το κοινό να αντιληφθεί το μέγεθός του και να αφήσει πίσω τον τηλεοπτικό χαρακτήρα. Και πάλι όμως τίποτα. Ο τηλεοπτικός Αχιλλέας είναι το μόνο που βλέπουν στον Θάνο Τοκάκη. Ο εαυτός του τον πιέζει ασφυκτικά, πρέπει οπωσδήποτε να αφήσει το στίγμα του στον κόσμο. Η λύση για τον Θάνο είναι μία: καταπίνει μια χούφτα κάσιους που θα του προκαλέσουν θάνατο από αλλεργικό σοκ. Τζίφος. Ο Θάνος επιστρέφει σπίτι του ηττημένος αλλά νικητής, έχοντας βρει μια αχτίδα επικοινωνίας με τους ανθρώπους πέρα από την επιτυχία. Ο κριτής εαυτός του έχει χάσει πια  τη δύναμή του. Τον αφήνει να συνεχίσει το δρόμο του.

Η φήμη και η ματαιοδοξία των ηθοποιών είναι πολλά παραπάνω από κλισέ. Ακόμα και οι πιο διάσημοι ηθοποιοί παίρνουν τηλέφωνο δημοσιογράφους όταν τους γράψουν μια κακή κριτική και -φυσικά- ζητούν άπειρο λιβάνισμα σε συνεντεύξεις τους. Θέλουν πάντοτε ρετουσαρισμένες τις φωτογραφίες τους και χτυπημένες στο εξώφυλλο. Είναι κομμάτι της δουλειάς τους λένε. Αμφιβάλλουμε. Ο Θάνος Τοκάκης έχει όντως cojones όπως λέει και στην 22λεπτη ταινία του, γιατί δείχνει ένα ηθοποιό αποτυχημένο, ξεχασμένο, με τσαλαπατημένο ego που προσποιείται ότι είναι ο pr του μπας και τον θυμηθεί κάποιο έντυπο τοπικό για να δώσει συνέντευξη. Μιλάμε για επικό υπαρκτό σουρεαλισμό. Και του αξίζουν συγχαρητήρια.

Στο mockumentary την κάμερα την κρατάει ο ίδιος. Της μιλά σαν να παίζει στο Fleabag και μας ενημερώνει για τα εσώψυχά του. Σπάει και τον τέταρτο τοίχο για τη μοντερνιά. Και φαίνεται ότι κάτι τον βασανίζει. Και αντιλαμβανόμαστε τι με την συγκινητική αφιέρωση στο τέλος. Που μας συγκλόνισε. 

Η μικρού μήκους ταινία “tokakis ή What’s My Name” έκανε πρεμιέρα στο 45ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Πήρε με δόξα και τιμή το βραβείο σεναρίου. Μην το χάσετε στις Νύχτες Πρεμιέρας.Θα τραγουδάτε για ώρες μετά την πιο ποπ εκδοχή του Εθνικού Ύμνου.

Info:Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από 28 Σεπτεμβρίου – 9 Οκτωβρίου. Την ταινία “tokakis ή What’s My Name» του Θάνου Τοκάκη μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο Δαναό την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 17:30. Εισιτήρια εδώ.

Σκηνοθεσία, Σενάριο : Θάνος Τοκάκης , Φωτογραφία: Σίμος Σαρκετζής s, Μοντάζ – Editing: Γιώργος Γεωργόπουλος, Πρωτότυπη Μουσική : Νίκος Παπαιωάννου , Ήχος: Φώντας Κοντόπουλος , Σχεδιασμός Ήχου : Δημήτρης Μυγιάκης, Σκηνικά Πηνελόπη Βαλτή , Κινούμενα Σχέδια : Νίκος Κελλης , Ερμηνευτές : Θάνος Τοκάκης , Κωνσταντίνος Βασιλάκης , Παναγιώτης Μουντάκης , Μιχάλης Μωράγιαννης , Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, Αθανάσιος Θρουβάλας , Παραγωγή – Production: Μαρίνα Δανέζη, Τάσος Κορωνάκης.