Ο σεξισμός υπάρχει παντού, αλλά και στο εργασιακό περιβάλλον. Ευτυχώς, όχι όπως άλλοτε, αλλά και πάλι βρίσκει χαραμάδες και μπαίνει, ακόμα και σε υπερσύγχρονα γραφεία, pet friendly και όλα. 

Στο BuzzFeed ρώτησαν την κοινότητά τους ποιες είναι οι χειρότερες ατάκες που έχουν ακουστεί από άντρες σε γυναίκες στον εργασιακό χώρο. Οι απαντήσεις δείχνουν πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να ξεφορτωθούμε εντελώς τις σεξιστικές αντιλήψεις και τα πασέ στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα λιγότερο επαγγελματία, περισσότερο νοικοκυρά. 

Συγκεντρώσαμε πέντε από αυτές. Ίσως τις χειρότερες ή εκείνες που απλώς θα μπορούσαν να έχουν ακουστεί σε ένα ελληνικό γραφείο μόλις χθες. Και να μην είχε ανοίξει ρουθούνι. 

«Έκανα απογραφή και ήμουν πολύ ταραγμένη με το αφεντικό μου. Ήταν τραγικός στη δουλειά του και φερόταν με ακατάλληλο τρόπο σε όλους. Μετά από ένα διάστημα, δεν άντεχα άλλο, οπότε τον πλησίασα και μοιράστηκα μαζί του τις ανησυχίες μου. Όσο το έκανα, με κορόιδευε και μετά είπε πως είμαι σέξι όταν θυμώνω. Ακόμα με κάνει να ανατριχιάζω όταν το σκέφτομαι. Ήθελα να πάνω σπίτι και να κάνω μπάνιο μέσα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Τόσο βρώμικη ένιωθα. Ήταν στα 50 του και εγώ ήμουν 18». 

via GIPHY

«Όταν ήμουν 23, ένας άντρας συνάδελφος στα 60 του γύρισε και μου είπε, «α πρέπει να είσαι εδώ για την “Take Your Child To Work Day”. Στην πραγματικότητα, ήμουν εκεί για να συντονίσω το meeting». 

via GIPHY

«Δουλεύω πρωτίστως με αστυνομικούς. Όταν ήμουν 25, δούλευα σε μια εξαιρετικά βρώμικη σκηνή και έκανα ένα σχόλιο για το πώς ανυπομονούσα να πάω σπίτι για να κάνω ένα ντους. Ο αστυνομικός, που τότε ήταν τουλάχιστον 45, με ρώτησε αν θα ήταν άσεμνο να ρωτήσει αν θα μπορούσε να κάνει ντους μαζί μου. Ναι. Ναι, θα ήταν». 

«Ενώ παραπονιόμουν για το πόσο απασχολημένη με κρατάει η δουλειά, ο 60χρονος συνάδελφός μου απάντησε, “ωραία, απλώς να θυμάσαι πως πάντα είναι χειρότερο για τους άντρες γιατί πρέπει να διαχειριζόμαστε και την πίεση του να είμαστε εκείνοι που φέρνουν το φαγητό στο σπίτι”». 

«Το αφεντικό μου με έχει ρωτήσει, πολλές φορές, σε meetings με άλλα άτομα (τυπικά, άλλους άντρες), αν έχω περίοδο. Ένας άλλος τύπος μου είπε στα μούτρα, πως ποτέ κανείς δεν πρόκειται να με σεβαστεί, επειδή είμαι γυναίκα».

via GIPHY

«Μου έχουν πει πως είμαι εξαιρετική project manager όχι λόγω εμπειρίας και skills, αλλά επειδή “όλες οι γυναίκες είναι από τη φύση τους οργανωτικές και τους αρέσει να φτιάχνουν μικρές λιστούλες”». 

«Ήσουν τόσο εμφανίσιμη. Θυμάμαι να σκέφτομαι «πωπω, κοίτα τη». Πάντα γυρνούσα να σε κοιτάξω όταν περνούσες, παρόλο που ήμουν σε έναν ευτυχισμένο γάμο. Αλλά τώρα έχεις πραγματικά αφήσει τον εαυτό σου». 

«Συνάδελφός μου επισκέφτηκε το γραφείο με το νεογέννητό του. Το αφεντικό μου τότε μου είπε πως έδειχνα υπερβολικά άνετη με το μωρό και να μη μου μπαίνουν ιδέες». 

via GIPHY

«Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό, και είμαι επιστήμονας με δημοσιεύσεις. Τώρα εργάζομαι σαν χημικός και επιστήμονας ανάπτυξης σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον. Ο μάνατζερ μου σπατάλησε πέντε ολόκληρα λεπτά για να μου εξηγήσει πώς ακριβώς δουλεύει μια επανασφραγιζόμενη σακούλα».