Στην Ιερά Μονή Σαββαθιανών στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι πάντα χαμογελαστοί. Και υπάρχει λόγος. Ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας και η Δίωξη Ναρκωτικών, όπως αναφέρει η neakriti.gr, έκαναν «ντου» σε ένα πραγματικό οχυρό, που είχε στηθεί στις παρυφές του μοναστηριού και είχε μετατραπεί σε μονάδα καλλιέργειας και επεξεργασίας κάνναβης. Το «πράμα», όπως το αποκαλούν οι ειδικοί, θα περνούσε στην αγορά μέσα σε λίγες μέρες. Εν τω μεταξύ μιλάμε για πάνω από ένας τόνο χασίς.

Βαθιά ανάσα, ακολουθεί γερό plot twist: Σύμφωνα με τις έρευνες, οι δράστες φαίνεται πως είχαν περάσει ως προσκυνητές και μέσα από το μοναστήρι για να βεβαιωθούν πως παρόλο που ήταν ακριβώς δίπλα από τις εγκαταστάσεις, η φυτεία παρέμενε αθέατη. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε κάποια μάλιστα δενδρύλλια είχαν κρεμάσει και κομποσκοίνια γιατί μάλλον ήταν άγια χόρτα αυτά, μια ειδική ποικιλία που δεν βρίσκεις εύκολα.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έκοψαν τα συρματοπλέγματα στην περίφραξη του μοναστηριού και πέρασαν στην πυκνή ρεματιά που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τις εγκαταστάσεις. Με λίγα λόγια ισοπέδωσαν δύο εκτάσεις κόβοντας δέντρα και θάμνους, για να φυτέψουν τα δικά τους δέντρα και τους δικούς τους θάμνους. Υπάρχει μάλιστα και ένα δίκτυο με τούνελ ανάμεσα στην βλάστηση, το οποίο συνέδεσε τα δύο επίπεδα, το χώρο του παρατηρητηρίου και τις εξόδους διαφυγής, που είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν. Μιλάμε για σοβαρό σχέδιο, όχι αστεία.

Λίγα μέτρα πριν από την είσοδο του πρώτου επιπέδου, είχαν δημιουργήσει λιμνοδεξαμενή για το πότισμα των 1.152 δενδρυλλίων, που γινόταν με λάστιχο. Στην κάτω πλευρά είχε εγκατασταθεί το στρατηγείο, ο χώρος όπου έμειναν οι καλλιεργητές της φυτείας. Ετοίμαζαν επί τόπου φαγητό, ενώ ακριβώς δίπλα σε στεγασμένο χώρο ξέραιναν την κάνναβη. Είχαν πρόγραμμα. Στο σημείο βρέθηκαν σακιά με 27 κιλά χασίς έτοιμο για πώληση μπας και στην Αθήνα καπνίσουν κάτι της προκοπής γιατί τα πράγματα δεν πάνε καλά.