Οι διακοπές στις Κυκλάδες αφορούν μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων. Τους προνομιούχους θα λέγαμε με μια λέξη. Με περισσότερες, εκείνους που φοβούνται να ανοίξουν το φυσικό αέριο αυτό το χειμώνα. Το καταλάβαμε φέτος με τις τιμές για ένα καφέ στην Ερμούπολη της Σύρου (4€) και μην θυμηθούμε πόσο κοπιάσαμε να βρούμε οικονομικό κατάλυμα σε κάποιο κυκλαδονήσι.

That said, οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια κι ακτοπλοϊκά έχουν αυξηθεί γιατί πληθωρισμός (πρωταθλητισμό στις ανατιμήσεις κάνουν το φυσικό αέριο με αύξηση 178,9%, ο ηλεκτρισμός με 55,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1% και τα καύσιμα και λιπαντικά με 33%), η νέα μόδα σε Μύκονο και Σαντορίνη είναι οι ιδιωτικές πτήσεις με μικρά τζετ (γιατί αν δεν ξέρεις πώς να ξοδέψεις τα λεφτά σου, θα το σκεφτεί κάποιος άλλος για σένα) και ήρθε η σειρά για την εκλαΐκευση των ιδιωτικών πτήσεων, ήρθε η ώρα για εκδημοκρατισμό των VIP προνομίων: αεροπορικά ταξί.

Σε ρεπορτάζ του Ηλία Μπέλλου στην Καθημερινή διαβάζουμε για μια ελληνική ενδονησιωτική αεροπορική εταιρεία, την Cycladic. Με σκάφη που θα μπορούσαν να είναι και ιδιωτικά τζετ γιατί πουλάνε το κόνσεπτ της προσιτής πολυτέλειας. Τι λέει το ρεπορτάζ; “Η Cycladic αποτελεί επένδυση που υλοποιεί σχήμα συμφερόντων του εφοπλιστή Νικόλα Λυκιαρδόπουλου, γνωστού μεταξύ άλλων και για τις επενδύσεις του στις ιχθυοκαλλιέργειες. Σε αυτό το πρώτο στάδιο του επιχειρηματικού σχεδίου η αεροπορική θα χρησιμοποιήσει τρία καινούργια μονοκινητήρια high wing turboprop Cessna Grand Caravan EX, όπως ακριβώς ονομάζεται το μοντέλο των αεροσκαφών αυτών, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, κοστίζουν άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα”.

Δυο πιλότοι και max 12 επιβάτες. Έχουν ήδη προσλάβει τους οκτώ πιλότους και δυο από αυτούς είναι γυναίκες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο χρόνος πτήσης Σαντορίνη – Μήλος είναι 20΄ και πρόθεση της Cycladic είναι το μέσο κόστος του εισιτηρίου να κρατηθεί κάτω από τα 200 ευρώ, ωστόσο προσθέτουν πως μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με τη ζήτηση. Τα δύο αεροσκάφη που θα πραγματοποιούν τα δρομολόγια στα νησιά θα έχουν ως βάση τους την Πάρο. Διαβάζουμε ότι οι πρώτες πτήσεις θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου και στο αρχικό στάδιο θα συνδέονται μεταξύ τους Χανιά, Σαντορίνη, Ηράκλειο, Μύκονος, Πάρος, Ρόδος και Σύρος, αλλά κατά τους χειμερινούς μήνες θα προστεθούν και κάποιοι ακόμη προορισμοί, ενώ το καλοκαίρι θα συμπεριληφθεί και η Μήλος.

Ναι, μιλάμε για ταξικό τουρισμό. Ανεξέλεγκτη επέλαση του ταξικού τουρισμού.