Η Harley Weir θεωρείται μια από τις πιο ταλαντούχες φωτογράφους της γενιάς της. Είναι γνωστή για αρκετά projects της, για το πώς καταφέρνει να προσεγγίσει τοπία και πιο αισθησιακές φωτογραφικές προοπτικές. Παρόλα αυτά και κόντρα στην άνθιση της έκθεσης στα social media, καταφέρνει να διατηρήσει ένα μυστήριο γύρω από την ίδια. Ένα μυστήριο που έρχεται να ανατρέψει εντελώς με το νέο της λεύκωμα, στο οποίο ποζάρει η ίδια. Σε αυτό, η φωτογράφος στρέφει τον φακό στην ίδια για πρώτη φορά και μεταμορφώνεται σε κούκλα του σεξ, μιλώντας μέσα από τις εικόνες της για τη γοητεία των αισθητικών παρεμβάσεων και τα τεχνητά στάνταρ ομορφιάς στο σήμερα. 

“Οι γυναίκες που είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της γενιάς αρχίζουν να μοιάζουν με κούκλες του σεξ”, λέει η Weir στο Another. Δεν έχει άδικο αν σκεφτείς στα γρήγορα τα πρόσωπα, τις φιγούρες και τις “μεταμορφώσεις” όλων των δημόσιων προσώπων που κουβαλούν τη βαριά ταμπέλα του προτύπου ομορφιάς στις μέρες μας. Η Weir αντιθέρως βρίσκει σέξι τις ατέλειες. “Το γκροτέσκο θα έπρεπε να είναι κομμάτι της ομορφιάς. Είναι όλα συνδεδεμένα”, τονίζει. 

Σε ερώτηση για την απόφασή της να εκτεθεί στον φακό, εξηγεί πως για χρόνια απέφευγε να αναρτήσει φωτογραφία της στο Instagram. Εξηγεί πως, ως γυναίκα, ένιωθε πως όφειλε να γίνει περισσότερο γνωστή για τη δουλειά της και όχι για την εμφάνισή της. “Υποθέτω πως μάλλον νιώθω πιο σίγουρη, αλλά δεν ξέρω γιατί. Νομίζω πως είναι επειδή νιώθω ΟΚ να είμαι γυναίκα τώρα, αλλά όταν ήμουν νεότερη, τα στερεοτυπικά θηλυκά χαρακτηριστικά δεν επρόκειτο να σου βρουν δουλιεά. Επειδή έχω unisex όνομα, νιώθω πως με οφέλησε στην αρχή ώστε να μη δείχνω την εμφάνισή μου online”, τόνισε. 

“Αγαπώ την ιδέα πως τα ψηλοτάκουνα είναι σαν ένα σύγχρονο δέσιμο των ποδιών, γιατί αν περπατάς προς το σπίτι σου το βράδυ φορώντας χαζα παπούτσια δεν πρόκειται να καταφέρεις να τρέξεις μακριά από ένα αρπαχτικό. Γίνεσαι ένας εύκολος στόχος […]”

“Τα θηλυκά χαρακτηριστικά έχουν μεγαλύτερη αξία σήμερα. Όταν ήμουν νεότερη, το να έχεις makeup και φτιαγμένα νύχια μείωναν το πόσο έξυπνη φαίνεσαι”, ανέφερε, θεωρώντας πως σήμερα το να φροντίσει μια γυναίκα την εμφάνισή της είναι πιο αποδεκτό, με αυτό να κινείται και στον κόσμο της “αρρενωπότητας”, κάνοντας τους άντρες να νιώθουν πιο cool με το να φοράνε ροζ ρούχα και να αγκαλιάζουν την πιο “girly” -όπως λέει- πλευρά τους. 

Την απόφαση να εντάξει κούκλες του σεξ στο project την πήρε με μια πολύ πρακτική αφορμή: υπήρχε μια ξεχασμένη στο σπίτι της από μια προηγούμενη φωτογράφιση. Ωστόσο, εντοπίζει πως οι γυναίκες της νέας γενιάς καλούνται να μοιάζουν με κούκλες του σεξ. “Υπάρχει αυτή η ιδέα του να μεταμορφωθείς σε κούκλα του σεξ, να κάνεις εγχειρήσεις”, τονίζει. Σχετικά με αυτή τη στροφή στο τι θεωρείται όμορφο και πρότυπο ομορφιάς σήμερα λέει: “Έχουν συμβει πολλές καλές αλλαγές. Για παράδειγμα, στο παρελθόν, το στάνταρ ήταν να μοιάζεις με ξανθό ατροφικό παιδί, και τώρα είναι ΟΚ να είσαι γυναίκα, να έχεις καμπύλες”. Ωστόσο, “σχετικά με την ιδέα των εγχειρήσεων, και το πώς μοιάζουν τώρα οι διάσημοι άνθρωποι, είναι τόσο τεχνητό. Πρόκειτα για την ιδέα ότι η ομορφιά είναι φτιαγμένη από άντρες και είναι τεχνητή πια”. 

Στο photo book της η ατέλεια, σαν concept, πρωταγωνιστεί. Σαν η ίδια να έχει την ανάγκη να προβάλει τις γυναίκλες όπως ακριβώς είναι. Με στραπατσαρισμένα ψηλοτάκουνα και με δάκρυα στα μάτια. “Αγαπώ την ιδέα πως τα ψηλοτάκουνα είναι σαν ένα σύγχρονο δέσιμο των ποδιών, γιατί αν περπατάς προς το σπίτι σου το βράδυ φορώντας χαζα παπούτσια δεν πρόκειται να καταφέρεις να τρέξεις μακριά από ένα αρπαχτικό. Γίνεσαι ένας εύκολος στόχος. Πάντα σκέφτομαι το πώς τα ψηλοτάκουν είναι στην πραγματικότητα ένα εμπόδιο στη δύναμή σου, κι όμως νιώθεις ψηλότερη και δυνατότερη, αλλά στην πραγματικότητα γίνεσαι πιο αδύναμη και εύθραυστη”, λέει. 

Δες μερικές από τις φωτογραφίες του λευκώματος παρακάτω: