Η ιστορία είναι ήδη γνωστή. Χθες το βράδυ στο ΑΠΘ και ενω βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θέλησε να δείξει με έμπρακτο τρόπο την συμπαράστασή του στο αίτημα των φοιτητών για την αποχώρηση και κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, άνδρες των ΜΑΤ έκαναν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες εκτεταμένη χρήση χημικών. 

Η κρατική καταστολή δεν πέρασε και δεν φόβισε τους 5.000 που είχαν συγκεντρωθεί για το live ούτε όμως τον Παπακωνσταντίνου και την μπάντα του, οι οποοίο συνέχισαν ακόμα και χωρίς παροχή ρεύματος και σε μία συμβολικη κίνηση επέστρεψαν στην σκηνή για μια οχρηστρική εκτέλεση του “Πεχλιβάνη”, η οποία έχει κερδίσει ξεχωριστή πλέον θέση στις καρδιές μας.

Για το περιστατικό τοποθετήθηκε ήδη ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο οποίος έγραψε αργά τη νύχτα σε ανάρτησή του στο facebook: “Εγώ δεν θα βρίσω. Κρατάω το καθαρό βλέμμα των παιδιών που ήταν εκεί. Όλοι εσείς που είστε απέναντι δεν θα έχετε καλό τέλος. Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο αυταρχισμού και ηλιθιότητας.Και οι επαγγελματίες «μπάτσοι» που ρίξατε δακρυγόνα σε μωρά να πάτε το πρωί να αγκαλιάσετε τα παιδιά σας. Ξεφτίλες!”.

Πριν λίγη ώρα, ήταν η σειρά του Θανάση Παπακωνσταντίνου να σχολιάσει τα χθεσινά γεγονότα. Όχι με κάποια δήλωση, αλλά ποστάροντας ένα πολύ χαρακτηριστικό του τραγούδι,  “Το σκουλαρίκι”. Οι στίχοι που αποτυπώνουν απόλυτα αυτό το σκηνικό τρομοκράτησης που επικρατεί στο δημόσιο χώρο, αλλά και τη γελοιότητα του ζήλου των σωμάτων της Τάξης. Το κομμάτι είναι πολύ γνωστό και το περιλαμβάνει τόσο ο ίδιος στο setlist των εμφανίσεών του, όσο και ο Γιάννης Χαρούλης, καθώς κυκλοφόρησε επίσημα το 2012 στο δίσκο του τελευταίου, τις “Μαγγανείες”.

Τι συνέβη χθες τη νύχτα στο ΑΠΘ 

Το βράδυ της Παρασκευής  χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες συγκεντρώθηκαν στο ΑΠΘ για τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ Κατειλημμένων Χώρων και Συλλογικοτήτων με συμμετοχή του Δημήτρη Μυστακίδη και των Kadinelia, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στη Φιλοσοφική Σχολή. Ο Θανάσης. Παπαπακωνσταντίνου ξεκίνησε λέγοντας πως “είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να στηρίξουμε το φοιτητικό κίνημα που παλεύει σχεδόν μόνο του ενάντια στη λαίλαπα του αυταρχισμού και την καταστολή”.Γύρω στις 00:30 άνδρες των ΜΑΤ εκτόξευσαν δακρυγόνα και χημικά μέσα στην Πανεπιστημιούπολη κατά τη συναυλία του Θανάση Παπακωσταντίνου ενώ είχε περίπου 5.000 κόσμο και ελάχιστες δυνατότητες διαφυγής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, «άτομα» που αποσπάστηκαν από τη συναυλία πέταξαν πέτρες σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στη βιβλιοθήκη. Χωρίς να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, αυτά τα άτομα, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα άκουγαν ποτέ τον Θανάση Παπακωνσταντίνου από κοντά. Μάλλον τους είπαν να πάνε. Και πήγαν. Τη δουλειά τους έκαναν οι άνθρωποι.

https://twitter.com/hellenicpolice?ref_src=twsrc%5Etfw

Προχωράμε.

Ορισμένοι εκ των διοργανωτών προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Λογικό. Όταν ρίχνουν χημικά σε μια συναυλία με 5,000 άτομα και δεν υπάρχει τρόπος να διαφύγεις ώστε να πάρεις μια καθαρή ανάσα, σπαρταράς. Τουλάχιστον εγκληματικό αυτό που έγινε από τη μεριά της αστυνομίας.

Λόγω της χρήσης χημικών, λοιπόν, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στον χώρο της συναυλίας και χιλιάδες κόσμου που βρίσκονταν στο σημείο μετακινήθηκε προς την Εγνατία με την κατάσταση να είναι αποπνικτική. Τι έκανε η αστυνομία; Τους ακολούθησε με την αύρα. Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία την τοποθέτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

https://twitter.com/chris_avramidis?ref_src=twsrc%5Etfw

 

Τα επεισόδια έφτασαν στην Καμάρα και στη γύρω περιοχή, ενώ έγινε και χρήση της αύρας από την Αστυνομία. Η έκταση των επεισοδίων φαίνεται ότι έφτασε μέχρι και την Αριστοτέλους. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε, φαίνεται η στιγμή που η αστυνομία ρίχνει τα χημικά στη συναυλία και στην αντίθετη πλευρά, ενώ ταυτόχρονα ακούγεται άγνωστος να φωνάζει «έχει χιλιάδες κόσμο μέσα».