Η έκπληξη της χρονιάς. Ο Φοίβος Δεληβοριάς μίλησε στην καρδιά των σαραντάρηδων που κάθε μέρα συνειδητοποιούν ότι η ζωή που ονειρεύτηκαν ή έκαναν ως 20χρονοι μάλλον απέχει από τη ζωή που ζουν σήμερα, λίγο πριν ή λίγο μετά τα δεύτερα -άντα. Και, κάπως πιο συνειδητοποιημένοι, σίγουρα πιο ματαιωμένοι, θέλουν να δηλώσουν παρόντες. Κατεπειγόντως. Γιατί ξέρουν ότι όσο αραιώνει το κεφάλι τους και γκριζάρουν οι κρόταφοι θα αντιμετωπίζονται ως boomers. Κι έφτιαξε μια σειρά που είναι ό,τι πιο καλογυρισμένο θα δεις φέτος. Αν εξαιρέσεις το Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Θυμάστε το παλιό κλισέ “ιστορία γράφουν οι παρέες”; Ε, ισχύει. Ίσως είναι και θέσφατο.

Η Ταράτσα του Φοίβου δεν ήταν απλά μια μουσική σκηνή με ένα τραγουδοποιό, δυο σκετσάκια και πέντε guests. Ήταν η συνήθεια που έγινε λατρεία, ήταν το μέρος που πήγαινες και ήξερες ότι θα δεις κάτι που δεν θα το έβρισκες πουθενά αλλού. Μια μουσική παράσταση με τα τραγούδια που αγαπάς, απενοχοποιημένα, με stand up (τους καλύτερους), καλεσμένους (την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού) και φίλους του Δεληβοριά που ένιωθαν ασφάλεια για να παρουσιαστούν στο κοινό χωρίς να αντιμετωπίζουν σοβαρά τον εαυτό τους. Κι αυτό ήταν ερωτεύσιμο.

https://twitter.com/hashtag/%CE%95%CE%A1%CE%A41?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Κι όταν τους τελείωσε, αποφάσισαν να το κάνουν τηλεοπτική σειρά. Και κοίτα να δεις που το όραμα του Φοίβου ήταν αυτό που είχε ανάγκη και η τηλεόραση. Μια σειρά που παντρεύει τη νοσταλγία με το παρόν, με αναφορές από την ποπ κουλτούρα της τελευταίας εικοσαετίας (αυτή που “ζήστηκε”) και εκείνης του παρελθόντος που ζήσαν οι παππούδες μας. Ο Φοίβος με τον Σπύρος Κρίμπαλη είχαν την ιδέα, πλησίασαν τον Γρηγόρη Καριντινάκη (έχει άπειρη πείρα να σκηνοθετεί τηλεοπτικά σίριαλ) και πήραν την παρέα τους (τον Σπύρο Γραμμένο που έχει κολλήσει ένσημα ως κομμωτής στο κομμωτήρια της μητέρας του στα Γιάννενα, τον Θανάση Αλευρά που έχει ιδρώσει την φανέλα της Ταράτσας, την Βάσω Καβαλιεράτου, σύντροφο της ζωής του και εξαιρετική ηθοποιό, τον Γιάννη Σαρακατσάνη, τον Ζερόμ Καλουτά) και μερικούς από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες ηθοποιούς (Μιχάλη Σαράντη, Ελένη Ουζουνίδου, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη) και έφτιαξαν τα Νούμερα. Ό, τι πιο σουρεαλιστικό θα δει κανείς στην ΕΡΤ (ας είμαστε ειλικρινείς, στο ERTflix το βλέπουμε).

https://twitter.com/hashtag/TaNoumera?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Και είναι έπος. Σκηνικά, κοστούμια, γκεστ ρόλοι, φωτογραφία, μοντάζ ένα ποίημα. Για τη μουσική οκ το περιμέναμε. Δεν περιμέναμε ποτέ ότι ο Χάρης Χιώτης θα μας έκανε να ανυπομονούμε για το επόμενο επεισόδιο (πιο Γαμμάτος από όσο αντέχουμε). Λατρέψαμε την πιτσιρίκα Έβελυν Λύτρα και θέλουμε να υπογράψουμε petition για τη συμμετοχή του Φώτη Σιώτα και της μπάντας του σε κάθε επεισόδιο.

Γελάσαμε ακραία με τη φεμινίστρια χορεύτρια μπουρλέσκ και ο Τζόναθαν είναι love to hate περσόνα, κυρίως για το σέικ σχοινόπρασου. Για τον δημιουργό απλικέισιον-ινφλουένσερ- εφευρέτη – σεφ ξέρουμε ότι διαβάζει Στέφανο Ξενάκη. Εννοείται σιγοτραγουδήσαμε στην κηδεία “Πωλείται όπως είναι επιπλωμένκαι ξέρουμε ότι θα κάνουμε καινούργιο συκώτι με το battle Μποφίλιου VS Αλευρά στο 2ο επεισόδιο.

Τι θα δούμε στο επεισόδιο με την Μποφίλιου και την Σκορδά;

Η Νατάσσα Μποφίλιου είναι η πρώτη καλεσμένη του Φοίβου στη «Νέα Μάντρα». Ο Τζόναθαν όμως έχει σοβαρές αντιρρήσεις, που κάμπτονται όταν ο Φοίβος του υπόσχεται ότι θα γράψει το «Κροκοδειλάκι νο 2». Όλα όμως μέχρι την πολυπόθητη πρεμιέρα πάνε στραβά: ο Φοίβος δεν βρίσκει κανένα κοινό μουσικά με τη Δανάη, ο Θανάσης παθαίνει μια μανία με τον ηλεκτρονικό τζόγο και πιστεύει πως η Μποφίλιου του…φέρνει γκίνια και ο Νώντας ένας πρώην της Κίρμπυκανονίζει μάχη με τον Ζερόμ για τα μάτια της, τη βραδιά της πρεμιέρας. Τα πράγματα όμως γίνονται πραγματικά ανησυχητικά, όταν η Νατάσσα, λόγω ενός tweet της βρίσκεται στη…φυλακή. Θα γίνει τελικά η πρεμιέρα; Και πώς θα συντελέσουν σ’αυτό ο Πάνος Μουζουράκης, η Φαίη Σκορδά, ο Πάνος Σουρούνης, ο Ντίσνεϋ και ο …Καρλ Μαρξ;

Πάτα play για μια βουτιά στο σύμπαν του Φοίβου σε αυτό το βίντεο: