Δεν είναι εύκολο να το κόψεις. Αν ήταν, δεν θα το αποκαλούσαν “εθιστικό” αλλά “περιστασιακή απόλαυση”. Αναρωτηθείτε πόσοι άνθρωποι που γνωρίζετε καπνίζουν περιστασιακά, όταν για παράδειγμα γιορτάζουν κάτι σημαντικό και μόνο τότε. Ελάχιστοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και τους βγάζουμε το καπέλο. O Έλον Μασκ είναι ένας από αυτούς, αλλά με άλλο τσιγάρο.

Οι περισσότεροι που επιχείρησαν κάτι τέτοιο, κατέληξαν με ένα τσιγάρο στα χέρια, να κοιτάζουν τα κίτρινα δάχτυλά τους τη στιγμή ο καπνός θολώνει τα μάτια τους. Οπότε, αν δεν καπνίζετε, καλύτερα να μην το βάλετε στο στόμα σας ακόμα και όταν γιορτάζετε το πτυχίο που κάνατε 7 χρόνια για να το δείτε κρεμασμένο στον τοίχο σας. Δεν χρειάζεται.

Αυτό το κείμενο, όμως, αφορά τα άτομα που ήδη καπνίζουν, οπότε ας αφήσουμε στην άκρη αυτούς που γυρίζουν σπίτι τους και τα ρούχα τους δεν μυρίζουν λες και εργάζονται σε ψητοπωλείο. Ναι, σε εσένα απευθυνόμαστε, εσένα που όσο διαβάζεις αυτό το κείμενο ψάχνεις τον αναπτήρα σου πριν κάνεις scroll down.

via GIPHY

Έχουμε βρεθεί στη θέση σου, ξέρουμε πώς είναι να λες ψέματα στον εαυτό σου, ξέρουμε πώς είναι ρίχνεις στάχτη στο μυαλό σου προσπαθώντας να τον κοροϊδέψεις λέγοντας πως, αυτό το τσιγάρο που κρατάς, είναι και το τελευταίο. Σε ξέρουμε τόσο καλά που μπήκαμε στη διαδικασία να βάλουμε κάτω και τα ψέματά σου. Όπως ήδη είπαμε, έχουμε βρεθεί στη θέση σου, κάποιοι άλλοι είναι ακόμα εκεί, δίπλα σου, περνώντας το ίδιο μαρτύριο.

Αυτά είναι τα 5 πιο συνηθισμένα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας όταν θέλουμε να κόψουμε το τσιγάρο:

“Αθλούμαι, δεν με επηρεάζει”

Ναι, φίλε και φίλη μας, δεν σε επηρεάζει. Δεν σε επηρεάζει γιατί 2 φορές την εβδομάδα, όταν βρίσκεις λίγο χρόνο, πας για ένα γεμάτο 20λεπτο τρέξιμο στο Πάρκο Τρίτση ή στο Άλσος Παγκρατίου. Ναι, δεν σε επηρεάζει. Όχι, όχι, μην το ξαναπείς. Άσε μας να μαντέψουμε, μετά το τρέξιμο και ενώ τα “πνευμόνια σου είναι ανοιχτά”, τραβάς δυνατές τζούρες επιβραβεύοντας τον εαυτό σου για τη μία σταγόνα ιδρώτα που κύλησε στο μέτωπό σου. Αλλά είπαμε, δεν σε επηρεάζει, αθλείσαι εσύ.  

Από Δευτέρα

Υπέροχο αυτό το “από Δευτέρα”, πάντα πιάνει αφού αναγκαστικά φτάνουμε στη Δευτέρα. Και έτσι, έχεις πολλές Δευτέρες για να το κόψεις. Ορίστε, τη βρήκες τη λύση. Το ίδιο κάνουν και όσοι θέλουν να προσέξουν κάπως τη διατροφή τους αλλά και τη συχνότητα που πίνουν αλκοόλ. Μας συγχωρείς που το μαθαίνεις από εμάς, αλλά το “από Δευτέρα” δεν πιάνει.

Μετά τα 30

Είναι τρομερό το πόσο έντονα είναι τα κατάλοιπα των προηγούμενων γενιών και η πίεση που δέχτηκαν για να κάνουν οικογένεια ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μην ήθελαν. Αυτό πέρασε και σε εμάς αφού οι περισσότεροι πλέον αποφασίζουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά μετά τα 30. Μέσα στις πολλές αλλαγές που φέρνει αυτός ο μαγικός αριθμός, είναι και το τσιγάρο που, με κάποιο μαγικό τρόπο, εξαφανίζεται από την καθημερινότητά μας. Ναι, καλά!

via GIPHY

“Θέλω να το ελαττώσω και σταδιακά να το κόψω” 

Οι “Θέλω να το ελαττώσω και σταδιακά να το κόψω” είναι οι αγαπημένοι μας. Ισχύει, το ελαττώνουν. Με τον καφέ τους, αντί για πέντε τσιγάρα θα κάνουν τρία και μετά το φαγητό, αντί για τρία, θα κάνουν δύο. Στο ποτό, δεν κάνουν κανένα αφού όπως είπαμε θέλουν να το ελαττώσουν και σταδιακά να το κόψουν. Δεν κάνουν κανένα τσιγάρο από τα δικά τους θέλουμε να πούμε, από εσάς θα κάνουν αρκετά. Η τράκα θα είναι βασανιστική.

Το τελευταίο πακέτο

Εδώ έχουμε να κάνουμε με δύσκολους χαρακτήρες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφεύγουν από τα προβλήματά τους και όταν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, απλά τα καθυστερούν. Μοιάζουν αλλά δεν ανήκουν στην κατηγορία με τους “Από Δευτέρα” αφού  οι “Τελευταίο πακέτο” όντως το έχουν πιστέψει. Ναι, θα κάνουν μια τίμια προσπάθεια μόλις αυτό το πακέτο φτάσει στο τέλος του. Ίσως δεν καπνίσουν για μια μέρα μέχρι που θα τους ακούσεις να λένε “έλα μωρέ, ένα τσιγάρο, σιγά”.