Υπάρχει ένα γνωστό σύνθημα που ξεκινάει έτσι: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά». Και είναι μια αλήθεια. Μια πικρή αλήθεια. Όχι για όλους, για τα αφεντικά. Αυτό μας έγινε κατανοητό -και- σήμερα που η Αθήνα «πάγωσε», «παρέλυσε», «τράβηξε χειρόφρενο» (βαρεθήκατε και εσείς τα δημοσιογραφικά κλισέ, ε;).

Πολλοί θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ ξύπνησαν ένα πρωί και αποφάσισαν να μην εργαστούν, να κάτσουν στο σπίτι τους και να κοιμηθούν 2-3 ωρίτσες παραπάνω. Με αυτή τη λογική προσεγγίζουν κάθε απεργία πολλοί άνθρωποι γύρω μας, το καταλαβαίνουμε αυτό άλλωστε και από τα social media. «Έλα, μωρέ, ταλαιπωρούν τον κόσμο», γράφουν. Ναι, άλλη δουλειά δεν είχαν, ήθελαν να ταλαιπωρήσουν εσένα που από το Παγκράτι πρέπει να πας στο Σύνταγμα.

Γιατί, λοιπόν, μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ έμειναν ακινητοποιημένα; Γιατί το Εργατικό Κέντρο Αθήνας είναι ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Σύμφωνα με το ΕΚΑ, αυτό το νομοσχέδιο:

-Κατακρημνίζεται το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς με την εισαγωγή ρυθμίσεων που οδηγούν σε εργαζομένους δύο ταχυτήτων.

-Ακυρώνονται οι επιχειρησιακές ΣΣΕ και οι κανονισμοί εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

-Ανοίγει η πόρτα για ενοικιαζόμενους εργαζομένους και σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

-Καταργούνται η πλήρης απασχόληση και η απασχόληση αορίστου χρόνου με τη δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτων υπαλλήλων και μάλιστα όχι σε υποστηρικτικά συστήματα αλλά και σε βασικές ειδικότητες όπως οδηγοί ή τεχνίτες στις επιχειρήσεις δημοσίων μεταφορών.

-Εκμηδενίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στο σύστημα προσλήψεων σε τυπικό έλεγχο λίγων ημερών, που δεν θα ολοκληρώνεται ποτέ, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιτροπές των ίδιων των εταιρειών να καθορίζουν τον τρόπο επιλογής προσωπικού εισάγοντας πλέον και την έωλη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

-Φαλκιδεύεται η δυνατότητα των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ και στις θυγατρικές του να υπάγονται στο σύστημα κινητικότητας του ν. 4440/2016.

Kαι σαν να μην έφταναν όλα τα φιλοκυβερνητικά μέσα που με τον τρόπο τους τάχθηκαν κατά της απεργίας, το Viber αποφάσισε να μας στείλει ένα μήνυμα με τον Πάτρικ. Και αφού μας έστειλαν τον Πάτρικ, εμείς θα του στείλουμε τον Μπομπ Σφουγγαράκη.

https://twitter.com/hashtag/viber?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw