Εδώ και περίπου 6 μέρες, οι δρόμοι του Ιράν έχουν καταληφθεί από οργή, με τις γυναίκες να πρωτοστατούν για την κρατική δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί στα κρατητήρια της Αστυνομίας Ηθών. Η νεαρή κοπέλα συνελήφθη με την κατηγορία ότι «φορούσε ανάρμοστα ρούχα» επειδή οι τούφες από μαλλιά της ξέφευγαν από την μαντίλα της. Στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε κατά την κράτησή της και τελικά ξεψύχησε μέρες μετά. Σύμφωνα με τους γιατρούς, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όντως «εγκεφαλικά νεκρή»

Η διάσημη δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN Κριστιάν Αμανπούρ έκανε γνωστό ότι αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα για να πάρει συνέντευξη από τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, με αποτέλεσμα εκείνος να την ακυρώσει, εν μέσω του κινήματος διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα του.

Σύμφωνα με την ίδια την Αμανπούρ, ένας σύμβουλος του Ιρανού προέδρου πήγε να την συναντήσει περίπου 40 λεπτά πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνέντευξη και της είπε ότι ο Εμπραχίρ Ραϊσί της παρότρυνε να φορέσει μαντίλα «επειδή διανύουμε τους ιερούς μήνες Μουχαράμ και Σαφάρ».

«Αρνήθηκα ευγενικά. Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν υπάρχει κανένας νόμος ή παράδοση σχετικά με τη χρήση της μαντίλας. Παρατήρησα ότι κανένας Ιρανός πρώην πρόεδρος δεν το είχε απαιτήσει, όταν τους είχα πάρει συνέντευξη εκτός του Ιράν», εξήγησε η δημοσιογράφος, που γεννήθηκε στη Βρετανία από Ιρανό πατέρα. Με λίγα λόγια, δεν είναι παντού Ιράν.

«Η συνέντευξη δεν έγινε. Ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ιράν και άνθρωποι σκοτώνονται, θα ήταν σημαντικό να μιλήσουμε με τον πρόεδρο Ραϊσί», έγραψε η Αμανπούρ στην ανάρτησή της στο Twitter, όπου δημοσίευσε και μια φωτογραφία της απέναντι σε μια κενή πολυθρόνα.
Οι διαδηλώσεις στο Ιράν συνεχίζονται, με τους νεκρούς να ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 31.