Πόσες φορές δεν έχεις πει ότι σιχαίνεσαι ένα φαγητό από τότε που γεννήθηκες; Και όμως κάνεις λάθος. Όχι διότι υπάρχει η πιθανότητα κάποια στιγμή να το είχες δοκιμάσει και να μην το θυμάσαι, αλλά επειδή μπορεί να το σιχαινόσουν πριν καν γεννηθείς, όταν ακόμα βρισκόσουν στην κοιλιά της μάνας σου.
Με μελέτη της στο περιοδικό Psychological Science, μια ερευνητική ομάδα από από το πανεπιστήμιο Ντούραμ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο αμνιακό υγρό υπάρχουν αρώματα από τη διατροφή της μητέρας. Οι γευστικοί κάλυκες μπορούν να ανιχνεύσουν χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη γεύση από την 14η εβδομάδα κύησης και τα μόρια της οσμής μπορούν να ανιχνευθούν από την 24η εβδομάδα κύησης. Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές μας προτιμήσεις μπορεί να ξεκινούν πριν από τη γέννηση και μπορούν να επηρεαστούν από τη διατροφή της μητέρας, η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει πώς ανταποκρίνονται τα έμβρυα σε διαφορετικές γεύσεις.
Η ομάδα εξέτασε τους τριασδιάστατους υπέρηχους από σχεδόν 70 έγκυες, ηλικίας 18 έως 40 ετών, από τη βορειοανατολική Αγγλία, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Επιστήμονες άνθρωποι είναι, ξέρουν τι κάνουν, και έτσι το πήγαν safe. Ζητήθηκε λοιπόν από τη μία ομάδα να πάρει μια κάψουλα λαχανίδας σε σκόνη 20 λεπτά πριν από το υπερηχογράφημα (το λες και βασανίστηριο) και από την άλλη ζητήθηκε να πάρει μια κάψουλα με σκόνη καρότο. Γιατί επέλεξαν τις συγκεκριμένες γεύσεις; Πέρα από την προφανή και 100% εγγυημένη αηδία που προσφέρει η λαχανίδα ή kale στους καταλόγους των μπραντσάδικων, το πείραμα χρειαζόταν πιο έγκυρα κριτήρια κι για αυτό επιλέχθηκε μία πικρή και μία μη πικρή γεύση προκειμένου να μελετηθούν οι εκφράσεις του προσώπου των εμβρύων στα διαφορετικά γευστικά ερεθίσματα.
Στη συνέχεια, η ομάδα πραγματοποίησε ανάλυση καρέ προς καρέ της συχνότητας μιας σειράς διαφορετικών κινήσεων του προσώπου των εμβρύων, συμπεριλαμβανομένων συνδυασμών που έμοιαζαν με γέλιο ή κλάμα. Συνολικά, οι ερευνητές εξέτασαν 180 σαρώσεις από 99 έμβρυα, που σαρώθηκαν είτε στις 32 εβδομάδες είτε στις 36 εβδομάδες είτε και στα δύο χρονικά σημεία Έμβρυα που εκτέθηκαν στο καροτο ανέπτυξαν εκφράσεις προσώπου που θύμιζαν γέλιο (δες τη φωτό παραπάνω), ενώ αντίθετα έμβρυα που “δοκίμασαν” λαχανίδα πήραν έκφραση που θύμιζε κλάμα.
Η μελέτη θα μπορούσε επίσης να προσφέρει έναν χρήσιμο τρόπο για να συμβουλεύους τις έγκυες για το τι τρώνε. Κάθε μελλοντική εργασία που θα τονίζει τις ατομικές διαφορές στις ανταποκρίσεις του εμβρύου στις γεύσεις και τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες των μητέρων και τις αντιδράσεις των βρεφών στα τρόφιμα μετά τη γέννηση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Κανείς ερευνητής ωστόσο, δεν σκέφτηκε να δώσει σκόνη προβατίνας κι αυτό είναι ομολογουμένως σοβαρή έλλειψη της έρευνας.