Έχουν συμπληρωθεί περισσότερες από δύο δεκαετίες από τότε που η μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη Γη αναγκάστηκε να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Εκείνο το ηλιόλουστο πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 μέτρησε πληγές, νεκρούς και το βάθος το βάθος της ψυχολογικής της κατάρρευσης. Το να συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι άτρωτος προκαλεί ρωγμές στην αυτοπεποίθηση σου. Δεν είσαι αυτός που νόμιζες ότι είσαι. Ο κόσμος δεν ήταν αυτό που νόμιζε ότι είναι. Και όταν γίνεται αυτό, μπαίνεις σε μια διαδικασία να τα αλλάξεις όλα. Και η «καλύτερη χώρα» τα άλλαξε. Τίποτα δεν είναι ίδιο από τότε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μέσα σε 102 λεπτά, όσο δηλαδή διήρκεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις, δέχτηκαν το μεγαλύτερο χτύπημα στην ιστορία τους. Δεκαεννέα αεροπειρατές κατέλαβαν τέσσερα επιβατηγά αεροσκάφη. Τρία εξ αυτών, συγκρούστηκαν πάνω σε ισάριθμα εμβληματικά κτίρια (Δίδυμοι Πύργοι, Πεντάγωνο). Οι καταστροφές ανυπολόγιστες, οι θάνατοι 3.000.

Ασύλληπτο, αλλά αληθινό.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δέχθηκαν ξένη επίθεση στο ηπειρωτικό έδαφός τους και ήταν η αρχή για έναν ακόμα πόλεμο. Τα χέρια του Τζορτζ Μπους, άλλωστε, λύθηκαν. Βρήκε την τέλεια αφορμή και μαζί του, είχε ένα σημαντικό μέρος του λαού που ζητούσε εκδίκηση. Μαζί με το τραύμα που μάλλον δεν θα επουλωθεί ποτέ, εκείνη η μέρα θα μείνει στην ιστορία ως η μέρα που «γέννησε» μερικές από τις πιο ακραίες θεωρίες συνωμοσίας που διαβάσαμε ποτέ. Ήταν λογικό επόμενο. Λογική, πάντως, μην ψάχνετε σε αυτές που ακολουθούν.

Τα αεροπλάνα ήταν η βιτρίνα, οι Δίδυμοι Πύργοι κατεδαφίστηκαν από εκρηκτικά

Η θεωρία της ελεγχόμενης κατεδάφισης είναι γνωστή. Φυσικά, έρχεται σε άμεση αντίθεση με την έρευνα των 10.000 σελίδων του Εθνικού Ινστιτούτου Τυποποίησης και Τεχνολογίας, η οποία έκρινε ότι οι πυρκαγιές με καύσιμα αεροσκάφους ταλαιπωρούσαν τη δομή των πύργων, η οποία τελικά κατέρρευσε. Η θεωρία της κατάρρευσης του Βόρειου και του Νότιου Πύργου ως πράξης ελεγχόμενης κατεδάφισης, κέρδισε έδαφος λόγω του τρόπου με τον οποίο τα κτίρια έπεσαν τόσο γρήγορα και με απόλυτη ακρίβεια στα όρια της κάτοψής τους. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας παρουσίασαν περαιτέρω στοιχεία με τη μορφή μαρτυριών, επικαλούμενοι αναφορές για εκρήξεις που ακούστηκαν πριν από την κατάρρευση των Πύργων.

Ο πύραυλος

Στα πρώτα βίντεο και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το σημείο του Πενταγώνου, δεν φαίνονταν πολλά συντρίμμια αεροπλάνου. Αυτό έδωσε πάτημα στους υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας, που το χρησιμοποίησαν ως απόδειξη ότι το Πεντάγωνο δεν χτυπήθηκε από την πτήση 77, αλλά από πύραυλο ή μη επανδρωμένο drone. Όταν δεν βλέπεις κάτι, η φαντασία σου νιώθει την ανάγκη να λειτουργήσει.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών γνώριζε για τις επιθέσεις

Ίσως η πιο γνωστή θεωρία συνωμοσίας από όλες. Σύμφωνα με αυτή, η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) κράτησε σκόπιμα τα μαχητικά αεροσκάφη στο έδαφος, ώστε να επιτρέψει στα αεροπλάνα υπό αεροπειρατεία να φτάσουν στους στόχους τους. Η Αμερική, που θεωρητικά έχει την πιο ισχυρή αεροπορία στον κόσμο, δεν κατάφερε να αναχαιτίσει κανένα από τα αεροπλάνα εκείνη την ημέρας και έτσι, σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, ήταν ένδειξη μιας κυβερνητικής συνωμοσίας, προκειμένου να δικαιολογηθεί μια εισβολή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με κίνητρο το πετρέλαιο των χωρών αυτών.

Το Χρηματιστήριο

Μερικές ημέρες πριν από τις επιθέσεις, σημαντικά ποσά επενδύθηκαν σε δικαιώματα προαίρεσης (επενδύσεις που αποδίδουν μόνο όταν η τιμή μιας μετοχής πέσει) στις μετοχές δύο αεροπορικών εταιρειών: της American και της United, στις οποίες έτυχε να ανήκουν τα αεροσκάφη που έπεσαν στα χέρια των αεροπειρατών την 11η Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, ορισμένοι πιστεύουν ότι οι επενδυτές είχαν προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για τις επιθέσεις και έβγαζαν χρήματα από την τραγωδία.

Mε πληροφορίες από ertnews.gr