Ό,τι fantasy εμφανιστεί μπροστά σας είτε σε βιβλίο είτε σε εικόνα (κινηματογράφος, σειρές), έχει κάτι από Τόλκιν. Για να το πούμε πιο απλά: δεν γίνεται να ασχολείται κάποιος με μάγια, κακούς, καλούς, δαίμονες, τέρατα και πανέμορφα τοπία και να μην έχεις επηρεαστεί από τον άνθρωπο που έφτιαξε έναν ολόκληρο δικό του κόσμο με δική του γλώσσα και φυσικά, δικούς του, μοναδικούς χαρακτήρες.

Μιλάμε για τον άνθρωπο που έγραψε το Σιλμαρίλλιον, τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και το Χόμπιτ, νομοτελειακά, όσο και να θες να ξεφύγεις από εκείνον, δεν γίνεται.

Άραγε, υπάρχει κάποιος εκεί έξω που μπορεί να τα βάλει με την φαντασία του Τόλκιν και που έχει την ικανότητα να σε μεταφέρει σε άλλους, παράξενους, σκοτεινούς και μαγικούς κόσμου; Φυσικά και υπάρχει. Οι αρχαία ελληνική μυθολογία, θα έκανε ακόμα και τον ίδιο τον Τόλκιν να βγάλει το καπέλο του και να υποκλιθεί.

Αλκυονίδες

Θυμάστε αυτές τις μέρες του χειμώνα οιι οποίες είναι ηλιόλουστες και σχετικά ζεστές; Nαι, στις Αλκυονίδες αναφερόμαστε. Στην ελληνική μυθολογία, η Αλκυόνη ήταν κόρη του Αιόλου και ζούσε ευτυχισμένη με τον Κύηκα δίπλα στη θάλασσα. Ήταν τόσο ευτυχισμένοι που κάποια στιγμή θεώρησαν τους εαυτούς τους ισάξιους με τους Θεούς. Δεν το κάνεις αυτό. Κάτι τέτοιο, εξόργισε τους γνωστούς 12 κι όταν το ζεύγος άρχισε να αλληλοαποκαλείται με τα ονόματα του Δία και της Ήρας αντί για τα δικά τους, ο Δίας έριξε κεραυνό στο καράβι του Κύηκα. 

Η Αλκυόνη παρακολουθούσε το ναυάγιο από μακριά και στη θέα του συζύγου της να πνίγεται, όρμηξε στη θάλασσα, αλλά πέθανε. Οι θεοί τους λυπήθηκαν, τους μεταμόρφωσαν σε πουλιά και τους έδωσαν το όνομα αλκυόνες. Ως πουλιά με λαμπερά γαλάζια φτερά πια, το ζευγάρι εξακολούθησε να ζει δίπλα στην ακτή, και να γεννά τα αυγά του μέσα στη βαρυχειμωνιά.

Η μανιασμένη θάλασσα όμως κατέστρεφε τα αυγά τους, κι έτσι σε μια τελευταία ένδειξη συμπόνιας, ο Δίας αποφάσισε να φέρνει κάθε χρόνο, μέσα στον χειμώνα, λίγες ημέρες ήλιου και καλοκαιρίας για να μπορέσει η αλκυόνα να κλωσήσει τα αυγά της.

Ο Περσέας και η Ανδρομέδα

Ο Περσέας είναι ένας από τους πιο γνωστούς ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, γνωστός κυρίως για τη δολοφονία της Μέδουσας και του Κήτους, του θαλάσσιου τέρατος που φυλάει την πριγκίπισσα Ανδρομέδα. Η βασίλισσα Κασσιόπη, η οποία κυβερνούσε μια μυθική εκδοχή της Αιθιοπίας με το σύζυγό της, καυχήθηκε ότι αυτή και η κόρη της Ανδρομέδα ήταν τόσο όμορφες όσο οι Νηρηίδες ή οι θαλάσσιες νύμφες. Χμ, μέγα λάθος. Αυτή η παρατήρηση προσέβαλε τον Ποσειδώνα και σε μια πράξη εκδίκησης ενάντια στην Κασσιόπη, άφησε το Κήτος ελεύθερο μέσα στο βασίλειο. Μετά από διαβούλευση με ένα μαντείο, ο πατέρας της Ανδρομέδας, βασιλιάς Κηφεύς, για να σώσει το βασίλειο από το Κήτος, έδεσε σε ένα βράχο στην ακτή την Ανδρομέδα, θυσιάζοντάς την στο θεό Ποσειδώνα. Ο Περσέας λοιπόν σκότωσε το Κήτος και έκανε την Ανδρομέδα σύζυγό του. Μωρέ, τι ωραία ιστορία αγάπης… Καλύτερη και από το The Notebook.

Έμπουσα

H Εκάτη ήταν μια θεότητα των αρχαίων Ελλήνων οι οποίοι πίστευαν ότι κατείχε μαγικές δυνάμεις. Λεγόταν, μάλιστα, θεά της μαγικής τέχνης του Κάτω Κόσμου. Σε ένα από τα πολλά μαγικά της, δημιούργησε την Έμπουσα, ένα πλάσμα/φάντασμα που έστελνε η θεά ως προάγγελο δυστυχιών και που τρόμαζε τους ταξιδιώτες. Η Έμπουσα παρουσιαζόταν ως αγελάδα, πτηνό, όμορφη γυναίκα, σκύλος, δέντρο, Πεντάμορφη και το Τέρας. πέτρα και άλλα πολλά, ενώ στην κανονική της μορφή είχε ένα χάλκινο πόδι και ένα πόδι γαϊδάρου.

Ο μύθος μάλιστα την ήθελε να τρέφεται με ανθρώπινες σάρκες. Σύμφωνα με τη μυθολογία, την Εμπούσα μπορούσε κανείς να την αντιμετωπίσει μόνο με συγκεκριμένες, άγριες βρισιές, στο άκουσμα των οποίων έφευγε τσιρίζοντας. Δεν θα άντεχε ούτε ένα λεπτό στους δρόμους της Αθήνας με λίγα λόγια. Εμπούσα, επίσης, αποκαλούσαν κοροϊδευτικά οι Αθηναίοι την μητέρα του γνωστού ρήτορα Αισχίνη, η οποία ήταν ιέρεια των Μυστηρίων, και τα βράδια εμφανιζόταν ξαφνικά μπροστά στους μυούμενους και τους τρόμαζε.

Η Λήδα και ο Κύκνος

Η Λήδα και ο Κύκνος είναι ίσως μια από τις πιο αινιγματικές ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας για τον σύγχρονο αναγνώστη. Είναι, επίσης, ένας από τους πιο σημαντικούς μύθους που αντηχεί στους αιώνες της ιστορίας της τέχνης. Στο μύθο, ο Δίας παίρνει τη μορφή ενός κύκνου για να κάνει έρωτα στη Λήδα, τη Βασίλισσα της Σπάρτης, με αποτέλεσμα τη γέννηση της Ελένης. Η ιστορία γίνεται ακόμα πιο τρομακτική αν σκεφτούμε ότι η Ελένη έγινε η αφορμή για τον Τρωϊκό Πόλεμο. Η εικόνα της γυναίκας και του πουλιού, καθώς και η καταστροφή που θα έφερνε, έχουν κερδίσει διάφορους καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ζωγράφισε δύο εκδόσεις της Λήδα και του Κύκνου, αλλά και οι δύο έχουν χαθεί.