Είναι ήδη γνωστό, ακόμα και αν δεν είστε ο Μεγάλος Γκάτσμπι ή ο Μπρους Γουέιν, ότι η μοναξιά μπορεί να κάνει κακό στην μας ψυχική υγεία. Ωστόσο, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σωματική υγεία και πιο συγκεκριμένα, επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης του σώματος. Ναι, κυρίες και κύριοι, όλοι θα δούμε κάποτε τις λευκές τρίχες στα μαλλιά μας και τις ρυτίδες στο πρόσωπό μας.
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μια νέα μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι η μοναξιά αυξάνει τη βιολογική ηλικία των ανθρώπων περισσότερο από ό,τι το τακτικό κάπνισμα. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι πρέπει να το «φουντώνετε» όπως ο Snoop Dogg που δεν είναι ο Snoop Dogg.
Στη μελέτη, λοπόν, χρησιμοποιήθηκε ένα «ρολόι γήρανσης» για να εξετάσει το αίμα και βιομετρικά στοιχεία από σχεδόν 12.000 Κινέζους ενήλικες. Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη, με επικεφαλής την εταιρεία βιοτεχνολογίας Deep Longevity, έκαναν «ουάου» όταν είδαν πόσο μεγάλη επίδραση μπορούν να έχουν οι ψυχολογικοί παράγοντες στη γήρανση, σε σύγκριση με άλλους παράγοντες όπως το πάφα-πούφα.
«Ένα ρολόι γήρανσης είναι ένα ψηφιακό μοντέλο γήρανσης που εκπαιδεύτηκε σε χιλιάδες ανθρώπινα δείγματα», δήλωσε ο Φέντορ Γκάλκιν, επικεφαλής επιστήμονας της Deep Longevity. «Μαθαίνει να εντοπίζει τα ίχνη γήρανσης μελετώντας τα προφίλ βιοδεικτών που συνοδεύονται από τη χρονολογική ηλικία. Στη συνέχεια, μπορεί να εκτιμήσει την ηλικία ενός ατόμου εξετάζοντας τους βιοδείκτες του», ανάφερε.
«Όπως φαίνεται, αν το μοντέλο αναγνωρίσει ένα άτομο ως ηλικιωμένο, αυτό σημαίνει ότι οι μοριακές διαδικασίες γήρανσης επιταχύνονται. Αυτή η πληροφορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση ή για την εξεύρεση τρόπων επιβράδυνσης της γήρανσης».
Αφού ανέλυσε τα δεδομένα 11.914 Κινέζων ενηλίκων, το ρολόι διαπίστωσε ότι το κάπνισμα πρόσθεσε περίπου 1,25 χρόνια. Τουλάχιστον αυτά διαβάσαμε στο Euronews.
Τα αισθήματα μοναξιάς, ωστόσο, θα μπορούσαν να προσθέσουν 1,65 χρόνια στην ηλικία ενός ατόμου. Μήπως χτύπησε το πρώτο καμπανάκι; Δεν είναι όμως μόνο το αίσθημα μοναξιάς που συμβάλλει στην επιτάχυνση της γήρανσης, αλλά περισσότερο ένα ολόκληρο σύνολο συναισθημάτων όπως φόβος, απελπισία, κατάθλιψη, δυστυχία και, φυσικά, ο κακός ύπνος.
Όσοι δεν είχαν παντρευτεί ποτέ ήταν κατά 0,35 χρόνια πιο γερασμένοι, ενώ άνθρωποι που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές είχαν γεράσει κατά επιπλέον 0,39 χρόνια. Αχ, Αθήνα…