Η Masha Amini συνελήφθη στο Ιράν επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη χιτζάμπ της. Δυο μέρες μετά έγινε γνωστό πως η 22χρονη πέθανε, ενώ είχε πέσει σε κώμα, εξαιτίας των βίαιων χτυπημάτων των αστυνομικών που τη συνέλαβαν. Από εκείνη τη στιγμή, μετά από μερικές αλήθειες που πρόλαβαν να διαρρεύσουν πριν αποσιωπηθούν, το Ιράν έχει βγει στους δρόμους. Οι γυναίκες του διαμαρτύρονται για τον βίαιο θάνατο ενός νεαρού κοριτσιού, που απλώςείχε αφήσει τα μαλλιά του ακάλυπτα. 

Η σύλληψη και δολοφονία της Masha

Η 22χρονη συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην είσοδο της λεωφόρου Haqqani από το Guidance Patrol της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ειδική ομάδα της αστυνομίας που είναι υπεύθυνη για τη δημόσια εφαρμογή των ισλαμικών κανονισμών για τη χιτζάμπ. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τη Zhina/Jina Amini, η οποία συνοδευόταν από τον αδερφό της, επειδή η χιτζάμπ της δεν πληρούσε τις υποχρεωτικές κυβερνητικές προδιαγραφές. Μέρος των μαλλιών της έμενε ακάλυπτο. 

Δυο μέρες μετά, γίνεται γνωστό πως η Amini είναι νεκρή, έχοντας πέσει σε κώμα από τα βίαια χτυπήματα που δέχτηκε από τους άντρες της Αστυνομίας Σεμνότητας, όπως ονομάζεται στο Ιράν. Με επίσημη έκθεσή της, η Αστυνομία ανέφερε πως η νεαρή υπέστη καρδιακή ανακοπή και έπεσε σε κώμα και κατέληξε δυο μέρες μετά. Ωστόσο, στοιχεία που ήρθαν στο φως έκαναν σαφές πως η κοπέλα είχε χτυπηθεί βάναυσα, μέχρι θανάτου, στο κεφάλι με κλομπ, λίγη ώρα μετά τη σύλληψη και τη βίαιη εισαγωγή της σε κλούβα της αστυνομίας. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by from : Iran (@from____iran)

Η Masha υποτίθεται πως μετά τη σύλληψή της είχε ενημερωθεί πως θα μεταφορόταν στην υπηρεσία «Ηθικής Ασφάλειας» και από εκεί σε κέντρο κράτησης όπου και θα της δινόταν (είτε το επιθυμούσε, είτε όχι) ένα «σύντομο μάθημα περί σεμνότητας». Στη συνέχεια θα μπορούσε αν αφεθεί ελεύθερη. Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη. Η Masha, χωρίς τις αισθήσεις της πια, μεταφέρεται στο νοσοκομείο Κάσρα της Τεχεράνης. Νοσηλεύεται για δυο ημέρες, σε κωματώδη κατάσταση. Πέθανε στη μονάδα εντατικής θεραπείας στις 16 Σεπτεμβρίου, με τον αδερφό της να καταγγέλει πως είχε παρατηρήσει μώλωπες στο κεφάλι και τα πόδια της νεκρής κοπέλας. Η μαρτυρία του επιβεβαιώθηκε και από γυναίκες που είχαν συλληφθεί μαζί της, οι οποίες επιβεβαίωσαν πως η κοπέλα γρονθοκοπήθηκε την κλώτσησαν και τη χτύπησαν πολλές φορές με κλομπ στο κεφάλι όταν εκείνη αντέδρασε στις προσβολές των αστυνομικών. Έπειτα, ακολούθησαν οι ιατρικές γνωματεύσεις που έκαναν λόγο για ανήκεστη εγκεφαλική βλάβη, αιμορραγία από τα αυτιά και σοβαρότατα τραύματα στην περιοχή των ματιών. Όλα αυτά, συνέπεια αστυνομικής βίας. 

Η Masha γίνεται σύμβολο κατά της βίας των γυναικών στην Ισλαμική Δημοκρατία

Ο θάνατος της Masha απασχόλησε σχεδόν αμέσως τα διεθνή μέσα. Στο μεταξύ, η οργή είχε ήδη πνίξει τη χώρα, αλλά και τη γενέτειρα της κοπέλας, το Κουρδιστάν, και συγκεκριμένα την πόλη Σακκέζ. «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία» και «θάνατος στον δικτάτορα» είναι μόλις μερικά από τα φεμινιστικά συνθήματα που γέμισαν τους δρόμους. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και έξω από το νοσοκομείο Kasra στην Τεχεράνη, με πολλές γυναίκες να συλλαμβάνονται και άλλες να λιποθυμούν μετά από χρήση δακρυγόνων. 

Εδώ και μέρες το Ιράν φλέγεται, αντιδρώντας στον θάνατο μιας γυναίκας, απαιτώντας να απαλλαχθεί από τη θρησκευτική δικτατορία. Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις απλών πολιτών με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισλαμικού Κράτους να μη σταματούν. Δρόμοι είναι κλειστοί και δυνάμεις ασφαλείας είναι παντού στην πόλη, μετά από μια νύχτα διαμαρτυριών κατά του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Στις 19 Σεπτεμβρίου πέντε άνθρωποι σκοτώνονται στην κουρδική περιοχή του Ιράν, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας ανοίγουν πυρ κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την 22χρονη. Η λαϊκή οργή εξαπλώνεται σε πολλές πόλεις του Ιράν γεννώντας τραυματίες, αλλά και ελπίδα, πως ο κόσμος δεν είναι σε αδράνεια. 

Το hashtag #MashaAmini τρεντάρει στο Twitter και Ιρανές κόβουν τα μαλλιά τους, ανεβάζοντας τα βίντεο σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου και του TikTok, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Από άκρη σε άκρη, γυναίκες στο Ιράν καίνε τις μαντήλες τους εκφράζοντας την οργή και το πένθος τους για τον θάνατο ενός 22χρονου πλάσματος που έχασε τη ζωή του απλώς γιατί δεν φόρεσε σωστά τη χιτζάμπ της. 

@lunafairy.ir Mahsa Amini is a 22-year-old Iranian girl who was killed by the guidance patrol (police for compulsory hijab) due to a severe beating.Please bring the voice of Iranian people to the world #مهسا_امینی #mahsa_amini #mahsaamini ♬ original sound – luna