Ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, στην πλατεία Ομονοίας, επί της οδού Γλάδστωνος. Εκείνη η μέρα δεν θα ξεχαστεί, ούτε όλες οι παθογένειες που γέννησαν τη βία που του αφαίρεσε τη ζωή, ούτε τα μετεόρτια. Οι διαφωνίες, η λάσπη στον ανεμιστήρα και η συντονισμένη αμαύρωση του ονόματος του δολοφονημένου από “νοικοκυρέους” και ομοφοβικούς. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Σπύρος Γραμμένος παρουσιάζει στη συναυλία του στην Τεχνόπολη ένα νέο τραγούδι, αφιερωμένο στον Ζακ. 

Εμφανώς φορτισμένος και συγκινημένος, ο Σπύρος Γραμμένος τραγούδησε για πρώτη φορά το “Λύκου Κραυγή”. Ένα τραγούδι του οποίου οι στίχοι γράφτηκαν από την Ελένη Κωστοπούλου, τη μητέρα του Ζακ. “Δεν ήθελα να γίνεις σύνθημα”, τραγούδησε ο Γραμμένος και πιθανότατα το γεγονός πως πρόκειται για την ευχή της μητέρας του Ζακ, αυτής της γενναίας γυναίκας, μας έχει προκαλέσει αυτόν τον κόμπο στον λαιμό όσο το ακούμε. Στο τέλος, το κοινό φωνάζει το σύνθημα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, το σύνθημα που η μητέρα του Ζακ δεν ήθελε να είχε ακούσει ποτέ: “Η Ζάκι ζει, τσακίστε τους Ναζί”. 

Δες τον Σπύρο Γραμμένο να το τραγουδά στην Τεχνόπολη στο παρακάτω βίντεο: 

Οι στίχοι: 

Δεν ήθελα 
να γίνεις σύνθημα 
πανό στη Δέγλερη 
δάκρυ πικρό.
 
Ήθελα 
να ‘σουνα ο μεγαλύτερος 
ρούχα στο πάτωμα 
πόδια φευγιό.
 
Δεν ήθελα 
να γίνεις στίχος 
νότες σε στόματα 
ανάσα βαριά.
 
Ήθελα 
να ‘χτιζες κείνα τα όνειρα 
δρόμους να ανοίγεις 
να σπας δεσμά.
 
Δεν ήθελα 
να γίνεις ρούχο 
άψυχη εικόνα 
φθαρμένο πανί.
 
Ήθελα 
η φωνή σου να απλωνότανε 
και να γινότανε λύκου κραυγή.

Έπαιξαν οι μουσικοί Κώστας Μιχαλός (κιθάρα), Γιώργος Καρδιανός (κιθάρα), Χρήστος Καλκάνης (πλήκτρα), Αλέξανδρος Μυλωνάς (μπάσο), Ναταλία Κοκώση (κρουστά) και Χάρης Παρασκευάς (τύμπανα)