Ο Χρήστος Μασσαλάς δεν κάνει μια καρτποσταλική ταινία για την Αθήνα. Κι αυτό φάνηκε σε όλα τα φεστιβάλ που παρουσιάστηκε το μεγάλου μήκος ντεμπούτο του πριν την πρεμιέρα της Αθήνας (22/9). Ο Χρήστος είναι ένας μιλένιαλ σκηνοθέτης που ανδρώθηκε στην Ελλάδα της κρίσης και έχει να καυχιέται ότι στο 69ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο επιλέχθηκε ως ένας από τους πιο ελπιδοφόρους νέους σκηνοθέτες στον κόσμο. Δεν το λες και λίγο αυτό. Το Broadway υποστηρίχθηκε από το Sundance Institute και το Atelier του Φεστιβάλ Καννών. Ούτε αυτό το λέει κανείς αμελητέο.

Τι πραγματεύεται η ταινία; Μια παρέα πορτοφολάδων με ορμητήριο τον κινηματογράφο Broadway στην Πατησίων μπλέκονται σε μια περιπέτεια παρέα με τον Χρήστο Πολίτη (το Γιάγκο Δράκο), τις drag βασίλισσες της Αθήνας, την Ελένη Φουρέιρα (τη γνωστή) και τον Λάκη Γαβαλά (τον πασίγνωστο). Την πρωτότυπη μουσική για την ταινία Broadway συνέθεσε ο βραβευμένος με Oscar και Grammy Λιβανεζογάλλος μουσικός Gabriel Yared. 

Ο Χρήστος Μασσαλάς έγραψε το αλφαβητάρι της ταινίας του

A = Αθήνα. Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Αλλά μονίμως μισοκοιμάται. Γι’αυτό, η πραγματικότητα είναι (σαν) ένα περίεργο όνειρο.

B = Βενζίνη. Σε ένα κρυστάλλινο μπουκαλάκι, για ώρα ανάγκης.

Γ = Γράμματα. Στο “Broadway” τα γράφουν ακόμη στο χέρι.

Δ = Δόξα, στον Πυρετό του Σαββατόβραδου.

Ε = Ερωτικό θρίλερ.

Ζ = Ζήλεια είναι ένας πολύ μοναχικός χορός. Και νομίζεις ότι τον χορεύεις με τον άλλο. Ψέματα.

Η = Ηλέκτρα, του Ευριπίδη, του Σοφοκλή, των Ατρειδών και πάσης Ελλάδος. Ενίοτε και του Γιούνγκ. Υπάρχει και εδώ, αλλά έχει αλλάξει δέρμα και όνομα.

Θ = Θίασος. Η συμμορία της ιστορίας. Οι ηθοποιοί μου. Οι χαρακτήρες μου. Το ‘μου’ είναι κτητικό, αλλά ξέρω ότι δεν μου ανήκουν στ’αλήθεια. Μας συνδέει μάλλον η ανάγκη να ανήκουμε κάπου.

Ι = Ίλιγγος του Χίτσκοκ, Ίλιγγος του Δαλιανίδη. Νόβακ Vs. Λάσκαρη.

Κ = Κλειδί. Ο Κλειδοκράτορας του “Broadway’”είναι ο Χρήστος Πολίτης.

Λ = Λόλα, υποκοριστικό του “Ντολόρες” από το “ντολόρ” που σημαίνει πόνος. Λόλα όπως “Λόλα Μοντέζ”, όπως η “Λόλα” του Ζακ Ντεμύ ή του Φασμπίντερ. “Λόλα” με τη Τζένη Καρέζη. Και “Λόλιτα”, η γνωστή.Σε αυτό εδώ το “Broadway” η Λόλα είναι μια μαϊμού-καπουτσίνος.

Μ = Mεταμφίεση, Μεταμόρφωση, Μετενσάρκωση. Η Μπάρμπαρα που ήταν Γιόνας.

Ν = Ναυάγιο. Το μπαρ. Της Αρλέτας. Στο “Broadway”.

Ξ = Ξένος.

Ο = Όπλο. Σε ένα ελληνικό “νουάρ”, σ’αυτό εδώ τουλάχιστον, τα όπλα είναι αυτοσχέδια.

Π = Πορτοφόλι. Ένα πορτοφόλι μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.

Ρ = Ρηχότητα. Θέλει υπερπροσπάθεια για να φτάσεις στα ρηχά.

Σ = Σημάδι. Το σημάδι του Μαραμπού.

Τ = Τύχη. Για καλή μου τύχη, για κακή σου τύχη. Και ο τροχός γυρίζει.

Υ = Υστεροφημία – Υστεροβουλία.

Φ = Φαμ Φατάλ. Ποια είναι η “φαμ φατάλ” σε αυτή την ιστορία; Ή ποιος;

Χ = Χορός.

Ψ = Ψώνιο. Είσαι, είμαι, είμαστε. Κάποιοι δεν εξαγοράζονται. Κάποιοι ξεπουλιούνται.

Ω = Ώρα. Σε μια ώρα θα’χουν όλα τελειώσει. Και θα έχω μεταμορφωθεί σε κάτι που θα σε περιέχει. Και έτσι, δεν θα ξεχαστούμε ποτέ.

Υγ:Στην ταινία πρωταγωνιστεί ένα δυνατό καστ νεαρών ηθοποιών και περφόρμερ (Έλσα Λεκάκου, Φοίβος Παπαδόπουλος, Στάθης Αποστόλου, Rafael Papad, Salim Talbi) με γκεστ εμφανίσεις από την Ελένη Φουρέιρα και τον Λάκη Γαβαλά. Η ταινία σηματοδοτεί τη μεγάλη κινηματογραφική επιστροφή του Χρήστου Πολίτη, που άφησε εποχή ως “Γιάγκος Δράκος” στην τηλεοπτική «Λάμψη». 

Info: Η ταινία κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες και στα θερινά σινεμά 22 Σεπτεμβρίου από τη Filmtrade.